Befogadás

2023.03.05. 11:18

Újabb menekült családok találtak menedékre Mátraderecskén

Jelenleg tizenöt, Ukrajnából menekült személy várja a béke napjait Mátraderecskén, ahol ideiglenesen a sportcsarnok épületében találtak biztonságos szálláshelyre.

B. K.

Egy éve várják a háború végét a Mátraderecskén befogadott menekültek Archív fotó

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Éppen egy éve annak, hogy az Ukrajnából a háború elől menekülő családokat befogadták Mátraderecskén. Érkezésüket követően meglátogattuk őket, s riportban számoltunk be arról, hogyan élik meg az otthonuktól való kényszerű elszakadást. 

Az általános iskola melletti, harminc fős turisztikai szálláshelyet már előre előkészítették. Fűtött szobák, étel várták a fáradt embereket, gyerekeket. Rendszeres ellátásukat is megszervezték. Az önkormányzati konyháról viszik azóta is számukra az ételt, reggelit, ebédet, vacsorát. Időközben sok helyen gyűjtés indult, hogy minden szükséges holmit biztosíthassanak. 

Számos helyről érkeztek adományok, felajánlások, hogy könnyebben vészeljék át a krízist. Az elmúlt egy év alatt a mátraderecskén élő, főként kisgyermekes családok naponta figyelik a híreket, és  reménykednek, hogy egyszer végetér az esztelen vérontás, is újra hazatérhetnek. 

Forgó Gábor, polgármester érdeklődésünkre elmondta, hogy jelenleg tizenöten találtak náluk menedéket. Az elmúlt hetekben két anyuka érkezett gyermekeivel a faluba.

- Most is készen állunk arra, hogy a háború  elől menekülő civil lakosságnak menedéket nyújtsunk.  Harminc embert tudunk felelősséggel elszállásolni és gondoskodni róluk - mondta, s hozzátette azt is, hogy szeretne eloszlatni egy, a lakosság körében terjedő félreértést. A befogadottak időnként vásárolnak maguknak élelmiszert, tisztálkodási szereket, s erről számlát kérnek.

Érdemes tudni mindenkinek, hogy a menekültekről való gondoskodás fedezetét nem az önkormányzat, hanem a magyar állam biztosítja. Szűkös az idei költségvetésünk, a legfontosabb feladatokra, legfőképpen intézményeink biztonságos működtetésére futja az idei büdzséből. Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy a nálunk menedékre találók után létszámarányosan utalja a pénzt a központi költségvetés.

A családok egyébként jól vannak, változatlanul hazavágynak, és minden nap abban reménykednek, hogy mihamarabb véget ér a háború, amely az elmúlt évben rengeteg családot tett földönfutóvá és kényszerített menekülésre.

 

  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában