Átadó

2023.04.04. 17:30

60 éves hevesi álom valósult meg, felavatták a város új tanuszodáját + videó

Átadták Hevesen a Bánfalvi Zsigmond Járási Tanuszodát kedden. Hamarosan már csobbanhatnak kicsik és nagyok egyaránt.

M. H.

A város életében mindig fontos szerepe volt az úszósportnak

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Az ünnepélyes megnyitón elhangzott a Bánfalvi Zsigmond Járási Tanuszoda Magyarország Kormánya támogatásával épült meg, a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében. 

A Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Zrt. üzemeltetésében álló kétmedencés tanuszoda célja, hogy biztosítsa az iskolások számára a testnevelésórákon történő úszásoktatás infrastrukturális feltételeit. Hiánypótló feladatot lát majd el, hiszen esélyt és helyszínt ad a térségbeli gyermekek mindennapos sportolására, egészségesebb életkörülményeinek javítására. A fejlesztési koncepcióhoz kitűnően illeszkedő új létesítmény alkalmas az iskolai és óvodai úszásoktatásra egyaránt, de az oktatási időn kívül a település lakosainak, valamint a versenysport képviselőinek is lehetősége nyílik igénybe venni az uszoda szolgáltatásait.

A legendás edző, Bánfalvi Zsigmond nevét viseli a komplexum
A legendás edző, Bánfalvi Zsigmond nevét viseli a komplexum
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Sveiczer Sándor, Heves polgármestere elmondta, kiemelkedő nap ez a város életében.
– Több mint hatvan éves hevesi álom valósult meg e fejlesztéssel. A város életében mindig fontos szerepe volt az úszósportnak, viszont az uszoda hiánya visszavetette a szakosztályok munkáját. Maradtak a nyári úszásoktatások és a reggeli úszások a nagymedencében. 2016-ban pedig a strand végleg bezárt, így 16 éve várjuk, hogy méltó helyen úszhassunk. Ma viszont nézzünk körül, örüljünk e méltó helynek. Öröm, hogy a legendás edző, Bánfalvi Zsigmond nevét viseli a komplexum – emelte ki.

Szabó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, alkotni mindig szép dolog.
– Ehhez csapat szükséges, a kormány, a helyiek, a gondolat, melyet végrehajtunk. Több fejlesztés is zajlik, zajlott a városban, de talán legjobban erre az uszodára vágytunk. A jövő érdekében, a gyerekek úszásoktatásáért aggódtunk, mától viszont nem kell. Már tíz évvel ezelőtt is felmerült, hogy Hevesen szükség van tanuszodára, mára elkészült, s a környék 17 településének kisdiákjai itt tanulhatnak úszni – hangsúlyozta.

Nyul Zoltán, az Építési és Közlekedési Minisztérium magasépítési beruházásokért felelős helyettes államtitkára kiemelte, méltán lehetnek büszkék a helyiek a létesítményre, a két medencére, a gépészeti pincére, az egész épületre, majd megköszönte minden közreműködő munkáját.
– Komoly lehetőség ez a jövő generációnak – húzta alá.

Szolgálja majd a lakosságot, a gyerekeket, a jövő nemzedéket, uszoda
Szolgálja majd a lakosságot, a gyerekeket, a jövő nemzedéket
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Schmidt Gábor, a Sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkár elmondta, boldogság valaminek a születésénél ott lenni.
– A Magyar Úszószövetség azt mondta, mindenki tanuljon meg úszni, így ezekben a napokban is nyolc tanuszoda átadására kerül sor. A nehéz helyzetekben, a gondok közepette is segített a szövetség és a kormányzat, így készülhetett el az uszoda. Szolgálja majd a lakosságot, a gyerekeket, a jövő nemzedéket – húzta alá.

A köszöntők után ünnepélyes szalagátvágással átadták a komplexumot, majd Mészáros Ildikó, református lelkész és Nagy István hevesi plébános címzetes kanonok áldotta meg a létesítményt. Ezt követően a hevesi szinkronúszók csobbantak vízbe, és adtak elő több produkciót. Szerdán elindul az uszoda terheléses próbaüzeme, mely alatt az előre leegyeztetett csoportok mellett a lakosság is igénybe veheti a létesítményt. 

Hevesi szinkronúszók produkciójával nyitott az uszoda
Hevesi szinkronúszók produkciójával nyitott az uszoda
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában