Reneszánsz

2023.04.13. 13:48

Aláírta a polgármester, kezdődhet az Egrix-projekt? + videó

Oroján Sándor osztotta meg, hogy a szerződés módosítást már aláírta Mirkóczki Ádám az évek óta húzódó projekt ügyéében.

Sz. M. L.

A volt Egal Cult Club és az EgriX szórakozóhelyek területe

Forrás: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Oroján Sándor önkormányzati képviselő Facebook videóban tájékoztatta a követőit arról, hogy Mirkóczki Ádám polgármester aláírta az egykori Egál-Egrix területét is érintő kivitelezői a szerződésmódosítást.

Mint ahogy arról már beszámoltunk, a márciusi közgyűlésen döntöttek arról, hogy módosított tartalommal valósítják meg idén októberig a projektet. Megújulna a Vitkovics ház, és kialakítanak az Egál helyén egy kerékpárkölcsönzőt, látogatók fogadására alkalmas helyet, pénztárral, ajándékbolttal, mosdókkal, valamint egy szabadidőparkot extrém kerékpáros elemekkel. 

Eredetileg a TOP forrás 590 millió forint volt. Ez tartalmazta a Szent Miklós görögkeleti szerb, azaz a Rác-templom és környezete felújítását, a Vitkovics-ház kiállítótérré, múzeummá alakítását, pénztár, bolt, vizesblokk kialakítását, a zöldfelület megújítását, világítás és kamerarendszer kiépítését.

Nem szép látvány a romos terület
Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Csakhogy az önkormányzat konzorciumi partnere, a Budai Szerb Ortodox Egyház jelezte, hogy a projekt keretében kötött konzorciumi megállapodását felbontja, miután a Rác-templom teljes körű felújítására kiírt közbeszerzési eljárások eredménytelenül zárultak. Közben a területen régészeti feltárásokat folytattak, ahol megtalálták a régi városfal egy szakaszát, így erre a részére építeni tilos, ez ismételten szűkíti a beruházás lehetőségeit. arról nem is beszélve, hogy a 2016-os forrás már közel sem fedezné az eredeti terveket.

A beavatkozások másik pólusa volt a Széchenyi utca végi, korábbi Egrix, Egal teljes rehabilitációja. Itt a 2011 óta nem üzemelő, leromlott extrém sportpálya területének átalakítása, a területen lévő ingatlan elbontása, ott egy új épület kialakítása kerékpárszervizzel és kerékpárbolttal, vizesblokkokkal szerepelt. Olyan extrém sportpark jött volna létre, amely lehetőséget ad BMX, extrém roller és görkorcsolya, gördeszka gyakorlására.

A Rác templom mégsem újul meg
Forrás:   Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

 A pályázat hangsúlyos eleme volt még az Eger–Egerszalók kerékpárút egri szakaszának megépítése, ám ez más forrásból megvalósult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában