Kitüntetés

2023.04.30. 15:32

Az orvoslás hosszútávfutója a gyöngyösi dr. Watti Jezdancher

A Bugát Pál Kórház fiatal orvosigazgató-helyettese az év legjobb prevenciós gyakorlatát folytató szakorvosa címet kapta.

Szabó István

Dr. Watti Jezdancher kiemelte, hogy osztozik a díj eszmei értékében a testvérével

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A Gyöngyösön élő dr. Watti Jezdancher belgyógyász, endokrinológus adjunktus, a helyi Bugát Pál Kórház orvosigazgató-helyettese komoly szakmai elismerést, a Richter Érdemérem Díjat vehette át a napokban. A Richter Gedeon Nyrt. a vállalatalapító születésének 150. évfordulója alkalmából a Magyar Orvosi Kamarával együttműködve alapította tavaly az új szakmai díjat, melyet évente három kategóriában osztanak ki. Idén a szakorvosok közül kerültek ki a kitüntetettek. Dr. Watti Jezdancher az év legjobb prevenciós gyakorlatát folytató szakorvosa címet kapta. 

– Orvos családba születtem. Édesapám fogorvos, testvéreim szintén az orvosi pályát választották. Elmondhatom, hogy az egészség és egészségügy iránti alázatom megkérdőjelezhetetlen. Olyan hitet, meggyőződést és elhivatottságot tapasztaltam meg a családomban, mely révén az orvosi hivatás szélesebb körben értelmezett gyógyító munkát, életformát jelent számomra – fogalmazott dr. Watti Jezdancher.

A fiatal orvos azzal folytatta, hogy a betegellátás, valamint az oktatás és kutatás hármas harmóniájában hisz.

– Szívügyemnek tekintem a prevenciót, melyet öcsémmel, dr. Watti Rézannal, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház szívsebészetének szakorvosával már tinédzser korunk óta népszerűsítünk. Gimnazista éveink óta tartunk előadásokat az általános iskolák felső tagozatosainak, valamint középiskolások számára a dohányzás, a drog, az alkohol és szexuális úton terjedő betegségek témaköreiben. Azzal a céllal alapítottuk 2016-ban a Fiatalok az Egészséges Jövőért vetélkedőt, hogy a mai fiatalok egészségtudatosabbak legyenek, mint a felnőtt és idősebb generáció – részletezte dr. Watti Jezdancher.

A fiatal orvos hosszú távú célkitűzése, hogy a felnövő generáció tagjai képessé váljanak olyan egészségügyi szokások, hagyományok átörökítésére, amelyek hosszú távon pozitív társadalmi magatartásként tudnak megjelenni. Mint megjegyezte, a prevenció hatása nem azonnali, ezért az orvoslás hosszútávfutójának tartja magát.

– Az egészséges életmód, életszemlélet és magatartás szempontjából lényeges területek beépülnek az iskola oktató- nevelő tevékenységébe. Fontos, hogy a tanulók értsék az egészséggel összefüggő kérdések fontosságát, az ezzel kapcsolatos beállítódások szilárdak legyenek. A jól motivált célcsoport képes lesz olyan egészségügyi szokások, hagyományok átörökítésére, amelyek megjelennek pozitív társadalmi magatartásként. Ennek eredménye az egészségtudatos életmód, valamint az egészségesebb társadalom, a tehermentesített egészségügyi ellátórendszer – fejtette ki dr. Watti Jezdancher.

 Dr. Watti Jezdancher,
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A gyöngyösi orvos rezidensként csatlakozott a Cigi szünet elnevezésű, a dohányzásról való leszokást támogató internetes programhoz, mely táptalajként szolgált a kutatómunkája során.

– Célkitűzésem a dohányzó Facebook felhasználók interakcióinak elemzése, az intervenciós tartalmak fejlesztése, valamint a Facebook posztokat rangsoroló algoritmusok megértése. Ezen a területen két első-, illetve két másodszerzős angol nyelvű publikációnk jelent meg különböző szaklapokban. Orvosi hetilapban 2021-ben egy összefoglaló közleményt publikáltunk a dohányzásról való leszokás első vonalbeli gyógyszeres terápiájának aktualitásairól. Emellett tervezzük dohányzó várandós nők leszokásának támogatását, mely témakörben az összefoglaló kéziratot már beadtuk – magyarázta dr. Watti Jezdancher.

A gyöngyösi szakorvos jelenleg a klinikai farmakológiai szakképzése végén jár, várhatóan ősszel szakvizsgázik. Ezzel párhuzamosan a Szegedi Tudományegyetemen az Interdiszciplináris Orvostudományok Doktori Iskola PhD hallgatója. A védése várhatóan május végén lesz, melynek témája a Facebook alapú dohányzás leszokás támogató intervenciók magatartástudományi perspektívái.

– Nagy elismerésnek tartom a díjat, mert neves professzorokból és egyetemi tanárokból álló szakmai csoport talált méltónak rá. Ki kell emelnem, hogy az ötletgazda öcsémmel, dr. Watti Rézannal osztozom az elismerés eszmei értékében. Megerősít a díj abban, hogy jó úton járok, és még intenzívebben folytassam a munkámat. A gyöngyösi kórházban nagyon jó csapat vesz körül, mind a szakdolgozók, ápolók, mentőtisztek, orvosok, mind a menedzsment részéről. Igen sok helyen voltam már gyakorlaton, de a gyöngyösi kórházat mindig különleges helynek tartottam. Itt nagyon erős szakmai munka folyik. Reggelente örömmel jövök be dolgozni. Az általam bejárt és folyamatosan kijelölt szakmai életút végigjárása, a közben szerzett tapasztalatok, ismeretek, eredmények újra és újra még motiváltabbá tesznek hivatásom szolgálatára – összegezte dr. Watti Jezdancher.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában