Szívbemarkoló

2023.04.21. 13:04

Édesanyja lenne a májdonora a kétéves tarnabodi Patriknak, de kifuthatnak az időből

Segítséget kérnek a kétségbeesett szülők.

HEOL

Segítséget kér az édesanya, hogy meg tudják menteni a kétéves Patrikot

Forrás: Kökény Hajnalka

- Kökény Hajnalka Tarnabodon él kisfiával, Kökény Patrik Noellel - írja a Bors. - A kicsi máján három hónapos korában két gócot fedeztek fel, ami mostanra odáig fajult, hogy a gyermeknek májtranszplantációra van szüksége. Mivel Patrik még csak két éves, így Németországban, Hamburgban kell őt megműteni, a kint tartózkodást viszont a családnak kell anyagilag fedeznie. Ez közel másfél millió forint, amit április végéig kell Hajnalkáéknak összegyűjteniük.

A Bors értesülései szerint az édesanyja vállalja a donor szerepét, de nehéz a helyzetük, mert az édesapa a kisfiú megszületése előtt elhagyta őket. Eleinte a nagyszülők segítettek az egyedülálló édesanyának, azonban már van párja, aki sajátjaként szereti Patrikot. Így is nehéz helyzetben vannak, mert bár az egészségügy finanszírozza magát a műtétet, de a kiutazást, az ott tartózkodás költségeit nem tudják maguknak kifizetni.

Jelenleg másfél millió forintra van szükségük, de a szegénységben élő család számára lehetetlennek tűnik ilyen rövid idő alatt ennyi pénz összegyűjtése, írja a Bors. Majd hozzáteszik, a műtét alatt Hajnalka párja is kint kell, hogy legyen velük, hiszen az édesanya ragaszkodik hozzá, hogy ha alkalmas rá, akkor ő legyen a kisfia élő májdonorja. Az ehhez kapcsolódó műtéthez pedig kell plusz egy fő, aki segíti őt és Patrikot is. 

Eleinte tejfehérje-allergiának hitték

A kisfiút 3 hónapos korában szállították először az egri, majd a miskolci kórházba, ahol tejfehérje-allergiát állapítottak meg nála, írja a Bors. Ám két gócot is felfedeztek, amelyre azt mondták, felszívódik majd. Később azonban Patrik állapota romlott. 

- Patrik egyre rosszabbul lett, egy nyugodt éjszakánk sem volt. Nehezen vette a levegőt és a pocakja is egyre nagyobb volt. Pár hónap múlva visszakerültünk Miskolcra, de akkor már az ultrahang több gócot mutatott a máján. Nagyon féltem, emlékszem az orvosok arcára, de főleg az altató orvoséra, aki rémülten mondta, hogy a kicsi nincs olyan állapotban hogy altatni lehessen... - mesélte az édesanya a Borsnak. Ekkor megállapították, hogy még több góc van a máján, és felküldték őket Pestre. 

Az édesanya elmesélte, nem mondtak neki semmit csak annyit, hogy tovább kell szállítani Budapestre így kerültek a Semmelweis Egyetem klinikájára. - Másnap már jött a doktor és közölte velünk, hogy Patriknak egy anyagcsere betegsége van, az úgy nevezett tirozinémia – mesélte Hajnalka a Borsnak. Mint kiderült ezzel egy teljesen új étrendet kellett beépíteni Patrik életébe: csak fehérjementesen étkezhet, zöldségeket és gyümölcsöket ehet.

Az igazán szörnyű hír azonban a szövettan után érkezett, amikor kiderült, hogy a májon lévő gócok között kettő súlyosnak bizonyul, így teljes májátültetésre van szüksége Patriknak, nehogy májtumor alakuljon ki nála. A Bors cikkéből kiderül, hogy a műtétet csak Hamburgban tudják elvégezni, de a költségek problémát okoznak a családnak.

– Még a szállás lefoglalásában sem tudnak segíteni nekünk addig, amíg legalább egymillió forint nincs a számlánkon, így kénytelen vagyok az emberekhez fordulni segítségért, hogy a kisfiamat megműthessék – nyilatkozta kétségbeesve az édesanya, akinek minden keresete elment eddig a számlák fizetésére és a megfelelő étrend és kezelések biztosítására kisfia számára. A határidő Hajnalkáék számára április vége, legkésőbb május eleje, amíg össze kell gyűjteniük a pénzt, írta a Bors. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában