Mávinform

2023.04.28. 07:30

Egerbe és a Mátrába tartó buszokon is utazhatunk biciklivel

Itt a tavasz, és vele a kerékpárszezon: a kétkerekűeket egyre többen használják sportolás, kikapcsolódás mellett a mindennapi közlekedéshez is.

HEOL

A MÁV–Volán-csoport folyamatosan fejleszti a kerékpárosokat segítő szolgáltatásait, idén is számos vonaton biztosít lehetőséget a bicikliszállításra - derült ki a Mávinform hivatalos tájékoztatásából. A Volánbusszal elsősorban olyan, turisztikai szempontból kiemelt hegyvidéki célállomásokra szállítható kerékpár, ahová vasúton nem lehet közvetlenül eljutni. Autóbuszra 990 forintért váltható kerékpárjegy online vagy a Volánbusz budapesti pénztáraiban.

A Volánbusz idén is elsősorban olyan, kiemelt turisztikai célpontokba közlekedő autóbuszvonalain biztosítja a kerékpárszállítási szolgáltatást, ahová vasúton nem, vagy csak korlátozottan van lehetőség erre. A nyári időszámítás ideje alatt, idén március 26-tól október 28-ig szállítható bicikli a tavalyival megegyező viszonylatokon és feltételekkel. A Budapest és a Mátra, a Bükk, illetve a Tisza-tó térsége között közlekedő autóbuszok mellett a fővárosból Salgótarjánba, Egerbe, Szilvásváradra, Kazincbarcikára, Jósvafőre, valamint  Gyöngyösről Egeren át Miskolc felé közlekedő egyes járatokra váltható kerékpárjegy, a menetrendben megjelölt megállóhelyek között az alábbi vonalakon:

1020 Budapest–Mátraverebély–Salgótarján

1044 Budapest–Gyöngyös–Mátraháza–Mátraszentimre

1045 Budapest–Gyöngyös–Mátraháza–Kékestető

1046 Budapest–Gyöngyös–Mátraháza–Parád–Bükkszék

1049 Budapest–Gyöngyös–Domoszló–Eger

1050 Budapest–Gyöngyös–Eger–Mezőkövesd–Miskolc

1054 Budapest–Eger–Szilvásvárad–Kazincbarcika–Jósvafő

1066 Budapest–Gyöngyös–Heves–Abádszalók–Karcag

1068 Budapest–Gyöngyös–Heves–Tiszafüred

Az autóbuszok hátfalára szerelt kerékpártartókon járatonként három bicikli szállítható. A kerékpár rögzítése és levétele az autóbusz-vezető feladata. Tandem-, elektromos és háromkerekű kerékpárok szállítására ilyen módon nincs lehetőség, de az összecsukható kerékpárok a poggyásztérben továbbra is elhelyezhetők - áll a Mávinform közleményében.

Egy útra 990 forintért váltható kerékpárjegy elővételben a Volánbusz honlapján, a visszaváltás lehetősége nélkül, illetve a közlekedési társaság budapesti pénztáraiban a menetjeggyel együtt vagy korábban már megvásárolt menetjegy mellé önállóan is. Kerékpárjegy az autóbuszokon nem kapható. Az elővételi jegyváltás során a rendszer csak arra a járatra ad ki kerékpárjegyet, amelyiken még van szabad hely a szállítóeszközön, azaz a kötelező elővétel biztosítja, hogy aki kerékpárjegyet vásárolt, az biciklijével együtt fel tudjon szállni a járatra.

A MÁV-START járatain a fejlesztéseknek köszönhetően tavaly csaknem 1,2 millióan szállítottak kerékpárt, ami 18 százalékkal haladta meg a 2021-es biciklis forgalmat. A decemberi menetrendváltással bevezetett újdonságok több esetben a kerékpárszállítási lehetőségek bővülésével is jártak: Budapestről már óránként közvetlenül elérhető Gyöngyös a Mátra InterRégió vonatokkal, melyeken 6-12 kerékpárhely áll az utasok rendelkezésére. 

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában