Neumann 120

2023.04.01. 12:55

Egerben is vendégeskedik majd a Neumann János családját bemutató kiállítás

Neumann János születésének 120. évfordulója alkalmából a világhírű matematikus családjának relikviáit bemutató kiállítás látható március 31-től a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium dísztermében, majd Egerbe is elhozzák a különleges tárlatot.

F. V. E.

Neumann János születésének 120. évfordulója alkalmából a világhírû matematikus családjának relikviáit bemutató kiállítás

Forrás: MTI/Soós Lajos

A Neumann-miliő tárlaton festmények, grafikák, fotók, bútorok, tárgyak egymással összefüggő rendszere mutatja be a századforduló nagypolgári családjának művészetpártoló szellemiségét. Az enteriőrt a Neumann Társaság tablósora egészíti ki a világhírű tudós pályájáról, közölte az MTI. 

– A festmények és relikviák Selmeczi György belsőépítész gyűjteményéből származnak, az ő kutatásai alapján ismerhetik meg a látogatók a művészetpártoló Neumann család világát. A budapesti gimnázium dísztermében elhelyezett tárolókban a Neumann János szülői és nagyszülői házából származó, iparművészeti értékű, eredeti relikviák mellett a Neumann Társaság szegedi informatikatörténeti kiállításán szereplő dokumentumok nemesmásolatai is megtekinthetők – ismertette az MTI.

Hozzátették, hogy a Neumann János életét és életművét bemutató tablósorozatot a kiállítás után a budapesti BSZMC Neumann Technikumban, majd a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozat keretében az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karán láthatja a közönség. 

Emellett az év folyamán több vidéki városban, így Egerben, Tatabányán, Balassagyarmaton, Szombathelyen, Veszprémben is látható lesz a Neumann nevét viselő iskolákban és egyéb oktatási, művelődési intézményekben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában