Keresztút

2023.04.08. 07:30

Esőben zarándokoltak a Lőrinci hívek nagypénteken

Nagypénteken reggel a szakadó esőben is útnak indultak a hívek, hogy felkeressék a településen lévő tizenkét feszületet

T. O.

A hívek imádkoztak a selypi cementgyári kápolna helyén épült keresztnél is

Forrás: Tari Ottó/Heves Megyei Hírlap

Lőrinciben a zord időjárás ellenére is negyedszázan vettek részt – férfiak, nők, fiatalok és idősek – az első alkalommal kihirdetett nagypénteki keresztúton, aminek során felkeresték a településen as annak külterületein lévő valamennyi feszületet. A zarándokok között ott volt Széles László plébános és Pálinkás Péter alpolgármester is. Utóbbi elmondta: bízott benne, hogy a csaknem húsz kilométeres táv, valamint a hideg és a csapadék nem riasztja el a híveket, s derűlátása be is igazolódott. Voltak, akik kerékpárral kísérték a gyalogosokat, mások autóval vállalták a részvételt, s akadtak olyanok is, akik egy-egy távra csatlakoztak a menethez. A helyi vállalkozók közül néhányan hűsítővel kínálták a reggel 7 órakor kezdődő, félnapos program során elfáradókat.

– Lakóhelyük a tekintetben is sajátos, hogy a városon belül és határaiban 12 helyen találhatók feszületek. A legrégebbi a Tájháznál lévő, úgynevezett Bacsa-féle kereszt, aminek a helyén már 1792-ban feszület állt kis haranggal, a legújabb pedig a 21-es főút Lőrinci bekötőútjánál lévő feszület, amit 2020-ban állíttattak. A Szent Anna- kápolnánál négy kereszt is található, a műkőből készültet 1911-ben, a Kálváriadombon lévőket 1913-ban szentelték fel – ismertette Pálinkás Péter.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában