Ne a mezőre!

2023.04.15. 11:30

Évente egyszer házhoz is kérhető a lomtalanítás Hevesben is

Van ahol idén már nem zöld zsákban gyűjtik a zöldhulladékot, de minden szolgáltató elviszi. A megunt berendezéseket sem kell a külterületi utak mellé dobni, lehet kérni lomtalanítást is.

Szabadi Martina Laura

A lomtalanítást is lehet kérni szűkebb hazánkban

Forrás: Nagy Zoltán/Metropol

NHSZ Észak-KOM Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. honlapja szerint többek között Abasár, Bekölce, Bélapátfalva és Detken is ellátja a hulladékszállítást. A zöldhulladékos zsákok begyűjtése kéthetente, a hulladékgyűjtési naptárban meghatározott napon történik. Ezekben olyan növényi hulladék lehet, amely kertekből származik például falevél, ágnyesedék, vágott fű, lomb, forgács, gyom, fanyesedék.  A maximum 5 centiméter átmérőjű és egy méter hosszú ágak, gallyak a zsákok mellett kötegelve helyezhetők el. Tilos a zsákba tenni növényi eredetű, biológiailag lebomló hulladékon kívül minden egyéb hulladékot (háztartási hulladék, lom, szerves trágya, háziállatok teteme, építési törmelék, veszélyes hulladék, üveg, műanyag)

Az NHSZ Észak-KOM Nonprofit Kft. a közterületek rendjének és tisztaságának megőrzése érdekében házhoz menő lomtalanítást is végez. A lomtalanítást azok a lakossági ügyfeleink igényelhetik, akik rendelkeznek a nevükön nyilvántartott aktív hulladékgazdálkodási szolgáltatással és nincs díjhátralékuk. A szolgáltatást személyesen az ügyfélszolgálaton, illetve a honlapon található űrlap kitöltésével lehet igényelni. A lomtalanítás időpontjának olyan napokat lehet választani amikor a kommunális hulladékot gyűjtjük. A lom mennyisége maximum 2 köbméter lehet.

Lomtalanításkor kihelyezhető olyan szilárd hulladék, amelyek nem helyezhetők el a kukában, valamint a rendszeres hulladékszállítás alkalmával nem szállíthatók el ( bútorok, kerti bútorok, játékok, rongyok). Kérik, hogy a kisebb méretű lomokat bekötözött zsákokba gyűjtsék össze a könnyebb szállíthatóság érdekében. Nem kihelyezhető a kommunális hulladék, építési törmelék, gumiabroncs, szelektíven gyűjthető hulladékok (újságpapír, kartonpapír, üveg, műanyag palackok, sörös doboz), valamint a zöldhulladék, elektronikai cikkek és a veszélyes anyagokat tartalmazó hulladékok. 

A PEVIK Közüzemi és Szolgáltató Nonprofit Kft. honlapja szerint már Bodony, Bükkszék, Bükkszenterzsébet, Egerbakta, Egercsehi, Erdőkövesd, Fedémes, Feldebrő, Hevesaranyos, Istenmezeje, Ivád, Kisfüzes, Mátraballa, Mátraderecske, Nagyvisnyó, Parád, Parádfürdő, Pétervására, Recsk, Sirok, Szajla, Szarvaskő, Szentdomonkos, Szilvásvárad, Szúcs, Tarnalelesz, Tarnaszentmária, Terpes, Váraszó, Verpelét településeken végzi a szolgáltatást. A zöldhulladékot a hulladéknaptárban megjelölt napokon, egy alkalommal legfeljebb fél köbméter levágott fű, falevelek, illetve további maximum fél köbméter kötegelt ág, gally helyezhető ki. Az előző évek gyakorlatával szemben az ömlesztett zöldhulladékot az ingatlanhasználónak saját edényzetben vagy zsákban kell kihelyezni, ennek a száját kérik nyitva hagyni. A kiürített zsákot, zacskót az ingatlannál hagyják. A lomtalanítás a Peviknél is előre egyeztetett időpontban történik, az igényeket írásban vagy személyesen jelezhetik az ügyfélszolgálatokon. A kérelem beérkezését követően a szabad időpontoktól függően 2-8 héten belül kerül sor a lomtalanításra, bár esetenként ettől tovább is eltarthat. A konkrét időpont előtt legkésőbb 10 nappal értesítik a lomtalanításról. Ingyenes lomtalanításra évente egy alkalommal jogosult minden olyan ingatlan, melyre vonatkozóan nincs hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjhátralék. Az elszállítható hulladékok a fentiekben már részletezett típusok.

A szelektív Nonprofit Kft. szolgáltat többek között Andornaktályán, Apcon, Petőfibányán illetve Egerben is. A pontos településlista elérhető a társaság honlapján. Hozzájuk tartozik a hevesi és a hatvani hulladékudvar is, ahol a tervezett szállításokon túl mennyiségi korlát nélkül leadható a szelektíven gyűjtött hulladék, például újságok, hullámpapír, csomagolópapír, karton, PET-palack, fólia, műanyag tárgyak, és az öblös üvegek, fémpalackok, konzervdobozok. Leadható negyedévente 3 köbméter zöldhulladék, 1 köbméter építés hulladék, sitt. Szintén negyedévente vesznek át 200 kilogramm lomhulladékot, évente 4 személyautó gumiabroncsot, veszélyes hulladékból pedig ingatlanonként évente legfeljebb 100 kilogrammot. A különböző fajtájú és anyagminőségű hulladékok egymással nem keveredhetnek, azok szétválogatása az átadó kötelessége. Nem leadható  az összekevert hulladék, túlságosan szennyezett hulladék például egy földes fólia, illetve olyan hulladékot sem vesznek át, ami nem szerepel a hulladékudvar telephelyére kiadott hatósági engedélyben (az engedély a hulladékudvaron megtekinthető). A lomtalanítás feltételeiről honlapjukon részletes tájékoztatás olvasható. 

Az Egri hulladékudvarban negyedévente 250 kilogramm zöldhulladékot is átvesznek a lakosoktól. A helyi hulladékudvarban nagyobb átmérőjű ág, gally is leadható hétköznap 10 és 18 óra között, illetve szombaton 8 és 16 óra között. A térítésmentes átadáshoz minden esetben szükség van személyi igazolványra és lakcímkártyára – hogy a leadó egri lakóhelyét igazolni tudja -, valamint az aktuális negyedévre vonatkozó hulladékszállítási díj megfizetés igazolása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában