Sportcsillagok

2023.04.24. 17:30

Fogyniuk kellett A nemzet aranyai forgatására a vízilabdázóknak

Három hétig vetíthetik Egerben az olimpiai bajnok vízilabdázókról szóló A nemzet aranyai című filmet.

Tóth Balázs

Biros Péter azt szeretné, hogy minél többen nézzék, élvezzék a filmet

Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

Három teremben is telt házzal vetítették csütörtökön Egerben A nemzet aranyai című filmet, amely az olimpiai bajnok férfi vízilabda válogatott tagjairól szól, mondta Berényi Tamás, az Agria Mozi igazgatója a film egri közönségtalálkozóját beharangozó sajtótájékoztatón. A hétfő délelőtti eseményen azt is bejelentette, hogy két hétig biztosan láthatja az egri közönség is a filmet helyben, de valószínűleg három hétig tartják majd műsoron az alkotást.

Szécsi Zoltán, az Egri Vízilabda Klub ügyvezető elnöke, háromszoros olimpiai bajnok kapus a sajtótájékoztatón kifejtette, a filmben való szereplés nagyon nagy élmény és utazás volt. Ritkán adatik meg egy embernek, hogy élete egy jelentős részét fölelevenítse. Ez előfordul barátok közti beszélgetéseken egy-két órában, de nem ugyanaz, mint amikor húsz-huszonöten összegyűltek és beszéltek a múltról, nettó 106-107 órán keresztül. Maga a felvétel is nagy élmény volt, de az is, amikor először látta az elkészült anyagot, utána pedig az is, amikor telt ház előtt meg kellett hajolni.

Biros Péter, az Egri Vízilabda Klub szakmai igazgatója, háromszoros olimpiai bajnok átlövő elárulta, furcsa volt látni saját magukat. Megtisztelőnek tartja, hogy gondoltak rájuk, s úgy látták, hogy filmvászonra valók. Ő először a premieren látta az alkotást, de úgy érzi, jobb lett volna, ha már hamarabb megnézi. Akkor már a premieren is élvezte volna a mozit, nem csak Egerben, amikor már felszabadultan tudott azonosulni a filmmel. Bevallotta, a premieren sok volt neki egyszerre az egész, nehéz volt befogadni 12 év történéseit 21 szemszögből. Voltak olyan dolgok a filmben, amit másképp csináltak volna és maradtak is ki gondolatok, de ezt el kell fogadni, ez Zákonyi S. Tamás rendező gyermeke. Az utazás élménye azonban már az első vetítés alkalmával megvolt, sok olyan dolog is előjött, amire nem emlékezett, de a film a felszínre hozta, amit köszön is. Számára a legnagyobb élmény és a film hozadéka az volt, hogy újra találkoztak egymással, pár órát egy helyen töltöttek.

Szécsi Zoltán megköszönte azoknak, akik megnézték a filmet, van olyan ismerőse, aki már harmadjára megy el megnézni a filmet, megható, hogy ennyire érdekli, hatással van az emberekre. Ők csak lefogatták egy részét az életüknek, amiben csinálták amit szerettek, hobbiból nyertek három olimpiai aranyérmet. Ez az életük, s az, hogy ennyien megnézték, az azt jelenti, tényleg tudnak példát mutatni, mert csütörtök óta megszaporodott az edzéslátogatottság.

Berényi Tamás az egri vetítésekről elmondta, szerdáig 20 órától, utána 17 órától mutatják be a filmet. Április 30-án 15:30-tól lesz bemutató és utána közönségtalálkozó. Lehet kérdezni Biros Pétertől, Fodor Rajmundtól, Kis Gábortól, Madaras Norberttől, Szécsi Zoltántól és a rendezőtől, Zákonyi S. Tamástól.

Szécsi Zoltán a sajtótájékoztató után portálunknak elmondta, szervezett összejöveteleik leginkább Biros Péterrel vannak, bár az egész heti munka után vasárnap kihagyta a szalonnasütést. A bajnok csapatok tagjaival igyekeztek szervezgetni találkozókat, ennek korábban jó formát adott a Millennium Masters.

- Azonban már kiöregedtünk, úgy voltunk vele, hogy egy-egy 1-2 napos vízilabdás játékért 2-3 hónapot, akár fél évet fogyókúrázni és készülni már nem nagyon voltunk hajlandóak. Jó volt látni, ahogy Peti fogalmazott, hogy a filmhez leadtunk magunk közül még egy embert, mert sokszor 3-6 kilogramm sokat számít. Bízom benne, hogy ezzel a filmmel újraindul a találkozás, újra lesznek sütögetések, találkozók, s ott leszünk – mondta Szécsi Zoltán.

Biros Péter szerint a csapattársaik közül Budapesten vannak a legtöbben, ha van dolguk a szövetségben, találkoznak ismerős arcokkal, de azon kívül nagyon nem futnak össze, mindenki a szélrózsa minden irányába szétszóródott. Hiányzik a vízilabda is, de leginkább a társaság, az érintkezés. Utóbbi persze virtuálisan mindennapos, van viber csoportjuk, tudnak üzenni, megosztani. Napi szinten Szécsi Zoltánnal találkozik, Pesten pedig a pestiek tartják a kapcsolatot.

A nemzet aranyai
Balról: Biros Péter, az Egri Vízilabda Klub szakmai igazgatója, háromszoros olimpiai bajnok; Szécsi Zoltán, az Egri Vízilabda Klub ügyvezető elnöke, háromszoros olimpiai bajnok kapus (középen) és Berényi Tamás az Agria Film Kft. ügyvezetője
Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

Biros Péter elárulta, a premieren ott volt a családja, élvezték a filmet, Egerben pedig a nagyobbik fia nézte meg ismét. Biztos tudtak meg új dolgokat, őneki is voltak újdonságok a filmben, de hogy őróla mondott-e nekik újat a film, azt nem tudja. A többiekről viszont biztosan. Tetszett nekik a mozi szerinte ha valaki nem áll fel két és fél óráig a székből, akkor élvezi, amit lát.

Szécsi Zoltán hozzátette, neki is mindkét fia látta a filmet, Marci elment az UVSE vetítésre, Zénó pedig itt ült Egerben. Ahogy elmondták édesapjuknak, nekik is ugyanolyan nagy élmény volt mint számukra.

Hogy mekkora sikere lesz A nemzet aranyainak, nem tudja, de jó motiváló ereje van, büszkék rá.

- Zénó fiam a LeBron film után minden cselt meg akart csinálni kint az udvaron, kevesebb sikerrel, mint a nagy öreg. Itt is picit ki volt élezve a pekingi döntőre, Birosnak a pöri ejtésére, azóta mindenki azt csinálja. Más sportágakból is jönnek kifejezetten motiváció végett csoportos vetítésekre – mondta Szécsi Zoltán.

Biros Péternek nincsenek várakozásai a nézőszámmal kapcsolatosan, azt szeretné, hogy minél többen nézzék, élvezzék a filmet.

- Ha valaki megveszi a jegyet, jól fog szórakozni. Aki kíváncsi ránk, vagy azért lett kíváncsi mert a közösségi médiában látta, az szerintem korhatártól függetlenül talál valamit ami szíven üti, vagy megragad benne. Azt vigye magával, a többit pedig dőljön hátra és figyelje, ahogy Szivós Pista bácsi mondta – zárta szavait a háromszoros olimpiai bajnok.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában