Fakitermelés

2023.04.01. 09:00

Hiányosságok egy poroszlói vállalkozónál: 150 ezres büntetés és elkobzás lett a vége

Több gond is akadt az ellenőrzés során.

HEOL

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hivatalos oldalán teszi nyilvánossá a faanyag kereskedelmi lánc ellenőrzések során feltárt jogsértéseket. Heves vármegyében már nem az első büntetést rótta ki a hatóság márciusban.

Mint azt a hatóság közleményében írja, egy poroszlói egyéni vállalkozó elmulasztotta az EUTR rendelet 5. cikke szerinti nyomon követhetőségre vonatkozó kötelezettségét. A nyitó készletet nem megfelelően rögzítette, így elmulasztotta az előírt nyilvántartási kötelezettségének teljesítését. A szállítójegy kiállításának elmaradásával a vállalkozó megsértette az előírt szállítási és felhasználási rendelkezéseket. Továbbá az ellenőrzött fatermék legális eredetét sem tudta igazolni az ellátási láncban, amellyel megsértette a nyomon követhetőségre vonatkozó kötelezettségét. Ezeken felül a poroszlói férfi megszegte a nyomdai úton előállított, szigorú számadású szállítójegyek nyilvántartására előírt nyilvántartási kötelezettségét, valamint nem jelentette be a nyomdai úton előállított szigorú számadású szállítójegyek használatát sem.

A Nébih a faanyag kereskedelmi lánc felügyeletét ellátó erdészeti hatósági jogköréből fakadóan O. S. egyéni vállalkozót, mint faanyag kereskedelmi lánc szereplőt 150 ezer forint erdővédelmi bírság fizetésére kötelezte és elrendelte a férfi tulajdonát képező négy köbméter méteres akác fafajú tűzifa elkobzását.

Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában