Emléktúra

2023.04.24. 14:25

Hősies küzdelemben elérte a kitűzött célt a gyöngyösi Kiss Péter-expedíció

A tíz éve eltűnt gyöngyösi hegymászótól végső búcsút vehetett édesapja és testvére.

Sz. Sz. I.

Kiss Attila és idősebb Kiss Péter az eltűnt hegymászók emléktáblájánál

Forrás: Kalifa/Facebook

A Kalifa - Kiss Péter Emléktúrát támogató Kalifa Alpin Csapat hétfő délután a közösségi oldalán a következő tájékoztatást adta:

"Magyar idő szerint szombaton hajnali 3 órakor Kiss Péter édesapja és testvére Attila, évekig tartó tervezgetés, majd hosszú várakozás után végre feljutott a világ 3. legmagasabb hegye, a Kancszendzönga  alaptáborába. Az utazás célja az volt, hogy elzarándokoljanak a Himalájába, ugyanazon az útvonalon gyalogolva, amelyen 10 évvel ezelőtt Erőss Zsolt és Kiss Péter haladt. Péter édesapjának már régóta dédelgetett álma volt, hogy a lehető legközelebb jusson ahhoz a helyhez, ahol fia 2013-ban eltűnt. Az emléktáblánál lerótták tiszteletüket és végső búcsút vettek tőlük. Talán ezzel sikerült feldolgozni a „feldolgozhatatlant”. 

Április 8-án indult a csapat Budapestről Nepálba.  A Kancsendzönga alaptáborába vezető trekking túra az egyik legnehezebb, de egyben a legszebbek közé is tartozik. Az emléktúra  utolsó állomásaként, Tseram-ba április 19-én érkeztek meg. Az alaptáborig tartó gyalogút gleccser hasadékokkal szabdalt, sziklás,  jeges, veszélyes terepen halad. Az utolsó szakaszon egy szinte függőleges falon, előre rögzített köteleken lehet csak feljutni, amely a jól képzett hegymászókat is próbára teszi. A biztonságukat szem előtt tartva ez a további útvonal nem volt opció számukra. A tervek szerint helikopterrel készültek feljutni az alaptáborba.

A feljutás így is nagy nehézségekbe ütközött, ugyanis az elmúlt héten káosz alakult ki a Himalájában. A világ 10. legmagasabb hegyén, az Annapurnán történt lavina körüli mentési munkálatok, illetve a rendkívül rossz időjárási helyzet kihatással voltak a térségben lévő összes expedícióra. A kialakult helyzetben az ügynökség nem tudott helikoptert küldeni az emléktúra tagjaiért sem. A várakozás alatt a csapat túrázott a környéken, egy esetben 4560 méterig is feljutottak. Ahogy teltek a napok úgy fokozódott a feszültség, a tehetetlenség érzése. Sarhan Omar a Kalifa Alpin Csapat  vezetője, folyamatosan  bátorította a csapatot és a háttérben mindent követ megmozgatott a zarándokút sikeréréért.  A táborban várakozó, a  Kancsendzöngára felmászni készülő hegymászók és a helyi sherpák is kiemelt figyelemmel kísérték a Kiss család napjait, a vállalásuk nagy tiszteletet váltott ki mindenkiből. Az utolsó pillanatig bizonytalan volt Péter és Attila feljutása, de a végsőkig kitartottak.

Végül 5 napi – 3800 méteren, sátorban – történő várakozás után pénteken, április 21-én megérkezett a várva várt helikopter! Az ott tartózkodók egyetértésével a család indulhatott elsőként az alaptábor felé. Sajnos, a felsőbb régiókban kedvezőtlen időjárási viszonyok fogadták őket, a nagy köd miatt pár perc repülés után vissza kellett fordulniuk. Tovább rontotta az esélyeket, amikor az esti órákban hóvihar kezdődött, az éjszaka folyamán 15-20 centiméter friss hó esett.

Péterék ennek ellenére bizakodva várták a reggelt.  Másnap, április 22-én az optimális időjárási viszonyoknak köszönhetően sikeresen feljutottak a világ 3. legmagasabb hegye, a Kancsendzönga 5515 méteren lévő alaptáborába. Elhelyezték az emléktábla mellé a koszorút, a magyar és a székely zászlót, tisztelegve Kiss Péter és Erőss Zsolt emléke előtt.

Olyan érzésem van, mintha látnának minket a hegyről és elintézték volna nekünk a jó időt – idősebb Kiss Péter elmondása szerint érezte gyermeke közelségét és szeretetét. Egyben megemlékeztek Győrffy Ákosról is, aki korábban Kiss Péter mászó társa volt. Ákos április elején tűnt el a Monte Rosa-masszívumon. Az eredeti tervek szerint ő is elkísérte volna a csapatot, velük kellett volna lennie a hegyen.

A Kalifa Alpin Csapat vezetője, Sarhan Omar műholdas telefonon keresztül gratulált Péternek és Attilának a kitartásukért és beszélt arról, mennyire tiszteli azt az energiát és munkát, amelyet Erőss Zsolt és Kiss Péter családja tesz fáradhatatlanul azért évek óta, hogy a két hegymászó emléke tovább éljen. A csapat tagjai jelenleg úton vannak hazafelé, várhatóan a kedd reggeli órákban érkeznek meg Budapestre. Ezzel a Kalifa – Kiss Péter Kancsendzönga Emléktúra 2023 méltó módon, sikeresen lezárul." – áll a Kalifa Alpin Csapat híradásában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában