Ökoforradalom

2023.04.18. 14:48

Idén újratöltve: Ökoforradalom 2.0 Gyöngyösön

A tavalyi első rendezvényhez képest megkétszereződött az érdeklődés.

Sz. Sz. I.

Nagy Róbert (balról) és dr. Bujdosó Zoltán beszéltek a rendezvényről

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Április 26-án második alkalommal várják az Ökoforradalom 2.0 rendezvényeire az érdeklődőket a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) gyöngyösi Károly Róbert Campusán, jelentette be az esemény keddi sajtótájékoztatóján Nagy Róbert ötletgazda és főszervező, a Radír Reklám Kft. ügyvezetője. Mint arról portálunkon is beszámoltunk, az eseményt tavaly rendezték meg először a gyöngyösi campuson. Nagy Róbert akkor elmondta, hogy az Ökoforradalom fő célkitűzése az, hogy játékos és interaktív programokon keresztül vezessék rá a különböző korcsoportokat arra, itt az idő, hogy mindenki a maga szintjén tegyen valamit a bolygónkért. Az ötletgazda szerint a környezetvédelem és a környezettudatosság tanulható, a fenntarthatósági lépéseket el lehet sajátítani, az ökológiai gondolkodás kialakítható. A keddi sajtótájékoztatót Nagy Róbert jó hírek sorolásával kezdta.

– Egyrészt, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamarától (HKIK) megkaptuk a Heves Megye Zöldgazdaságáért Díjat. Úgy érzem, ez is jelzi az első rendezvény sikerét. A másik jó hír a fenntarthatóságra vonatkozik, a világunk talán egy kicsivel jobb útra tért. Elkezdett szűkülni az ózonlyuk. Úgy néz ki, bár ez egy-két nagyhatalomtól függ, hogy az évi másfél Celsius-fokos emelkedésnél meg tud állni a globális felmelegedés, s aztán visszafelé indulhat el a folyamat. Ezzel a jó hírrel találkozhatnak majd az érdeklődők a második Ökoforradalmon is, például a Való Világ kiállításon. A harmadik jó hír pedig az, hogy talán ezek hatására is, valóságos partnercunami zúdult ránk, a kollégáim alig győzték fogadni a jelentkező közreműködőket a legváltozatosabb témákban. Köszönjük a MATE-nak, hogy a tavalyi aktivitását még felül is tudja múlni, hiszen a legtöbb kiállítót az egyetem adja. Emellett több mint 30 partnerünk van, ami azt jelenti, hogy több kiállítónk lesz az eseményen. Kiállító partnerünk lesz a Tisza-tavi Ökocentrum, továbbá a Herman Lipót - Nemzeti Örökség Intézete, a Bay Zoltán Kutatóintézet, de a Miniszterelnökség is egy komoly installációval érkezik. Mindazok, akik tavaly itt voltak, újra jönnek: a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, az Egererdő Zrt., a HKIK a Life-programjának a második éve kapcsán - közölte. 

- Az is jó hír még, hogy valamennyien új tematikával és programokkal érkeznek. Mindezekből következik, hogy kétszer annyi látogatóra számítunk, mint tavaly. Elsősorban idén is a diákokat várjuk 10 éves kortól az egyetemi hallgatókig. Húsz helyszínt állítottunk csatasorba, egy-egy látogatócsoport öt helyszínen halad végig. Elméletileg 2500 főt tudunk fogadni öt idősávban, de idén még 2000 látogatószámot céloztunk meg. Természetesen, ahogyan tavaly is, a családokat, a felnőtteket is várjuk 14 és 16 óra között, amikor valamelyik élményúton ők is végig tudnak menni – sorolta Nagy Róbert.  

A főszervező arról szólt, hogy a válsággal sújtott idei évben kicsit nehezebb volt támogató partnerekre találni, de nincs okuk panaszra. A rendezvény mellett tudhatják többek között a Procter & Gamble gyöngyösi gyárát, a VAMAV Kft-t, a HKIK -t, a K&V -t, amely utóbbi megkétszerezett járatsűrűséggel közlekedő buszaival szállítja a látogatók csoportjait. Mindezek mellett támogatónak jelentkezett a hatvani Bosch, az Eurojet Hungária Kft. pedig újrafeldolgozott anyagokkal segíti a kiállítás készítését. Segítséget nyújt az eseményhez a gyöngyösi Városom, szeretlek Egyesület, de kis -és középvállalkozók is. A második Ökoforradalomnak is a gyöngyösi campus a házigazdája, és ennek nagyon örül az intézmény, jelentette ki dr. Bujdosó Zoltán főigazgató.

– Az esemény tavalyihoz képest korábbi időpontját egyrészt az indokolja, hogy elkerüljük a középiskolai érettségik kezdetét. Másrészt, a Föld napjához igyekeztük a lehető legközelebbi dátumot megtalálni. Viszont, április 17-én megkezdődött az egyetemünkön az online oktatást felváltó jelenléti tanítási rend. A hallgatók mostantól végre újra jelen vannak az intézményünkben. Ez is szempont volt az időzítésnél, hiszen ők az egyik célcsoportja az Ökoforradalomnak. A MATE részéről is egyre több intézet vállalkozott élményállomás kialakítására. A helyszínt is bővítenünk kellett, idén az aula és a külső helyszínek mellett már a T előadóterem is programoknak ad otthont. A már említett, megcélzott 2000 fős látogatószámmal kapcsolatban azt kell tudni, hogy a legnagyobb rendezvényünkön, a Kutatók Éjszakáján mintegy 1300 résztvevő volt a maximum. A rendezvény hozzáadott értékeként jelentkezik májusban nálunk, hogy a kiállító cégek egyfajta karriernapon is bemutatkoznak majd a hallgatóinknak – részletezte dr. Bujdosó Zoltán.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában