Boros nyitány

2023.04.30. 06:55

Javában tart az Egri Csillag Weekend, s itt vannak a borvidéki borverseny eredményei is + fotók

Nagy érdeklődés mellett zajlik a Dobó téren az Egri Csillag Weekend. A megnyitó ünnepségén elhangzott, önmagában az nem elegendő, hogy egy-egy bor kiváló, ha a megfelelő marketing hátteret nem teremtik meg az erre hivatott szakemberek. A weekenddel egyébként útjára indult az a bizonyos egész éves boros marketingszezon, amelynek számos rendezvény lesz a része 2023-ban is.

Sike Sándor

Az Egri Csillag Weekend szombati napja is jó hangulatban telt

Forrás: Nemes Róbert/Heves Megyei Hírlap

Időben megelőzte a hétvégét, bizonyos értelemben azonban mégis része volt ennek a hosszú programnak a 27. alkalommal megrendezett Egri Borvidéki Borverseny, amelyet a Villa-völgy Hotelben bonyolítottak le még csütörtökön. A megmérettetésen hét kategóriában 3 nagy aranyérem és 50 aranyérem született az Egri Borvidék legnagyobb és legfontosabb szakmai rendezvényén. A szakemberek szerint az eredmény egyértelmű tükre a borvidék töretlen fejlődésének.

A borászok idén 135 mintát küldtek a borversenyre, de mivel a januári újbor mustrával idén két részletben zajlott az idei szakmai megmérettetés, annak 35 tételével együtt összesen 170 bormintával mutatták be Eger 2023-as borászati keresztmetszetét. Fábián Imre, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa (EBHT) titkárának szavai szerint az elmúlt évek során a különböző borversenyeken elért eredmények egyre fontosabbá váltak a borászatok mellett a piac számára is, az itt szerzett érmek komolyan befolyásolják a vásárlásokat.

– Az Egri Borvidéki Borverseny is komoly rangot vívott ki magának, amit most tovább kíván erősíteni a hegyközségi tanács. Ezért a nemzetközi trendeknek és elvárásoknak megfelelően, ettől az évtől kezdve a beérkezett mintáknak a 30 százaléka kaphat érmet. Ez tovább erősíti a borverseny színvonalát és az itt elért eredmények szakmán belüli megítélését, és ezzel együtt emeli a borvidék rangját is – mondta.

Portálunk információi szerint a bírálók és a szakemberek egyöntetűen azt állapították meg, hogy az idei benevezett tételek méltón reprezentálják a borvidék töretlen fejlődését. Kiváló évjáratokból kimagasló minőségű borokat kóstolhattak. Ennek köszönhetően a 30 százalékba kizárólag aranyérmes borok kerültek, hiszen a 135 mintából 50 tétel érte el az aranyérmet jelentő pontszámot, ezek felett további három a nagy aranyérem minősítést.

A kategóriagyőztesek:

A legjobb fehér bor a Varsányi Pincészet 2020-as Verpeléti Olaszrizling Superior bora lett. A legjobb Egri Csillag dr. Gál Lajos pincészetéből a Kamra-völgy Egri Csillag Grand Superior 2021-es. A Debrői Hárslevelű kategóriát a Varga Pincészet Kft. Késői szüretelésű Debrői Hárslevelű 2022-es bora nyerte, a legjobb desszertbor címet pedig az Egri Korona Borház Napfény Íze - Egri Tramini 2021-es évjárat érdemelte ki. 

A rozé kategóriát a Thummerer Pincészet Egri Cabernet Dorsa Rosé 2022 nyerte, a legjobb vörös bor pedig az Egri Korona Borházban készült, a Jumurdzsák - Egri Syrah 2016. A legjobb Egri Bikavér 2022-ben a St. Andrea Szőlőbirtok 2018-as évjáratú Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eged dűlő bora lett.

Nagy aranyérmesek – a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal (OIV) által javasolt 100 pontos bírálati rendszerben a 92 pont feletti pontszámot elértek: Varga Pincészet Kft. Debrői Hárslevelű Narancsbor 2019 (92,67 pont), Varsányi Pincészet Verpeléti Olaszrizling superior 2020 (92,4 pont), St. Andrea Szőlőbirtok Nagy-Eged dűlő Egri Bikavér Grand Superior 2018 (92,17 pont).

Fábián Imre, az EBHT titkára elmondta: az új 30 százalékos éremkiadási szabály szerint most nem kapna minden aranyat érdemlő bor érmet, ám egy közös szakmai döntés alapján idén mégis kiosztásra kerül minden nagy arany- és aranyérem. Már csak annak okán is, hogy az előző évekhez hasonlóan az aranyérmes borok idén is ingyenesen nevezhetnek az Országos Borversenyre.

– A nevezési díj felét a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a másik felét az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa biztosítja. Biztosak vagyunk abban, hogy az Egri Borvidéki Borversenyen elért kiváló eredmények az országos megmérettetésen is visszaköszönnek – fogalmazott a hegyközségi tanács titkára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában