Heol.hu Videó

2023.04.30. 10:13

Megtartó erő a közösség: koncerttel köszöntötték a tavaszt Tárkányban + fotók, videó

A volt republicos Tóth Zoltán és a csillag születikes László Attila az első közös koncertjét a mezőtárkányi templomban adta.

T. B.

Tóth Zoltán és László Attila adott közös koncertet Mezőtárkányban

Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

Tizenötödik alkalommal rendeztek tavaszköszöntő templomi hangversenyt a mezőtárkányi templomban. A község önkormányzata és a Mezőtárkány Művelődéséért Közalapítvány 2009 óta rendezi meg az eseményt, amelynek szervezője Pásztor István. Az idei esemény díszvendégei dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselő és dr. Pajtókné dr. Tari Ilona, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem rektora voltak, a védnöke pedig Gyopáros Alpár Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

A templomot megtöltő közönséget Papler Pál plébános köszöntötte, aki szerint ezek a találkozások napjai, Ferenc pápa látogatása miatt is, aki a hívekkel, menekültekkel, rászorulókkal is találkozik. Most azonban a tárkányiak és környékbeliek találkoztak a koncerten, a zene hullámhosszán pedig rátalálhatnak valami fontosra. Fontosnak nevezte a pápa hitet erősítő szavait, hogy rátaláljanak a hívek Krisztusra, hozzátéve, hogy a zenében is rátalálhatnak a hallgatók a megváltóra.

Gyopáros Alpár arról beszélt, hogy 2018-ban beszélgetésre várták a polgármestereket, jegyzőket, civileket, lakosokat, annak érdekében, hogy megtudják, mi kell a falvaknak. Ennek nyomán indult el a Magyar Falu Program. Pénz kellett, járdára, útra, tetőcserére, temetőre. Utána azt kutatták, a faluban felnőtt fiatalok miért mennek el, vagy miért maradnak községükben. Az derült ki, hogy az élő közösségre van szükségük leginkább. Ezután támogatták a közösségi terek kialakítását, felújítását, civil szervezetek, egyházak támogatását, rendezvények szervezését, összesen 70 milliárd forinttal.

Kiemelte, a Magyar Falu Programban Mezőtárkány 111 millió forintot nyert. Ez csupán kis kommunikációs kötelezettséggel jár, egy táblát kell kirakni a falu határát jelző táblára, ha ez nincs, vissza kell fizetni a pénzt. Ez azonban Mezőtárkányban hiányzott, így viccesen fölajánlotta Tóthné Szabó Anita polgármesternek, hogy vissza is fizethetik a támogatást, vagy kitehetik azt a két táblát, amelyet magával hozott. Az utóbbit javasolta, és a helyieknek is tanácsolta, vigyázzanak a táblákra.

A köszöntőket követően kezdődhetett az előadás, az ex republicos Tóth Zoltán és a Csillag Születik tehetségkutatót korábban megnyerő László Attila adott koncertet. Elhangzott, korábban egy-egy dalt adtak már elő közösen, de ez az első közös koncertjük. A repertoárban elhangzott több Republic-dal, de Koncz Zsuzsa, Máté Péter, vagy éppen Balázs Fecó, vagy a Kormorán egy-egy slágere is fölcsendült. A közönség többször is együtt énekelt az előadókkal, a végén pedig felállva tapsoltak a duónak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában