Emberség, segítség

2023.04.02. 13:21

Ne menjünk el fekvő embertársunk mellett - kéri Mangó Gabriella

Az életmentéssel kapcsolatban osztott meg dr. Mangó Gabriella, gyöngyösi háziorvos megszívlelendő és követendő tanácsokat.

HEOL

Fekszik egy ember. Az utcán, a villamoson, egy padon fekszik egy ember. Az egyik fiam egyszer a villamoson utazott. Tömötten lógnak az emberek a kapaszkodókon, minden szék foglalt, van ahol hárman ülnek két széken, és akkor szépen összeesik az egyik utas. Persze ilyenkor a szokásos kiabálás, hogy miért dől rám? , aztán sikoltozás, aztán tumultus, mert mindenki látni akarta, hogy mi történt. Aztán gyorsan arrébb is húzódott, nehogy tenni kelljen valamit. Két huszonéves se, gyereknek volt annyi lélekjelenléte, hogy hívja segélyhívót, és stabil oldalfekvésbe helyezték a beteget. Segítettek. Mit kell csinálni ilyenkor – kezdte dr. Mangó Gabriella a Facebookon megosztott posztot.

– Ha fekszik valaki, rosszul lesz, elesik bármi nem megszokott történik, oda kell menni. Nem mindig arra kell gondolni, hogy részeg, vagy hajléktalan, vagy miért, pont én? Ne menj tovább, amíg meg nem győződsz róla, hogy az embertársaddal minden rendben van – fogalmaz a doktornő.

– Ha egy egyszerű összeesést látsz, akkor az illető pár másodperc múlva magához tér, ha vízszintbe kerül. Ha nincs magánál meg kell nézni nincs-e nála inzulin egy kis táskában, vagy a táskája alján, mert akkor cukorbeteg, ezt az információt már lehet is mondani a mentőnek – írja a háziorvos. 

Kiemelte, ha a beteg nincs magánál, öntudatlan, akkor nem szabad etetni, itatni, stabil oldalfekvésbe kell tenni. Fontos információ, hogy a vizeletét maga alá engedte-e szegény, mert akkor az lehet stroke, epilepszia, vagy egyéb agyi történés. A légzést úgy lehet ellenőrizni, hogy a kezeteket az orrához, szájához teszitek, érzitek-e a légáramlatot. A pulzust a legegyszerűbb tapintani a csukló hüvelykujj felőli részénél a csontos alap fölött, a kéz tenyéri felszínénél, vagy a nyakon.

– Ha nincs pulzus, nincs légzés, akkor kell az újraélesztés. A mellkas közepére teszed a két kezed és ütemesen nyomod a mellkast. A hirtelen szívhalál mögött sokszor áll kamrai ritmuszavar, amely néha egy mellkasra mért ökölcsapással helyreállítható – emelte ki.

– Az ember mindig is falkában élő lény volt, mert egyedül elpusztult volna. Vadászott, közösségben, aztán ami sikerült, azt szétosztották... aztán rájött, hogy ő jobban vadászik, meg a mamutok már kihaltak és amúgy is, ő jobb lándzsát készít, mint a szomszéd Pista, nem ad abból, ami neki van, lesz, lett. És nem ad a segítségéből sem. Hiszen törődjön mindenki a maga dolgával!... Ugye nem erre akarjuk nevelni a gyerekeinket? Mert akkor ők is csak a saját dolgaikkal fognak törődni, és abba öregen, betegen mi nem leszünk benne – zárta.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában