Legenda

2023.04.10. 08:52

Rejtélyek lengik körül a bodonyi Mária szobrot

Máig nem tudni, hogyan tűnt el két alkalommal is a Mária szobor a bodonyi templomból. Mátraderecske polgármestere, Forgó Gábor osztotta meg a különös legendát.

B. K.

Idén is felkereste egy kis túracsapat a Boldogasszony Magosa alatti "Szűz Márija 1880" szobrot, ahol virágokat helyeztek el.  A hely Mátramindszent, Mátraballa és Bodony határán található. Amikor a keresztalják a szentkúti búcsúba indultak, itt gyülekeztek.
A szobor történetét Forgó Gábor, Mátraderecske polgármestere osztotta meg közösségi oldalán. 

Mária szobor rejtély
Az emlékőrző  kis kápolna ma is áll. Forgó Gábor is felkereste a napokban
Forrás: Forgó Gábor/Facebook

Az 1870-es évek közepén egy mátraballai, vagy mátraballáról elszármazott bodonyi favágó a munkáját végezte a Bodony-Balla határút bodonyi oldalán a határúttól kb. 8-10 méterre. Amint kivágta a fákat, és hasította azokat fel, az egyik fa törzséből egy csodálatos Mária szobor esett ki. Azon a helyen a mai napig is látható a két fa tuskója. Melyik fában lehetett a szobor? Nem tudhatjuk. Mivel a fák a bodonyi oldalon voltak, a helyiek igényt tartottak a szoborra és bevitték azt a bodonyi templomba. 

Másnap ünnepet akartak tartani a szobor tiszteletére, de a szobor eltűnt. Hogy ki vihette el, és hogyan került vissza arra a helyre, ahol találták, senki sem tudja. A szobrot másodjára is elvitték a templomba, de már zárt helyre, a sekrestyébe került. Csodák-csodájára a szobor ismét visszakerült arra a helyre, ahol először kiesett a fából. Harmadjára már nem vitték el a szobrot, hanem a lelőhelyén tartottak misét a tiszteletére a bodonyi plébánossal. 1880-ban egy kis kápolnát építettek a lelőhelyre és oda helyezték be a szobrot. 
Parád, Mátraderecske, Mátraballa, Nádújfalu, Szuha, Mátramindszent lakosai e szent helyen találkoztak és innen indultak Szentkútra

1964-ben egy túlbuzgó hívő égő gyertyát felejtett a szobor mellett, melytől az kigyulladt és megsemmisült. Éppen akkor a mátraballai MgTsz tagjai a közelben csemetéket ültettek és látták, hogy mi történt. Ekkor elhatározták, hogy felújítják a kis kápolnát. Kis Lajosné és Forgó Sándor kimeszelték és a környékét rendbe tették. Az elégett Mária szobor helyett a Tsz tagok egy megszólalásig hasonló másolatot vásároltak. Az 1965-ös Nagyboldogasszony ünnepét már a felújított kápolnánál tartották. 

A legendát lejegyezte 2019. április 23-án Szlávik Zoltán Gergely, Kecskemét-Mátraballa.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában