Gyógyítás

2023.05.12. 20:00

A legszebb hivatás enyhíteni a betegek fájdalmát, vallja a gyöngyösi kórház ápolőnője

Ludányi Ferencnével, aki nemrégiben szakmai elismerést vehetett át, az ápolók nemzetközi napja alkalmából beszélgettünk.

Szabó István

Ludányi Ferencné akkor sem választana más hivatást magának, ha újra kezdené

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Május 12-én ünneplik világszerte az ápolók nemzetközi napját. Az egészségügyi ellátás nélkülözhetetlen szereplőinek mindennapjairól Ludányi Ferencnével, a gyöngyösi Bugát Pál Kórház dolgozójával beszélgettünk. A Gyöngyöstarjánban élő ápolónőnek a gyöngyösi kórház volt az első munkahelye 38 évvel ezelőtt, azóta folyamatosan itt dolgozik. Mint mondta, a családjában nem volt egészségügyi dolgozó.

– Gyerekkoromban kíváncsivá tett a rendelők miliője. Nagyon aranyos volt az akkori körzeti orvos, és a kedvessége megerősítette bennem a vonzódást a pálya iránt. Hatvanban végeztem a Bajza József Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskolában 1985-ben, és az év augusztus elseje óta dolgozom itt a kórházban. A gyermek szakrendelésen kezdtem három éven át, majd az első gyermekem születését követően a reumatológia szakrendelésen folytattam 2007-ig. Azóta dolgozom az urológia szakrendelésen – emlékezett vissza Ludányi Ferencné.

Az ápolónő azzal folytatta, hogy mindig örömmel érkezik be a kórházba, erőt ad neki a betegekkel való kapcsolat.

– Az urológiára pedig súlyos problémákkal is érkeznek betegek. Az a legnehezebb, amikor fiatalok jönnek, nagyon komoly betegségekkel. Tartani kell bennük a lelket, erősíteni őket. Ez engem is megvisel, mert nem jó az emberek szenvedését látni, de a fiataloknál különösen nehéz. Hála Istennek, ma már ha valaki időben jön, gyógyítható a hererák, a prosztatarák is. Van olyan betegünk, akit 15 éve kezelünk, és ugyanolyan életminőséget él, mint azelőtt. A rákbetegséget, ha időben felismerik, megfelelő kezelés esetén éveket, évtizedeket kap a beteg. Ezért kell nagy hangsúlyt fektetni a korai felismerésre azoknál a rákbetegségeknél, amelyet lehet szűrni. Sajnos, olyanok is vannak, amelyek csak akkor derülnek ki, ha komoly tüneteket okoznak. De azokat is tudjuk kezelni – mondta Ludányi Ferencné.

– A munkám során nagyon fontos azt megérteni, hogy a beteg ember kicsit türelmetlenebb másoknál. Amikor eljön a rendelésre, nem tudja, mi történik majd vele. Szeretne mielőbb túlesni az egészen. Van, akinél szükség van nyugtatásra, egy-egy kedves szóra, mosolyra. Aztán amikor a beteg megkapja az ellátást, és a főorvos úr részletesen elmond neki mindent arról, mi várható, már nem elégedetlenül megy el. Később aztán többen is elmondják már, hogy nem félnek idejönni, mert fájdalommentesen esnek át egy-egy beavatkozáson. A betegektől mindig visszakapjuk azt, hálásak, hogy félelem nélkül jöhetnek hozzánk. A váróban is gyakran szükség van egy kis irányításra, nyugtatásra. Vannak betegségek, amelyeknél nem lehet öt perc alatt elintézni a vizsgálatot, a kezelést. Előfordulhat, hogy félóráig a főorvos úrnál van egy beteg. A várakozó ember viszont szintén türelmetlenebb, mint máskor – magyarázta az ápolónő.

Ludányi Ferencné, ha újra kezdené, akkor sem választana más hivatást magának. Mint mondta, azzal együtt így van ez, hogy sok minden változott 38 év alatt.

– Megtaláltam azt a helyet, ahol tényleg szívesen dolgozom. Nagyon szeretem a mai napig a munkám. Nem lehet szavakkal leírni, milyen jó érzés, ha az utcán is megismernek, és azt mondják: nővérke, olyan jól vagyok azóta, hogy maguknál jártam. Van úgy, hogy a munkám miatt kevesebb időt tudok a családommal tölteni, de ha enyhíthetem az emberek fájdalmát, az a legnagyobb tisztesség és fizetség. Ebben a hivatásban ez a legszebb – érzékenyült el Ludányi Ferencné.

Az ápolónő szerencsésnek érzi magát, mert mint mondta, a gyöngyösi kórházban mindig olyan orvosokkal és nővérekkel dolgozott együtt, akik szakmailag és emberileg is kitűnő kollégák voltak. Akik szintén a szívügyüknek érzik az egészségügyi munkát, tette hozzá.

– Egy-egy munkanap után a család jelenti a kikapcsolódást. Szőlőnk is van. Nagyon jó kimenni oda, mert ott csend van. A munka közben rengeteg bajjal, panasszal, betegséggel találkozom, fel kell töltődni ahhoz, hogy segíteni tudjak másoknak. Pihentet a kézimunkázás, az olvasás, a rejtvényfejtés, a templomban pedig új energiákat kapok. Mindig megköszönöm a Jóistennek, hogy erőt ad a munkámhoz – fogalmazott Ludányi Ferencné.

Az ápolónőt a Magyar Ápolási Egyesület a február 16-i országos ünnepségén szakmai elismerésben részesítette.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában