Borverseny

2023.05.04. 13:57

A Molnár Pincészet 2019-es Olaszrizlingje lett Gyöngyös város bora idén

A Bárdos Pincészet 2022-es Sauvignon Blanc-ját választották Gyöngyös város polgármestere borának

Sz. Sz. I.

A színvonalra jellemző volt, hogy előzsűrizett borok versenyeztek

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A farkasmályi Dominium Pincészetben rendezte meg csütörtökön a gyöngyösi önkormányzat és a helyi hegyközség a Gyöngyös város bora, valamint a város polgármesterének bora kitüntető címet viselő nedűk hagyományos választását. A borversenyre a gyöngyösi hegyközség tagjai tetszőleges évjáratú száraz fehér borral nevezhettek. 

A szakmai zsűri – Csernyik István - borász, hegybíró, zsűrielnök, Deme Péter, Ludányi Gábor borászok és Hiesz György, Gyöngyös polgármestere –, valamint a társadalmi zsűri – Lefler Péter borszakértő, zsűrielnök, Kiss Zoltán, a Lifestyle Hotel Mátra szállodaigazgatója, Hoffmann Henrik, az Ózon Hotel szállodaigazgatója, Nehéz Tamás, Avar Hotel szállodaigazgatója és Ocela Tibor, a Hegyi Sportok Bázisa és a 4 Évszak étterem tulajdonosa – 10 borászat 24 benevezett tétele közül választotta ki első körben azt a hat tételt, amelyek közül döntöttek végül a két győztes bor mellett. 

Holló Ákos hegyközségi elnök elmondta, a színvonalra jellemző volt, hogy előzsűrizett borok versenyeztek. A közelmúltban lezajlott gyöngyösi borversenyen a 100 pontos bírálati rendszer szerint 83 pont fölött teljesített borok kaptak meghívást Farkasmályba. Csernyik István szerint Gyöngyös legszebb borait kóstolhatták a bírálók. Mint mondta, jó helyre kerültek a díjak, bár lehetett volna egy-egy másik tétel is az első helyen, azonban a borbírálat is szubjektív. Lefler Péter nagyon jó hangulatúnak értékelte a napot. Szerinte a társadalmi zsűri a szakmai bírálókkal összhangban dolgozott. Hiesz György röviden a város bora választások történetére is visszatekintett.

– Polgármester elődeim a 90-es évek végén rendezték az első ilyen versenyt. Az a célunk a választással, hogy a helyi termelők által készített borokat a város megpróbálja ezzel is segíteni, népszerűsíteni különböző protokolláris rendezvényeken, külföldi kapcsolatainkon keresztül, azaz megmutatni, hogy a Mátraalján kiváló borok vannak - emelte ki.

- Az alapgondolat mindig az volt, hogy száraz fehér bor képviselje a várost, hiszen ezen a területen fehér szőlők vannak. Akadt úgy, hogy rozé is versenyzett, egyszer vörös bor is részt vett a megmérettetésen, de alapvetően tartjuk az eredeti gondolatot. Pár éve egy újítást vezettünk be, a gyöngyösi hegyközség javaslatára: a száraz fehér boron belül nemcsak újborral, hanem az évjárat megkötése nélkül lehet indulni. Pár éve patthelyzet lett a verseny vége. Két bor között nem tudtunk dönteni. Akkor úgy határoztunk, adjunk ki még egy díjat, és ez lett a Gyöngyös város polgármesterének bora. Mindig a verseny végén dől el, hogy a két legtöbb pontszámot kapott bor közül melyik képviselje a várost, és melyik a polgármestert. A társadalmi zsűri összetétele sokszor változik. Mindig szeretnénk megszólítani azokat az embereket, akik segítségünkre lehetnek. Voltak már zsűritagok sajtómunkatársak országos turisztikai-, illetve borszaklapoktól, de akadtak művészek, vagy éppen vállalkozók, cégvezetők. Most a turizmusban érdekelt szállodák vezetői, tulajdonosai jöttek. Nem titkolt célunk, hogy lássák, mi terem ezen a borvidéken, hogy a helyi borokat favorizálják – foglalta össze Hiesz György.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában