Elismerés

2023.05.30. 12:25

A Műcsarnokban látható a fedémesi viseletkészítő munkája

Berzeviczy-Fehér Jánosné viselete a legszebbek között. A Műcsarnokban nyílt meg a II. Népművészeti Nemzeti Szalon. Az alkotások július 16-ig látogathatók.

B. K.

Ezúttal a Műcsarnokban látható Berzeviczy-Fehér Jánosné alkotása

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Budapesten a Műcsarnokban látható a II. Népművészeti Nemzeti Szalon kiállítása. Az idei tárlat művészeinek bemutatását a Gyönggyel leveledzik című szekcióval folytatják. A népművészeti tárgyak mellett a népművészetből kisarjadó társművészetek alkotásai jelennek meg, olyan alkotók munkái, akik vállaltan a magyar lelket fogalmazzák anyagba, festők, szobrászok, képzőművészek, textilművészek.
Elsőként Berzeviczy-Fehér Jánosné hímzőt és viseletkészítőt mutatták be, akinek művészetéről többször is hírt adtunk portálunkon. A mostani kiállításon a 2019-ben készült Hollókői leány viselet kapott helyet, amely kékfestett pamutvászonon varrással, kézi horgolással készült.  A kékfestő szoknya alapanyagát Kovács Miklós Kossuth-díjas kékfestő mester, a Népművészet Mestere készítette. 

Berzeviczy-Fehér Jánosné életrajzában szerepel, hogy 1952-ben született Fedémesen. 1982-ben kezdett foglalkozni a palóc viseletek kutatásával és készítésével. 1984-ben létrehozta a Palócviselet márkanevet. Célja a palóc viseletekből táplálkozó, letisztult és egyéni öltözetek készítése. A tradicionális viseletek mellett olyan öltözeteket is készít, melyek napjainkban is viselhetők. Alkotásain felismerhetők a palóc jegyek, a jellegzetes szín- és formavilág.

Munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el (Népművészet Ifjú Mestere, Népi Iparművész, Népművészet Mestere, Gránátalma-díj, Pro Renovanda Hungariae díj, Mesterremek díj, Hungarikum-díj, Zilachy-díj, Király Zsiga-díj, Csokonai Vitéz Mihály alkotó díj). 2022-ben a VII. Palóc Világtalálkozón Szeder Fábián életműdíjjal tüntették ki.

A LélekFormák című  II. Népművészeti Nemzeti Szalon idei tárlata július 16-ig látogatható.

 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában