Bumfordi

2023.05.28. 16:21

A Trabicikli Andornaktályáról a Fábry show-ba megy + videó, fotók

Hat Trabicikli készült eddig, az egykori NDK-s (Német Demokratikus Köztársaság) népautó, a Trabant és a kerékpár keverékéből.

Sike Sándor

Így fest az egyik trabicikli

Forrás: Beküldött fotó

Szaniszló Zsolt andornaktályai vállalkozó portálunk kérdésére azt mondta, hogy nem ő találta ki a kempingbicikli és a Trabant egybeolvasztott darabját, hanem Németországban látta az első példányát.

– Az a darab persze nem volt annyira kidolgozva, de a látványa elég volt a döntésemhez, hogy akkor csináljak egyet, de ez nagyon régen volt – mondta Zsolt.

Annak a németben látott „járműnek" a kidolgozottságát illető kérdésünkre a cégvezető azt mondta: abban a darabban látszódtak a csavarok, a szegecsek, nem volt ennyire összeillesztve. De nem volt ilyen szépen lefestve sem mint az övé, nem volt üzemképes sem. Az csak egy díszként funkcionált. Valaki, a valamikori Trabantját és a biciklijét összekombinálta és letette dísznek.

Forrás: Beküldött fotó

A Relevit Kft. által készített Trabiciklik üzemképesek. Hivatalosan festő kamrában festik, fényezik. Lehet választani extrák közül bluethoot-os hangszórót, agyváltó sebességváltót, világít a lámpája, tud indexelni. Kinek mire van szüksége. A kerékpár csillagkerékpár hivatalosan, ami gyakorlatilag a régi kemping bicikli mérete. El is kelnek a szerkezetek – tudtuk meg.

– Nem magánemberek, hanem cégek voltak a vásárlók. Egy mobil applikációkat gyártó cég, ipari szerszámokat gyártó vállalkozás, egy van talán magánembernél, s autógyűjteményét gyarapítja. Egyet, a legelső darabot Balassagyarmaton lehet látni az első kerékpármúzeumban, egy pedig itt a kft. andornaktályai telephelyén lehet látni. A június 15-i Fábry-showban az első, kék színű Trabicikl szerepel majd a balassagyarmati múzeum bemutatása kapcsán – mondta el a cégtulajdonos ügyvezető.

Szaniszló Zsolt azt is elárulta, hogy az Andornaktályán található kétkerekű azért van a telephelyükön, hogy itt meg tudják nézni, ha valakinek kell, kipróbálhassa. Idehozták, mert nagy volt az érdeklődés, ezt hordják kiállításokra.

– Voltunk már veteránkiállításon, jármű örökség kiállításokon – jegyezte meg Zsolt.

A cége maga persze nem ezzel foglalkozik. Lakatos munkákat végeznek, anyagellátási rendszereket gyártanak multi cégeknek. A Trabicikli egy jó reklám, de azt követően, hogy az elsőt megcsinálták, gyártanak már egyéb járműveket is, most már hivatalosan is. Legutóbbi munkájuk például egy Wartburg, Babetta kombináció volt.

@relevitkft Trabiciklit készítettünk az Eibenstock Magyarországi képviseletének! Zene:@mrsiid #releshop #bringa #trabant601 #ddr #relevitkft #egyedijárgány ♬ eredeti hang - Szaniszló Zsolt

Zsolt elárult egyéb titkokat is. Például azt, hogy az ő neve alatt futó TikTok oldalon is megtekinthető a Trabicikli, s ötszázezer like-ot tudhat magának. Először, még 2000-ben a Bors kapta fel gyártmányukat, s azóta mind hazai, mind külföldi sajtótermékekben sokszor szerepeltek. Búcsúzóul megnézhettük még azt a készülő Trabant "makettet" is, ami az autó eredeti darabjaiból készül. Az alvázat, tengelytávot persze átszabják, egy személy használhatja majd, pedállal kell hajtani, de a kétütemű Trabant sebességváltóját beleszerelik majd a cabrió változatú mini autóba. 

– Tekerni kell a pedált, mint egykor a Moszkvics gyermekautóban – mondta a cégtulajdonos.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában