Heol.hu podcast

2023.05.19. 17:30

Az egri kórházban segítenek a 330 kilós Gézának lefogyni

Több mint húsz kilótól már megszabadult a sarudi Kiss Géza, aki történetével mindazoknak szeretne segíteni, akik hozzá hasonlóan extrém nagy súlyfeleslegtől szabadulnának. Az egri kórházban dr. Berhés István és csapata segíti a fiatalembert.

G.R.

Kiss Géza orvosi segítséggel fog leadni több, mint 300 kilogrammos testsúlyából

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Géza történetében az a megdöbbentő és csodálatos egyszerre, hogy ezzel a 330 kiló feletti testsúllyal túlélte a súlyos Covidot az intenzív osztályon, lélegeztetőgépen – vágott bele dr. Berhés István, a Heves Vármegyei Markhot Ferenc Kórház endokrinológusa. – Hiszen minden ismert statisztika szerint minden esélye megvolt arra,hogy belehaljon a fertőzésbe. A súlyos elhízás mellett ugyanis cukorbetegséggel is küzd. Ez valahol az egri kórház intenzíves orvosainak sikere is. Akkor én még nem ismertem őt, mi később találkoztunk – tette hozzá. 

A sarudon élő 47 éves férfi, Kiss Géza és családja 2023. februárjában fordult a doktorhoz háziorvosán keresztül. Akkori súlyát csak becsülni tudják, hiszen nem volt a környezetében mérleg, amin le tudták volna mérni, de Berhés doktor azt mondja, hogy körülbelül 20 kilótól szabadult már meg páciense, mióta elkezdték a közös munkát, s nemrégiben a sarudi önkormányzat mázsáján 330 kilónak mérték, s a napokban azzal az örömteli hírrel keresett meg, hogy újabb 20 kilót adott le, már csak 310 kiló.

Kiss Géza esküvői képe
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Mivel Géza mozgását erősen korlátozza ez a hatalmas súly, így háziorvosa közvetítésével mi mentünk el hozzá egy teammel, hogy felmérjük az állapotát. Azért is vagyok bizakodó, hogy az elhatározás, miszerint leadja súlyfeleslegének nagy részét sikeres lesz, mert nagyon motivált a fiatalember, s az első eredmények tovább erősíthetik ezt, hiszen a lakásban már viszonylag nagy biztonsággal tud mozogni, igaz járókerettel.

De ne szaladjunk ennyire előre. Otthonában mi is felkerestük Gézát és feleségét, Évát, aki mindenben, így a fogyásban is támogatja férjét.

– Hát két mázsával már boldogok lennénk – mondja derűsen Éva, ahogy sarudi házuk kertjében azt kérdezem, mi a célsúly, amit férje nagyon szeretne elérni. – Persze az sem baj, ha több lesz.

De nem volt mindig ilyen derűs a sarudi család élete. Géza 2017-ig kőművesként dolgozott, s ahogy ők fogalmaztak akkor sem volt sovány, 140 kiló lehetett. A fizikai munka, a mindennapos kerékpározás akkor még nem esett nehezére. Aztán jött egy súlyos tüdőgyulladás. A családfő egyik napról a másikra esett le a lábáról, súlyos állapotba került, hosszú ideig intenzív osztályon ápolták. A három, azóta felnőtt lány és a feleség többször készült a legrosszabbra. A tüdőgyulladásból felépülve aztán Gézának orvosi segítségre volt szüksége ahhoz is, hogy az emésztése rendbe jöjjön, Debrecenbe került, ott próbáltak javítani az állapotán. Keserves hónapok következtek, a mozgás sem nagyon ment Gézának, s közben aztán a súlya észrevétlenül gyarapodni kezdett. Mérni nem tudták, nem volt mivel. Erre jött aztán a Covid, ismét intenzív osztály, ahonnan a csodával határos módon került ki élve a sarudi fiatalember. Éva elmondása szerint többször hívták, hogy menjen a kórházba elbúcsúzni a férjétől. Szerencsére azonban Géza meggyógyult, s most azt mondja, unokái motiválják, hogy lefogyjon, hogy minél tovább velük lehessen. Gézáék már négy unokának örülhetnek, így valóban van szurkolótábor: a legidősebb 5 éves, a legkisebb még csak pár hónapos.

– Csodaként éltem meg, amikor sok hányattatás után rátaláltam az egri kórház orvosaira, hiszen két és fél éve keressük a segítséget – mesélte Géza. – Berhés doktorék lejöttek ide hozzám Sarudra, a kórházban, Egerben is maximális támogatást érzek részükről. Igaz meg is teszek mindent, szedem a gyógyszereket, tartom a szigorú diétát, és nagyon örülök, hogy a cukorértékeim is javulóban vannak, sőt, itt a lakáson belül már járókeret nélkül is el merek indulni néha a mosdóba. Érzem, hogy jó úton járok mégha sok is a lemondás, hiszen nagyon átalakult az étrendem.

Nem adja fel a küzdelmet
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A rántotthús, a pörkölt tésztával, a húsos káposzta, a sültek Géza kedvencei. Kőművesként szívesen reggelizett két hatalmas kakaóstekercset fél liter kakaóval 2017 előtt, s ha édességről kérdezem a mogyorós csokit említi. Ezeket azonban hosszú ideje nem fogyasztja, gyökeresen megváltozott az étrendje a diéta kezdete óta. Azt mondja, süteményt, finompékárut egyáltalán nem eszik már évek óta, se csoki, se hamburger nem jön szóba. Helyette teljeskiörlésű kenyérből keveset rak a sovány felvágottból, zöldségekből álló reggelije mellé, az ebédjében a leves mellett a csirkehúsból készült ételek dominálnak, csínján körítve rizzsel, burgonyával, s a vacsorája is a reggelihez hasonlatos. A mennyiségek drasztikusan kisebbek, mint korábban. Ha két étkezés között megéhezik, savanyúságot választ, zöldséget, vagy egy kefirt.

– Meg iszom egy pohár vizet, ha éhesnek érzem magam, ez sokszor segít – teszi hozzá nevetve. – Mindent megér az élmény, hogy lement már 20 kilónál is több, sokkal könnyebb mozogni. Meg Évának is szeretném, hogy könnyebb legyen, mert ha ő nem lenne, már én se lennék – teszi hozzá. – Nemcsak magamért, a családomért szeretnék lefogyni.  

– Nem volt könnyű menet, amikor először próbáltuk Géza kórházba juttatását megszervezni a mentősökkel, de az sem volt kis menet, mire megfelelő ágyat találtunk neki. A megoldás végül két ágy összeszíjazása lett, ugyanis a cukorbetegsége miatt szükség volt arra, hogy új gyógyszereket a terápiába építve csökkentsük az inzulinadagját, hiszen ez utóbbi a hízást támogatta, nem a fogyást. Ezt viszont csak szoros orvosi felügyelet mellett tudtuk kivitelezni. Orvosok, nővérek, mentősök de olykor még a tűzoltók segítségét is igénybe kellett vennünk, amikor a hazaszállításkor egy fékezésnél Géza kiesett a székből a mentőben, de ahogy szépen fogy, a mobilizálása is egyre könnyebb lesz. Szerencsére nem volt hipoglikémiás rosszulléte sem, szépen haladunk – idézte fel Berhés doktor.

Fogyni olyan ütemben kell, ahogy meghíztunk

Az elhízás népbetegség, sokkal többen szenvednek tőle, mint ahányan felkeresnek egy dietetikust, endokrinológust, vagy akár csak a háziorvosukat, hogy segítséget kérjenek. Berhés doktor tapasztalata szerint ha 10 kórosan elhízott jelentkezik a szakrendelésen, abból 2 tartja be a tanácsokat, a diétát, s sajnos csak egyetlen egy páciens adja le a túlsúlyát. Ez azért van, mert minden fejben dől el. Az endokrinológus szavai szerint nincsenek csodaszerek, s ő maga sem tud lefogyni a páciens helyett. Csak akkor tudják őt sikeresen támogatni, ha betartja a terápiát, s idejében lép. Akkor ugyanis sokkal könnyebb visszaszerezni az ideális súlyt, amikor azt vesszük észre, hogy felszaladt 5-10 kiló. Első lépésben már az is elég, hogy étrendi odafigyeléssel megállítjuk a gyarapodást. Harminc-negyven kilótól, vagy ennél is nagyobb túlsúlytól már nehezebb szabadulni. Berhés István felhívta a figyelmet, hogy az a legjobb, ha olyan tempóban veszítünk a súlyunkból, amilyen tempóban felszedtük azt. A rohamfogyások sosem tartósak, és az egészségünknek sem jók. Legyünk hát kitartóak, türelmesek és állhatatosak az egészségünkért. Gézának is azt mondja, hogy 20-25 százalékos súlyvesztés után célszerűbb lesz lassítania, s a diétát tartva a gyógyszerekkel leállni. A fogyás akkor jó, ha olyan mint a teraszos művelés, vannak benne lépcsőfokok, s nem meredek zuhanórepülés.

Berhés doktor felidézte azt is, hogy tapasztalatai szerint a túlsúllyal rendelkezők többsége sokáig csak legyint a 120-140 kilójára, hogy hát hiszen nincs egészégi problémája. Rossz híre van nekik: lesz! És az a második negyven esztendő, ami még egészségben telhetne az életükből, az már nem lesz fáklyásmenet. Jönnek majd a gerinc- és izületi problémák, a cukor- és szívbetegség. Ha viszont idejében lépnek már minimális súlyveszteség is életminőség-javulást okoz. Könnyebb lesz a mozgás, s könnyebben jutnak levegőhöz már öt kiló minusszal is. Gondoljunk csak bele! Negyven kiló túlsúllyal élni olyan, mintha 40 kilós menetfelszerelésben élnénk az életünket. Ez senkinek nem jut eszébe. Tekintsünk hát a pluszkilókra úgy, az a legjobb, ha minél hamarabb megszabadulunk tőlük. Előzzük meg a bajt!, hangsúlyozza dr. Berhés István.

 

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában