Bugát Pál Kórház

2023.05.19. 21:00

Az újraélesztés mikéntjét mindenkinek ismerni kellene

Segítségnyújtási oktatást tartott a Bugát Pál Kórház a gyöngyösi Élpak Zrt. dolgozóinak.

Sz. Sz. I.

Mindenki gyakorolhatta az újraélesztés alapvető fogásait

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A gyöngyösi Bugát Pál Kórház alapításának 185. évfordulója alkalmából a Hittel, szívvel, tudással elnevezésű éves eseménysorozat részeként pénteken Második születésnap elnevezéssel újraélesztés oktatást tartott az egészségügyi intézmény az Élpak Zrt. munkatársainak a cég gyöngyösi, Karácsondi úti központjában. Az oktatást végző dr. Assani Alexandra, a gyöngyösi kórház aneszteziológus és intenzív terápiás rezidense elmondta, hogy orvostanhallgató korában nagyon jó szimulációs laborokban tanulhatta és gyakorolhatta az újraélesztést bábukon és egyéb módokon is. Az egyetemi évei vége felé már oktatta is erre a fiatalabb hallgatókat, tette hozzá.

– Azért nagyon fontos az újraélesztés minél szélesebb körű ismerete, mert ha bajba kerül valaki, abban a pillanatban minden bizonnyal csak laikusok veszik körül. Egészségügyi szakember legtöbbször nincs jelen ilyenkor. A laikusok ilyenkor legtöbbször megbénulnak az ijedtségtől. Azonban, ha valakinek legalább emléke van arról, hogy tud valamit kezdeni a bajbajutottal, és azonnal elkezdi az újraélesztését, akkor a statisztikák szerint a négyszeresére növelhető a túlélés esélye. Akkor is segíteni kell, ha nem teljesen tökéletes a végrehajtás, mert nagyon sokat tudunk használni ezzel is. Minden perc késedelem kárt okoz az agysejteknek, szívizomsejteknek, és minden létfontosságú szervünknek. Ezért fontos, hogy minél többen halljanak a segítségnyújtás mikéntjéről – emelte ki dr. Assani Alexandra.

A jelenlévők végignézték a szakember bemutatóját a gyakorlóbábukon, majd a felmerülő kérdéseikre kaptak választ tőle. Később mindenki sorra került, hogy a látottakat és hallottakat maga is kipróbálhassa. Dr. Assani Alexandra többek között beszélt a defibrillátor használatáról, illetve a csecsemők, valamint a gyermekek újraélesztésénél alkalmazott alapvető eltéréseket is részletezte.

Palik Tibor az Élpak Élelmiszeripari és Palackozástechnikai Zrt. vezetője, valamint a Mátra Adrenalin Park Kft. cégvezetője arról beszélt portálunknak, hogy a gyöngyösi kórházzal nagyon régi a kapcsolatuk. 

– Nagyon örültünk a kórház megkeresésének az oktatással kapcsolatban, mert olyan tevékenységünk is van az Andrenalin Parkban, ami azért elég veszélyes. De egyébként sem tudhatjuk, mikor és hol ér esetleg baleset bennünket. Ha a dolgozóink látják, hogyan kell egy bajbajutottat ellátni, ha felkészülünk arra, hogy segíthessünk az embertársainknak, az mindenképpen hasznos – fogalmazott Palik Tibor.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában