Vízminőség

2023.05.02. 06:55

Egerben kitartanak a vízmű önkormányzati tulajdona mellett

A Heves Megyei Vízmű Zrt.-ben tulajdonos önkormányzatoknak pénzt egyelőre nem kell a cégbe tenniük, a közművagyont csak kényszer hatására adnák át Mirkóczki Ádám szerint.

Tóth Balázs

A múlt héten adták át Egerben a Petőfi téri vízműgépházat

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A jelenlegi tempóban ötszáz, vagy akár ezer év alatt lehetne felújítani a megyében a víziközmű hálózatokat, a vízművek pedig többszörös teherrel néznek szembe, részint adózniuk kell a vezetékek után, több mint egy évtizeddel ezelőtti áron kell szolgáltatniuk, miközben emelkedtek az energiaárak. Ráadásul a Heves Megyei Vízmű Zrt. működési területén az egyébként jobbára forráshiányos önkormányzatoknak kellene finanszírozniuk az esetleges veszteséget és a fejlesztéseket is. Azok az önkormányzatok, akik nem akarták ezt a terhet tovább cipelni, az államnak adhatták oda a közművagyont, ingyenesen. 

A napokban Egerben átadták a felújított Petőfi téri vízművet, itt kérdeztük meg erről a helyzetről Mirkóczki Ádám egri polgármestert és dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselőt.

Mirkóczki Ádám elmondta,  az egri önkormányzatnak nem kell hozzátennie pénzt a Heves Megyei Vízmű Zrt. finanszírozásához, mert jelenleg rentábilisan működik, így volt az elmúlt években is. A céget a rezsiválság érzékenyen érinti, de közös tanácskozáson megvitatták, első és legfontosabb mind a tulajdonosok, mind a vízmű számára, hogy magát a működést, a fizetéseket, a bérfejlesztést biztosítani tudják, ez nincs veszélyben.

- Közös érdek, s erről a tulajdonosok döntenek, Eger például 25 százalékos tulajdonos, hogy egyetértenek abban, a közművagyont nem adják át, míg nem kényszerítik bele őket. Úgy látom, most már a nagypolitika színterén is elindult másfajta gondolkodás. A víziközművek döntő többségét senki nem adta át szerte az országban, úgyhogy meg lesz oldva, kicsit alaposabban, lehet kicsit tovább tart, lehet több szakmai vitát kell folytatni. Egy dologban egyetértünk, maradjon helyi közösségnél a tulajdon, biztosítsuk a minőségi ellátást – mondta Mirkóczki Ádám.

Dr. Pajtók Gábort arról kérdeztük, tett-e lépéseket a kormánynál, hogy ne akarják átvenni az önkormányzati tulajdont.

- Ez egy versenyszférában működő zártkörű részvénytársaság, amelyet önkormányzatok alakítottak. Az állam részéről az egy ajánlat, hogy ha úgy érzik, a fenntartásra, a szükséges technológiai fejlesztésekre, korszerűsítésekre nincs forrás, átveszi az állam. Ez minden gazdasági társaság belső döntése, ezzel él-e, vagy nem. Ebben a rendszerben a képviselőnek nincs dolga. Azt látni kell, hogy az állam részéről azért merült föl ennek a szükségessége, mert több ezer milliárd forintra tehető a szükséges forrás, ami a vízvezeték rendszer folyamatos fejlesztéséhez szükséges, ami óriási szám. A másik állami szempont, hogy az emberek bárhol is éljenek Magyarországon, tanyán, vagy közepes városban, ugyanannyiért jussanak vízhez mint a nagyvárosban élők, ahol egységnyi víz kevesebbe kerül, látni kell az összefüggést a közműrendszer méretével is – mondta dr. Pajtók Gábor. 

Hozzátette, a harmadik szempont, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni, a rezsivédelem. A jelenlegi jövedelmi viszonyok mellett 2012-ben szükséges lépés volt a rezsiköltséget olyan szinten tartani, amit mindenki meg tud fizetni. Ezzel összefügg, hogy nagy szórás van az ivóvíz és a szennyvíz használati díjában, ami nem megengedhető. A részvénytársaságoknak, vagy más önkormányzati tulajdonú cégek tulajdonosainak saját döntése kell, hogy legyen, állami tulajdonba adják a vagyont vagy megtartják és működtetik. A mindenkori kormányzatnak azért van felelőssége, hogy ez működőképes maradjon.

Fölvetésünkre, hogy az állam az adót, veszteséget, fejlesztési költséget minden állampolgár adójából pótolja ki, itt pedig az önkormányzatnak kellene kifizetni a lakosok helyett, ami nem jelent egyenlőséget, kifejtette, a rendszer nyitott, nem kötelező a csatlakozás. A Heves Megyei Vízmű Zrt-nek így is megéri működni, különben az önkormányzatok nem ezt a döntést hozták volna. Valószínűleg olyan rendszer van olyan fogyasztói számmal, olyan víziközművekkel, ami rentábilissá teszi a működtetést.

Arra a kérdésre, hogy a felújításra azonban nem jut pénz, így tíz év múlva jelentkezhetnek nagyobb problémák, úgy válaszolt, a felújítás a vízművek dolga, a fejlesztés az önkormányzatok feladata. Ebben számíthatnak állam segítségére. Az európai uniós támogatásból végzett fejlesztésekkel kapcsolatban megjegyezte, kétségtelen, a pályázatokhoz folyamatosan hozzájutott az ország 2010 előtt is, jelentős forrást adott az unió a mindenkori kormánynak, hogy a vízminőség megfeleljen az EU előírásainak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában