Vándorkiállítás

2023.05.27. 15:25

Izgalmas látnivalóval, a Magyar Géniusz tárlatával gazdagodott a vármúzeum + fotók

A világ teljességét magyarul lehet legjobban megfogalmazni. Egyebek között ezt mondta szakmai előadásában Demeter Szilárd, a Magyar Géniusz Program kuratóriumának elnöke a program vándorkiállításának egri helyszínén. A kuratóriumi elnök arról is beszélt, hogy várat nem azért építünk mert támadni akarunk, hanem megvédeni és közvetíteni megszerzett tudásunkat.

Sike Sándor

Eger városa, a Vándorkiállítás hatodik helyszíne

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A Magyar Géniusz Vándorkiállítás megnyitóján, a Dobó István Vármúzeumban egyébként sok érdeklődő gyűlt össze pénteken délután, ahol is – a Kerekes Bandből ismert Fehér Zsombor zenei improvizációjával megkísérelt esőűzésének is köszönhetően – a Püspöki Palota előtti szabad téren volt lebonyolítható a vándorkiállítás hivatalos megnyitója.

Az esemény hivatalos megnyitóján dr. Szende László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium főosztályvezetőjének szavaiból kiderült: Kecskemét, Gyula, Debrecen, Győr és Szombathely után az vándorkiállítás hatodik helyszíne az egri. A főosztályvezető szerint fontos és széleskörű feladatköre van a vidéki múzeumoknak, amelyek tevékenysége ismeretterjesztő és tanítás jellegű kell, hogy legyen.

Dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselő köszöntőjében úgy vélekedett, hogy a Magyar Géniusz Program és annak vándorkiállítása fontos üzenetet hordoz. Történetesen azt, hogy az országunk különböző vidékein mindig jelent voltak a tehetségek, a hazafiak, mint amilyen Petőfi is volt.

– Meggyőződésem, hogy ez a program növeli nemzetünk tagjainak önbecsülését – mondta a honatya.

A város önkormányzata nevében a résztvevőket köszöntő Minczér Gábor alpolgármester azt hangsúlyozta, hogy a vándorkiállítás a bennünket összekötő közös kulturális örökségünket mutatja be. Szerinte Eger város lakossága számára mindig fontos volt identitástudatunk – aminek része a kulturális épített örökség is – megőrzése. Az alpolgármester köszönetet mondott a szervezőknek azért a munkáért, amit ebbe a kiállításba beletettek.

Az esemény szakmai megnyitóján Demeter Szilárd előbb Heves vármegyéhez, benne Egerhez való személyes viszonyáról beszélt, illetve felidézte édesanyjának azt az észrevételét, amit a Markhot Ferenc kórházban tapasztalt. Úgy fogalmazott az anyja, hogy először érezte úgy kórházban, hogy az ott dolgozók számára a beteg nem nyűgöt, hanem megmentetndő életet jelent. Meg kell becsülnie ezt az értéket az egrieknek – vélekedett a kuratóriumi elnök.

Demeter Szilárd szakmai előadásában részletesen elemezte milyen értékeket hordoz a nyelvünk, az épített örökségünk, s mindaz, amit mi adtunk a világnak. Ezzel a tudással tisztában kell lennünk, erről a tudásról beszélni kell tudnunk, s ennek a tudásközvetítésnek a része Géniusz program is.

A szakmai megnyitón dr. Csapláros Andrea, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének elnöke ismertette azokat a körülményeket, amelyek közepette a vándorkiállítás gondolata létrejött, majd eljutott a megvalósításig. A szakember elmondta azt is, hogy utolsó előtti állomása az egri egy olyan tárlatnak, amelybe 70 vidéki múzeum ajánlotta fel legértékesebb kincseit. 

– Ezek a tárgyak erőt sugároznak, rólunk mesélnek, bemutatva a Kárpát-medence sokszínű és sokféle életét – fogalmazott.

A Magyar Géniusz Program ügyvezetőjének, főkurátorának, dr. Végh Katalinnak is volt mondanivalója személyes kötődéseiről Heves vármegyéhez, s falujához, Átányhoz.  Megfogalmazása szerint mindig büszkén vállalja, hogy Átányból indult, illetve sosem feledkezik meg az egri középiskolás éveiről. Ezek a helyek számára nem csak a múltat, de életének a jelenét is jelentik.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában