Egri Csillagok

2023.05.26. 19:37

Koltai Lajos kapta a kilencedik csillagot Egerben + videó

Az iskolai tanításért, a borért és harcért, valamint a mesteréért is hálás Koltai Lajos Egernek.

T. B.

Koltai Lajos kapta a kilencedik csillagot az Egri Csillagok Sétányon

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Elhelyezték az újabb díszkövet az Egri Csillagok Sétányán. Az Eger Sikeréért Egyesület kezdeményezésére a kilencedik csillagot Koltai Lajos Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, rendező, érdemes művész kapta meg. Koltai Lajos az elmúlt években megkapta a Nemzet Művésze, a Prima Primissima és Eger Város Díszpolgára címeket is.

A péntek délutáni ünnepségen Forgó János, az egyesület elnöke fejtette ki, miért is hozták létre a díjat és elmondta, visszatértek a tavaszi, őszi csillagavatásokhoz. Most művészet kategóriában avatnak újabb csillagot, Kovács Kati, Törőcsik Mari és Tordai Teri után Koltai Lajos kapta meg az elismerést.

20230526 - Az Egri Csillagok Sétány kilencedik díszkövének ünnepélyes avatása - Eger - Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap
Koltai Lajos csillaga
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A filmművész 1946. április 2-án született Budapesten, 1965-ben került a Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőr szakára, ahol Illés György tanítványa volt. Az 1970-es évek magyar operatőri művészetének egyik meghatározó alakja, az 1980-as évektől sokat dolgozott az USA-ban, számos amerikai filmet fényképezett, tagja az Oscar-díjat osztó Amerikai Filmakadémiának és az Amerikai Operatőrök Egyesületének. Az egri származású Illés Györgyhöz való kötődése tette számára a várost második otthonává és vállalt egyre több feladatot, valamint közszereplést Eger népszerűsítéséért, részt vett Eger Európa Kulturális Fővárosa pályázati projektjének elkészítésében is. Különleges megvilágítási eljárása a Lajosing, maikor a szereplők a körülöttük megvilágított bútorokról kapnak fényt.

20230526 - Koltai Lajos, operatőr és Forgó János, az Eger Sikeréért Egyesület elnöke - Az Egri Csillagok Sétány kilencedik díszkövének ünnepélyes avatása - Eger - Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap
Koltai Lajos és Forgó János, az Eger Sikeréért Egyesület elnöke leleplezik a csillagot
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Koltai Lajos elmondta, szeret Egerben, és a Dobó tér környékén lenni, sokat álmodoztak itt, például a várba tervezett különleges üveg és fény katedrálisról, amely segítségével bármely napszakot jellemző fények közt lett volna megtekinthető a város. Úgy gondolja, Egerben van mit álmodni, s megérte a munka akkor is, ha tudták, hogy nem sok esélyük van nyerni, ennek ellenére jó küzdelem volt. Most a veszprémi fesztivál zsűrielnöke. Mint mondta, az alkotás legszebb pillanata, amikor az ember megtalálja a saját szemszögét, s onnan mutatja meg a világot.

20230526 - Az Egri Csillagok Sétány kilencedik díszkövének ünnepélyes avatása - Eger - Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap
Sok érdeklődő volt a kilencedik csillag avatásán
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Fölidézte, hogyan is lett saját bora Egerben, hogyan kezdett el tanítani az egyetem filmes szakán. Örült a meghívásnak, hiszen ez hitalapú, akár a filmkészítés is, a szereplőknek hinniük kell abban, amit ő mond. Megidézte mestere, az egri születésű Illés György alakját, akivel együtt taníthatott. Szerinte ő kivételes pedagógus volt, aki fölnevelte a világot. Büszke arra, hogy ide hívták és mesterét szolgálja a jelenlétével. Hálás azért, mert egy szeretetvezérelt díjat kapott egy gyűlölettel teli világban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában