Percről percre

2023.05.16. 10:19

Megszavazták a parkolóház kinyitását, az egri polgármester azonnal meg is vétózza

Rendkívüli közgyűlést tartottak kedden, melyre 12 képviselő érkezett meg.

HEOL

Rendkívüli közgyűlés Egerben

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

14.25

Császár Zoltán napirend után Madách Ember tragédiájához hasonlította a keddi közgyűlést. Az ülés véget ért. 

14.15

Ifj. Sós Tamás (MSZP) az kérte, hogy a tételeket sorolja fel Berényi Tamás a következő közgyűlésre.

Mirkóczki Zita emlékeztetett, hogy belső ellenőrzés zajlott a cégnél, ami megkérdőjelezte a működését. Kiemelte továbbá, hogy 2023-as megkötött üzemeltetési szerződés nélkül nincs jogalap bármit is kifizetni.

– Már februárban lezárhattuk volna ezt a témát, és már az Egri Turisztikai cég átvehetné az üzemeltetést – mondta.

Dr. Bánhidy Péter jegyző jelezte, hogy az alapszerződés alapján jogosan kéri az Agria Film a 10 millió forintot a 2023-as üzemeltetésre. 

Mirkóczki Zita erre kérte, hogy a szerződést és a korábban kiutalt 2022–re vonatozó elszámolást küldjék el a részére és a gazdasági iroda jelölje meg, honnan lehet kifizetni az Agria Filmnek a szerinte jogosnak tartott 1,2 millió forintot. A polgármester azt mondta, hogy az irodák dolgozói nem dönthetnek helyette.

Berényi Tamás közölte, hogy a közgyűlési döntéstől függetlenül fel fogja keresni Törőcsik Gábort, az egri turisztikai cég ügyvezetőjét és dolgoznak azon az átadás megvalósulása előtt, hogy megvalósuljanak a nyári programok. A képviselők megszavazták ismételten, hogy a Márait mihamarabb átadják az Egri Turisztikai Kft. részére. 

14.00

– Fiatalabb koromban asztaliteniszeztem, de nem szeretem ezt a játékot, ha én vagyok a labda – mondta Berényi Tamás, az Agria Film Kft ügyvezetője. Elmondta, hogy kapott egy levelet Mirkóczki Zitától, majd tételesen felsorolta, hogy milyen költések voltak a cégnél, valamint részletezte, hogy mire szeretne 10 millió forintot kérni, bár jelezte, hogy néhány kisebb tételt valóban nem tud megnevezni. Idén már zajlott karbantartás, illetve bérköltségeket is sorolt. Megköszönte, hogy 2 évig üzemeltethették a Márai Központot, illetve jelezte, hogy az alaptalan sárdobálás nem tesz jót az Agria Film Kft.-nek.

Szűcs Tamás, az Evat Zrt. ügyvezetője elmondta, hogy az ő feladatuk a könyvvizsgálat, arról nem hozhatnak döntést, hogy a közgyűlés elfogadje-e a cég követeléseit.

Farkas Attila arról érdeklődött, hogy Szűcs Tamás szerint megalapozott-e a követelés.

– Nem a jogalapot vizsgáljuk, mi a számszaki kimunkálást végezzük. Az, hogy milyen követeléseket számszerűsít, az nem az Evat döntési kompetenciája. Mi a technikai hátteret biztosítjuk. Értem, hogy tőlem várják az állásfogallást, de nekem nem ez a dolgom és nem is szeretnék ebben állástfoglalni – válaszolta. 

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

13.45

– Érdeklődnék, hogy valóban volt-e olyan munkatárs a polgármesteri kabinet irodában aki napi 4 órában havi 800 ezer forintért volt foglalkoztatva? – kérdezte Kovács Cs. Tamás. A polgármester érdeklődött, hogyan kapcsolódik ez a Tűzoltómúzeumhoz, a kérdést válasz nélkül hagyta. 

Orosz Lászlóné javasolta, hogy az Evat tárgyaljon a vármúzeummal és a tűzoltókkal, és júniusban térjenek vissza a közgyűlésen a témára. Mindenki megszavazta a javaslatot. 

A Sas II. Forrás átcsoportosításával kapcsolatban Kovács Cs. Tamás érdeklődött, hogy a Kossuth utca amire a forrást fordítanák mikorra készülhet el. A polgármester azt mondta, hogy decemberig. 

Spisák György jegyző beszámolt róla, hogy tavaly a Sas II-re közbeszerzés lezajlott, de az utolsó napon a kivitelező visszalépett. Majd teljesen át kellett dolgozni a terveket, mert a Magyar Közút is visszalépett a támogatástól. Emiatt zajlik most újra a Sas II. Közbeszerzése. A Kossuth utca felújítását pedig forráshiány miatt megállította a kormány. Az átcsoportosítást megszavazák. 

Az utolsó napirendi pont Mirkóczki Zita sürgősségi indítványa volt. Elmondta, hogy mihamarabb át kell adni az épületet az Egri Turisztikai Kft-nek. Jelezte, hogy 10 millió forintot nem jogosan kér az Agria Film a zárva tartott épület rezsiköltségéért, illetve kitért arra, hogy nem nyilvános a tavalyi elszámolás. Kitért arról, hogy a könyvvizsgálat szerint felelőtlen gazdálkodás zajlott a cégnél. 

12.45

Mirkóczki Ádám azt mondta, hogy nem ismeri a parkolóház piaci értékét, hozzátette, hogy nem ér annyit, mint amennyire becsülhetik, mert alig termel pár millió forintot.  

Dr. Csetneki Attila szerint lehetetlen, hogy évekig úgy tárgyaltak a parkolóházról a tulajdonossal, hogy nem ismerik az éves becsült piaci árat. 

– Polgármester úr 2022-ben azt mondta egy közgyűlésen: „Minimum 10 jogásszal megvizsgáltattam, nem csak egriekkel, budapestiekkel is. Bukó.” Akkor most ezzel a kisajátítással okosabbak vagyunk a tíz ügyvédnél? – kérdezte Orosz Lászlóné.  

– Én a kisajátítást nem vizsgáltattam meg, mert nem tudtam, hogy opció. Én azt vizsgáltattam meg, hogy lehet kijönni abból a szerződésből, és mi van ha perre kerül a sor – mondta Mirkóczki Ádám. 

Minczér Gábor módosító indítványa azt szorgalmazta, hogy vizsgálja meg a szakiroda, hogy hol lehet földfelszíni parkolókat kialakítani a városban a parkolóház helyett. Ezt és a kisajátításra vonatkozót nem szavazták meg, viszont Csetneki Attila módosító javaslatát a 6 éves szerződésre igen. A polgármester elmondta, hogy a vétójára számítani lehet a döntéssel kapcsolatban. 

A Túzoltómúzeum ügye következett. Mirkóczki Ádám polgármester szeretné, ha a múzeum a Dobó István Vármúzeum kezelésébe kerülne. 

Szűcs Tamás, az Evat ügyvezetője elmondta, nem a bezárás a cél.  

12.15

Kovács Cs. Tamás (Fidesz-KDNP) Földvári Győzőt arról kérdezte, hogy a kisajátítási eljárásról miért nem nyújtott be előerjesztést, hiszen valószínűleg nem az elmúlt fél órában jutott eszébe az ölet.

– Vártam az, hogy a szünet alatt majd a gazdasági iroda esetleg leül az előterjesztővel, és lefolytatják a vitát a színjáték helyett, ami most zajlik. Ezek a személyeskedő beszólások, egymás szavába vágás méltatlan a közgyűléshez – emelte ki. Hangsúlyozta, a 6 éves tervezetben előtörlesztést is jelent a bérleti díj fizetése, majd közölte, hogy egy érdek van: az egri érdek.

– A tulajdonos abban érdekelt, hogy ez a hat év kifusson. Szerintem jövőre sem lesz több mint egymilliárd forintunk megvenni a parkolóházat. Szerintem ez nem vita tárgya. Hagyjuk akkor a múltat, de szerintem az sem vita tárgya, hogy egy rossz konstrukciót örököltünk, miért akarunk akkor a következő testületre is egy rosszat hagyni? Menjünk akkor együtt és forduljunk az államhoz. Jelenleg a gazdaság nem abba az irányba halad, hogy jövőre kifizetünk egy milliárd forintot – válaszolt a polgármester.

Földvári Győző elmondta, hogy azért nem javasolta korábban a kisajátítást, mert szakértői megerősítésre várt, hogy az egy lehetőség.

Minczér Gábor módosító javaslatot tett, szerinte az egész parkolóház megvásárlását és bérletét hanyagolni kellene, mert egyébként sem kihasznált a létesítmény.

Farkas Attila alpolgármester nem érti, hogy miért az Evatot akarják megbízni az üzemeltetésel hiszen ők zárták be a parkolóházat.  

– Ez a legnagyobb képmutatás szerintem, hogy az önök emberei bezárják, majd aztán önök felállnak, hogy itt a javaslat – mondta. 

11.50

Orosz Lászlóné nehezményezte, hogy egy éve nem fizeti a hivatal a cégeknek a működési támogatást.  

– Mi 3,5 éve a megoldást keressük, önök meg kommentek alapján akarnak várost vezetni. Térjünk vissza akkor a Hit Gyülekezete és a Wigner épületére, amivel kapcsolatban jóval áron aluli összeget emlegettek, és a mai napig nem láttuk, hogy is zajlott az egyeztetés – mondta, majd kérte, hogy a közgyűlésen ne vágjanak a képviselők szavába.

Földvári Győző módosító indítványt nyújtott be, hogy az önkormányzat kezdeményezze a kisajátítást. Dr. Csetneki Attila elmondta, hogy hűtlen kezelés miatt eljárás van folyamatban a polgármester ellen a parkolóház megvásárlásának elmulasztásáért.  

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

11.38

Orosz Lászlóné bírálta Mirkóczki Ádám szavait, hangsúlyozta, hogy rosszul és feleslegesen számoltak hatalmas összeget, kikérte magának a visszaosztást.

– Nekem ez a fogalom ismeretlen, de látom ön jól ismeri – mondta Mirkóczki Ádámnak. – Azt mondja nem fogja aláírni, ezt csinálja 4 éve, csődbe megy lassan a Média Eger és az is – folytatta Orosz Lászlóné Ibolya, de a polgármester közbevágott és egy ideig egymás szavába vágva beszéltek. Komlósi Csaba és Keresztes Zoltán a vita közben kijelentkezett és felállt a helyéről, majd helyet foglaltak a terem hátuljában. Mirkóczki Zita követte őket.

Minczér Gábor arról beszélt, hogy nincs szükség a parkolóházra, Mirkóczki Ádám azt mondta több értelme lenne a strand melletti murvás területből kialakítani 200 parkolóhelyet. Közben a képviselők visszaültek a helyeikre.

11.15

– Rendkívül méltatlan, hogy 15-20 perc alatt kell egy hat évre szóló döntést meghozni – mondta a szünet után Mirkóczki Ádám. Hozzátette, 2029-re 140 millió forint lenne a bérleti díj, 1,975 millió forint pedig a vételi díj, amiből ha lejön a 30 százalék, akkor is 1,8 milliárd volna.

– Nem tudom, hogy ebből kinek van visszaosztás vagy ki mit kap érte, de ez teljesen elképesztő. Ha ez a konstrukció ma átmegy, akkor egész biztosan nem fogom aláírni. Élő ember nincs, aki rávesz, hogy ezt aláírjam. Azzal vádolnak, hogy akadályozom a döntések végrehajtását, na ezt akadályozni fogom. Földvári Győzőnek lesz egy javaslata, hogy ne fogadjuk el egyik javaslatot sem, hanem indítsuk el a kisajátítási eljárást – mondta.  

– Sajnálom, hogy más hangulattal jöttek vissza a szünetről és próbálják aláásni ezt a javaslatot, csak mert nem önök hozták be, önöknek nem sikerült letárgyalni 3,5 hónap alatt amit nekünk 1,5 hét alatt – reagált dr. Csetneki Attila.

– Vannak sejtéseim, hogy miért, illetve néhány dologról tudomásom is. Ráadásul el is számolták a bérleti díjat. A kisajátítási eljárással 1,5 millárdért majd megvásárolhatja az önkormányzat, de itt van a lehetőség rá, hogy kevesebb mint egymilliárd forintért megvegyük. Ráadásul a polgármesteri javaslatban benne van, hogy még ebben a ciklusban 15 éves szerződést akarnak kötni – mondta. 

10.28

Farkas Attila alpolgármester erre azt mondta, nem érti, hogy eddig miért nem volt probléma, ahogy elszámol az Agria Film a támogatással. 

Keresztes Zoltán (Momentum) felháborodott a hozzászóláson. 

– Egy képviselő be akar tekinteni a dokumentumba és nem tud. Ez a probléma – mondta. 

Az első napirendi pontban az Arnaut Pasa Fürdője Kft. Vezetői tisztségéről döntöttek. Mirkóczki Ádám polgármester emlékeztetett, hogy a strand és a fürdő fúziójának megvalósulása lenne a legcélszerűbb. A képviselők megszavazták, hogy Molnár László,, a strand ügyvezetője továbbra is töltse be a fürdő vezetését. 

A második napirendi pont a Katona téri parkolóház ügye volt. Csetneki Attila (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy az elmúlt egy hétben szakértőkkel és a tulajdonossal is egyezettek, hogy a városszámára kedvezőbb javaslatot dolgozzanak ki. 

– Viszonylag hosszú időre, 6 évre kötnénk bérleti szerződést. Az első évben alacsonyabb lenne a bérleti díj 5,8 millió forint helyett 5,2. Fontos, hogy legyen vételi jogunk, amivel vagy élünk vagy nem. 1,1-1,2 milliárd forint között van a parkolóház piaci értéke – részletezte.

Mirkóczki Ádám szerint a 6 éves szerződés a következő városvezetést gúsba köti, illetve a tulajdonosnak 6 éves szerződéssel nem lesz érdeke a megoldáskeresés. A polgármester azt mondta, szerinte ez a tervezet még attól is rosszabb konstrukció, mint amit neki sikerült kialkudni és ő nem tudja ezt megszavazni, nem tud dönteni. Szerinte szünetet kellene tartani vagy levenni napirendről. A képviselők többsége is szünetet kért a szerződés áttekintésére. 

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

  10.15

Mirkóczki Zita (MSZP) sürgősségi indítványt nyújtott be a Márai Látogatóközponttal kapcsolatban.

Orosz Lászlóné (FIDESZ-KDNP) frakcióvezető javasolta, hogy a parkolóházzal kapcsolatos napirendet időkorlát nélkül tárgyalják, ezt megszavazták a képviselők.

Mirkóczki Zita napirend előtt felidézte, hogy 38 millió forintot kapott már a februári közgyűlés után az Agria Film Kft. a Márai üzemeltetésére. Azonban mai napig nem tudják, hogy milyen számlákra kapta.

– Levélben kértem az elszámolást, a számlákkal. Múlt héten az önkormányzathoz is bejöttem de nem mutatták meg a számlákat arra hivatkozva, hogy a kolléganő akihez tartozik beteg. Én azt kérem, hogy akkor most hadd nézzem meg azt a dossziét és a szerződést mire az 5. napirendi ponthoz érünk – kérte. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában