Petíció

2023.05.06. 15:30

Rossz hír a Ringsted utcaiaknak: nincs jogi akadálya a gyorsétterem építésének

Némi jó hír a Ringsted utcaiaknak: gyorsétterem létesítésével kapcsolatos eljárás a vármegyei kormányhivatalban eddig nem indult.

Szabó István

A Ringsted utcában gyorsétterem létesítését lehetővé teszi Gyöngyös helyi építési szabályzata

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A gyöngyösi Ringsted utcai lakóközösség 132 aláírás melléklésével levelet írt a napokban Hiesz Györgynek, Gyöngyös polgármesterének, és Ignácz Balázsnak, Heves vármegye főispánjának. A levélben a lakók aggályaikat fejezik ki a közvetlen szomszédságukban létesítendő KFC gyorsétteremmel kapcsolatban. A levelet és a Heves Vármegyei Kormányhivatal arra adott válaszát már olvashatták portálunkon. Hiesz György is elmondta portálunknak a gyöngyösi önkormányzat álláspontját a tervezett gyorsétteremmel vonatkozásában.

– A gyorsétterem megépítésére a KFC által kiválasztott terület magántulajdonban van, annak hasznosítása, értékesítése a tulajdonos jogkörébe tartozik. A területet nem az önkormányzat ajánlotta fel, vagy javasolta a beruházónak, így a megvalósulás helyszínére ebből a szempontból viszonylag kevés ráhatásunk van. A beruházásról informális, előzetes érdeklődés formájában szereztünk tudomást, ami főleg a rendezési tervvel való egyeztetésre irányult. Ami az engedélyezési folyamatot érinti, az építésügyi hatósági feladatok a Heves Megyei Kormányhivatal hatáskörébe tartoznak. Ez a hatóság a gyöngyösi önkormányzat által megalkotott Helyi Építési Szabályzatban (HÉSZ) foglaltak alapul vételével folytatja le eljárását. A HÉSZ megalkotását hosszas véleményezési eljárás előzi meg. Ennek során a jogszabályban meghatározott hatóságok, területi főépítész, egyéb szervezetek véleményét is megkéri az önkormányzat. Ezen túl minden településrendezési eszköz módosítása során bevonjuk a lakosságot is – az úgynevezett partnerségi egyeztetésnek része a lakossági vélemények beszerzése. Így történt ez a Pesti úr nyugati oldalát érintő szabályozás során is – magyarázta Hiesz György.

– A területre érvényes HÉSZ-nek a Ringsted utcai lakóközösség levelében idézett rendelkezései igaz, hogy elsődlegesen lakóterületi felhasználást szabályoznak, ugyanakkor jogszerűen lehetővé teszik – egyebek mellett – a kereskedelmi, szolgáltató funkció szerinti beépítést is. Néhány évvel ezelőtt éppen a lakók kérésére és a körzeti önkormányzati képviselő közbenjárására módosult a HÉSZ oly módon, hogy a jelenleg is érintett területen tiltottá vált vidám park és cirkusz akár időleges működése is. A HÉSZ erről szóló 39. § (4) bekezdése szerint lakóterületen zavaró hatású nagyforgalmú kereskedelmi-szolgáltató létesítmény – vidámpark, cirkusz – nem helyezhető el időszakos vagy átmeneti jelleggel sem. A szabályozás egyértelműen nevesíti a vidámparkot és a cirkuszt, tehát ezen kívül bármely, a HÉSZ vonatkozó szakaszában felsorolt egyéb rendeltetésű építmény elhelyezhető. Ennek a HÉSZ szempontjából jogi akadálya nincs – emelte ki a polgármester.

Hiesz György azzal folytatta, hogy a szóban forgó magántulajdonú terület évtizedek óta gazos, a városképbe nem illeszkedő állapotban volt. Ez különösen a cirkuszi, mutatványos tevékenység megtiltása óta igaz. 

– A beruházó figyelmét az informális kapcsolatfelvétel során felhívtuk arra, hogy a környezet lakótelepi beépítésére tekintettel a környezetvédelmi hatásokra, a forgalomszervezésre, megfelelő számú parkoló építésére nagy figyelmet kell majd fordítaniuk. A tapasztalat az, hogy ilyen funkciójú létesítmény generálta járműforgalom mellett az újonnan létesülő parkolók plusz parkolási lehetőséget adnak a közelben lakók számára. A létesítményt látogatók ugyanakkor korlátozott mértékben használják a lakóépületekhez létesített parkolókat – mondta Hiesz György. 

– Jelenleg nem tudunk arról, hogy a beruházó az építésügyi hatósági engedély iránti kérelmet benyújtotta volna a kormányhivatalhoz. A megvalósítani tervezett létesítmény véglegesnek szánt paramétereit, terveit nem ismerjük. Amennyiben az építésügyi hatóság megkeresi az önkormányzatot, egyrészt  településképi véleménnyel – a létesítmény illeszkedése a környezetbe, megfelelése a helyi településképi szabályoknak többek között a totemoszlop tekintetében – tudunk részt venni az engedélyezés menetében. Másrészt, a közlekedéstervezés során útkezelői hozzájárulás, vagy – amennyiben szükséges lesz - forgalomtechnikai intézkedés formájában van részünk az engedélyeztetésben. A használatba vételt követően kereskedelmi igazgatási jegyzői hatáskörben történhet meg az üzlet működésére vonatkozó bejelentés tudomásul vétele. Ekkor a működés szerint érintett szakhatóságok, például az ÁNTSZ, az Állategészségügyi Hatóság utólagos ellenőrzéssel győződnek meg a működési feltételek jogszerűségéről. Az étterem tervezett nyitva tartási rendje is ekkor kerül bejelentésre. Környezeti hatástanulmány szükségességéről az építésügyi hatóság fog dönteni a hatályos jogszabályi előírások alapján – részletezte a polgármester.

Hiesz György rámutatott, hogy a felsoroltakon túl az önkormányzatnak a beruházás megvalósításában hatásköre nincs. 

– A Ringsted utcai lakóközösség a levelében példákat hoz olyan gyorséttermi elhelyezésre, ahol a KFC telepítése nem zavarja a lakosságot. Ezt nem vitatva ismerünk több olyan gyorséttermet is, ahol a létesítmény lakóépület alsó szintjén, vagy zsúfoltan beépített lakókörnyezetben található, és nem jelent zavaró tényezőt. Amennyiben a gyorsétterem egyszintes változatban épül meg, ahogy várjuk, elmondható, hogy az a tervezett területen csökkenteni fogja a 3-as főút forgalmának zaját és környezetszennyező hatását. Ugyanakkor megtartja azt az állapotot, hogy a mögötte lévő épületeket napfény érje. Várhatóan nem kelt nagyobb forgalmat vagy környezeti zajt, mint a közelben hétvégén is működő autómosó – közölte Hiesz György.

A polgármester aláhúzta, hogy az ügyben képviselő-testületi döntéshozatalra nem kerül sor. Az érintett hatósági, szakhatósági döntések a hatályos jogszabályok alapján születhetnek meg. 

– A Ringsted utcai lakóközösség kérésére tekintettel viszont közölni fogjuk a beruházóval a lakók igényét, hogy az építkezés megkezdése előtt egyeztetni kívánnak vele. Bízom benne, hogy ahogyan más, az átlagosnál valamivel nagyobb forgalmat bonyolító létesítménynél, itt is helyesen sikerül mérlegelni a beruházás pozitív, illetve az egyelőre még nem ismert negatív hatásait. Természetesen a saját hatáskörünkben lefolytatott majdani eljárásokban mi is figyelembe vesszük mind a lakossági, mind a várható gazdasági, idegenforgalmi, szolgáltatási szempontokat – zárta Hiesz György a gyöngyösi önkormányzat állásfoglalását az ügyben.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában