Környezetvédelem

2023.05.29. 20:50

Virágot ültettek, rovarhotelt építettek, a Tarna élővilágával ismerkedtek

Pétervásárán az általános iskolában tanárok és diákok fogtak össze, hogy megünnepeljék a biológiai sokféleség napját.

B. K.

A Tarna ezernyi élőlény otthona. Velük ismerkedtek a diákok

Forrás: Pétervásárai Tamási Áron Általános/Facebook

A biológiai sokféleség nemzetközi napján Pétervásárán a Tamási Áron Általános Iskola diákjai és tanárai azért fogtak össze, hogy felhívják a figyelmet a biológiai sokféleség fontosságára és az azt fenyegető veszélyekre. 

Számos programot szerveztek ennek jegyében, virágot ültettek, rovarhotelt építettek. Az események kapcsolódtak egy májusban útjára indított projekthez is, amelyben máltai és török iskolákkal dolgoznak együtt. 

A napokban Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) Vidra Verda csapata is Pétervásárára látogatott, hogy a tanulók a kis vizek élővilágát, kiváltképp annak makrogerinctelen fajait felfedezhessék. A Tarnában a diákok találtak tegzeseket, csigákat, víziskorpiókat. A foglalkozás ideje alatt a tanulók rengeteg új ismerettel gazdagodtak - számolt be Pap Andrea tanárnő, az intézmény közösségi oldalán.

A BNPI oldalán többet is megtudhatunk a Vidra Verda küldetéséről. A szakemeberek célja, hogy élményközpontú terepi foglalkozások keretében közel hozzák a természetet minden korosztályhoz.

Azt írják, hogy a különböző életközösségek páratlan gazdagságát csak akkor tudjuk igazán értékelni, ha mélyebben megismerjük működésüket, és látjuk sérülékeny voltukat is. Céljuk, hogy bemutassuk azokat a növény- és állatfajokat, valamint élőhelyeket, amelyek a Pannon Régiót egyedülállóvá teszik Európában, amelyeknek védelméért a Natura 2000 hálózat létrejött.

Az élmény, a megismerés jelenti az első lépcsőfokot a tudás megszerzéséhez. A természeti értékek védelme, az irántuk érzett felelősség pedig erősen összefügg azok ismeretével és szeretetével. Kívánjuk, hogy minden résztvevő ilyen „útravalót” nyerhessen programjainkon!

Terepi természetismereti foglalkozásaikon három élőhelytípus megismerése nyílik lehetőség: rétek, erdők és vizes élőhelyek. Minden programcsomag (modul) csoportmunka keretében végzett terepi vizsgálódásból (állatok begyűjtéséből, meghatározásából), a látottak közös megbeszéléséből, valamint a tudást elmélyítő játékokból tevődik össze. Általános iskolásoktól az egyetemistákig valamennyi korosztály jelentkezését várják.

Céljuk az is, hogy a természetet „házhoz” vigyék, azaz lehetőség szerint az iskola közelében található (megfelelő adottságú) élőhelyeken mutassák be a természeti értékeket. Amennyiben ilyen nem áll rendelkezésre, javaslataik alapján a pedagógusok választhatják ki a program helyszínét.

Egy-egy modul időtartama két óra. A foglalkozáson 10-25 fős csoportot tudnak fogadni.

Jelentkezni a [email protected]; [email protected]-n lehet. További információkat ezen az oldalon találnak az érdeklődők.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában