Tovább él

2023.06.06. 08:37

100 éves platánból lett szobor Vámosgyörkön

A vámosgyörki idősek otthona udvarának egykori ékességéből egy új műalkotás sarjadt.

T. B.

Szobrot faragtak az elkorhadt óriási platánfából az idősotthon udvarára

Forrás: heves-fenyoliget.hu

Az egykor az otthon udvarán álló platánfából készült szobor a vámosgyörki Lucfenyő Idősek Otthonában. Az idős hölgyet ábrázoló alkotást június másodikán avatták föl. Az intézmény fenntartójának honlapjára fölkerült tudósítás szerint Hinkelmanné Csejk Ágnes intézményvezető köszöntőjében elmondta, a százéves platánfa nem csak a park része volt, hanem az elmúlt idők krónikása. Lakók, dolgozók, látogatók pihentek meg lombja alatt az elmúlt évtizedekben. Korhadás miatt sajnos ki kellett vágni, de egy részéből Gáborecz István fafaragó az intézmény felkérésére szobrot alkotott. A láncfűrésszel készült, részletgazdag alkotás témáját az otthonban élő idős emberek ajánlották. 

Szoboravatás a Lucfenyő Idősek Otthonában
Gáborecz István idős hölgyet ábrázoló alkotását június másodikán avatták föl
Fotó: Lucfenyő Idősek Otthona, SZGYF

Hám László, a település alpolgármestere arról beszélt, hogy az 1948 előtt a Visontai Kovách család tulajdonában lévő kastély parkjában a különleges növények egyik csodálatos éke volt ez a fa. Kohajda Zoltán esperes áldását követően Lakatos Csabáné főnővér ez alkalomra írt versét adta elő. Érzései szerint a szobor kedves, befogadott lakója lesz az otthonnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában