Megemlékezés

2023.06.04. 14:31

A nemzeti összetartozást ünnepelték Hatvanban is + fotók

103 éve írták alá a trianoni békeszerződést, erre emlékeztek Hatvanban is.

HEOL

A szétszabdalt magyar nemzet mindennek ellenére egységes maradt

Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

Hatvan polgármestere, Horváth Richárd a közösségi médiában osztotta meg a megemlékezéssel kapcsolatos gondolatait. 

– A trianoni békediktátum évfordulójának alkalmából gyűltünk ma össze, hogy emlékezzünk hazánk történelmének egyik legfájóbb nemzeti tragédiájára. Ma épp 103 esztendeje, hogy aláírták az első világháborút lezáró békét a versailles-i tükörteremben, s ennek eredményeképpen Magyarország elvesztette területeinek több mint kétharmadát. Az elcsatolt területeken élt a magyarok több mint fele, így a világháborút megelőző 18,3 millió fős ország lakossága 7,6 millióra esett vissza. Ugyanakkor fontos törvény, hogy a krízis és baj, mindig hordoz lehetőséget is. A trianoni békediktátum nemzettragédiája is hordozott ilyet, amelyet az akkori magyarok megértettek. Ennek eredményeként elképesztően megerősödött nemzettudatunk, s az embereket a közös sors testvérekké, családokká kovácsolta! - írta bejegyzésében.

Kiemelte, a magyar a bajban összefog és minden összefogás magában hordozza a megerősödést és a fejlődést is. Ezen összefogás eredménye lett az, hogy hazánk emelt fővel lábalt ki a nehézségekből, olyan példát mutatva a későbbi nemzedékeknek, mely azóta is hajt minket! A szétszabdalt magyar nemzet mindennek ellenére ugyanis egységes maradt. Az elcsatolt területek magyar kisebbsége ma, 100 év elteltével is magyarnak vallja magát, a magyar nyelvet beszéli és a magyar értékekhez igazítja életét. Nemzetünk egysége nemhogy megbomlott volna, de még meg is erősödött. Mert mi mindig felállunk, ha földre kerülünk! Mindig nyújtunk egymásnak segítő kezet, ha bajba kerülünk! 
Isten áldja hazánkat, Isten áldja Hatvant, Isten áldja a hatvaniakat! - fogalmazott posztjában.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában