Jogosítvány

2023.06.04. 11:28

Akár félmillióba is kerülhet a jogosítvány megszerzése Hevesben is

Nem elég a harminc óra vezetésből a szakember szerint.

M. H.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2022 végén átlagosan 305 ezer forintba került megszerezni egy B kategóriás jogosítványt, ez pedig jelentős áremelkedést jelent kétéves viszonylatban is, hiszen 2020 utolsó hónapjaiban 216 ezer 300 forint volt az átlagos számla. Azonban van, hogy akár félmillió forintot is ki kell fizetni egy tanulónak, mire megszerzi a jogosítvány – ezt már a portálunknak nyilatkozó egri autóiskola vezetője mondta. Vladár Sándorné részletezte az árakat is.

– Természetesen minden autósiskolánként változó. A KRESZ tanfolyam ára 35 és 50 ezer forint között mozog, a vezetési óradíj 8, 8,5, de akár 12 ezer forintba is kerülhet, a járulékos költségek – egészségügyi tanfolyam, vizsgadíj – pedig átlagban plusz 65 ezer forintot jelentenek átlagban – mondta.

Hozzátette, ha minden elsőre sikerül, akkor 340-350 ezer forintból megszerezhető a jogosítvány, ám ez tapasztalatai szerint ez nem kivitelezhető.
– A kötelező 30 óra vezetés még a legügyesebbeknek is kevés. Minimálisan plusz tíz óra szükséges, de átlagban 50-55 órát vezetnek a tanulók, ami kétszázezret is jelent – fejtette ki.

Az áremelkedésben jelentkezik a kata-módosítása, illetve a benzinár emelkedése is. Megkérdeztük, mennyire érződik a drágulás a tanulói létszámon.
– Nálunk tíz százalékos csökkenést jelent, ám körülnézve a többieknél, van, ahol ez 25 százalékra rúg – tette hozzá.

Sűrű Bianka épp most kezdett hozzá, a jogosítvány megszerzéséhez.
– Sokáig halogattam a jogosítvány megszerzését, egy ideig azért, mert nem vágytam a vezetésre, utána pedig mindig a pénzügyi része tántorított el. Két hónappal ezelőtt jelentkeztem KRESZ tanfolyamra és nagyon megdöbbentem, amikor megláttam az árakat. A KATA törvény megszűnése, az üzemanyag árstop kivezetése és az infláció együttes hatása elérte az autósiskolák tűréshatárát, így jelenleg 9 ezer forintot kérnek egy 45 perces óráért, ezen az áron oktatják a vezetni vágyókat. Ha nem lenne a részletfizetési lehetőség, azt gondolom sokan nem jutnának jogosítványhoz itthon. Ha ilyen ütemben növekednek tovább az árak, a jelenlegi 30-40 százalékos visszaesés a vezetni tanulók számában, tovább fog emelkedni. Azt gondolom, támogatni kellene a jogosítvány megszerzését és nem a jelenlegi 25 ezer forintra gondolok, ami mellesleg nem fedezi a KRESZ tanfolyam díját sem – fogalmazott a fiatal egri hölgy.

Az Európai Bizottság (EB) nemrég közzétett javaslatai alapján korszerűsítenék a vezetői engedélyekre vonatkozó szabályokat, így bevezetnék a digitális jogosítványt és a közlekedési szabályok határokon átívelő érvényesítését is megkönnyítenék. A testület közleménye szerint a tervezett szabályok fokozzák a biztonságot, és segítenek elérni az EU célját, hogy 2050-re ne legyen haláleset az uniós utakon. A javaslatok jobban felkészítik a járművezetőket a kibocsátásmentes járművekre és az olyan városi utakra, ahol több kerékpár és kétkerekű jármű, illetve sok gyalogos közlekedik, és növelik az uniós országok együttműködését. Az új rendelkezéseke szerint a járművezetői vizsga letételét követően legalább kétéves próbaidőt írnának elő a kezdő vezetők számára, valamint számukra (az egész EU-n belül) zéró toleranciát írnának elő az ittas vezetés szempontjából. Az Európai Bizottság a világon elsőként javasolja a digitális vezetői engedély bevezetését is, amellyel sokkal könnyebb lesz a vezetői engedély pótlása, megújítása, illetve cseréje, mivel minden eljárást online lehetne intézni.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában