Házhoz megy a követség

2023.06.08. 20:11

Az amerikai nagykövetség feladataival is ismerkedtek a Gárdonyis diákok

Kipróbálták magukat diplomataszerepben: pandémiás és orvvadászattal kapcsolatos szituációs feladatokat oldottak meg angolul.

Sz. M. L.

A diákoknak remek lehetőség volt ez, hiszen egész nap angolul, angol nyelvkörnyezetben kellett kommunikálniuk és gondolkozniuk

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– Igazán örülök, hogy ma a diákok az életünket érintő problémákkal, azok megoldásával és a diplomáciával ismerkedhetnek. Az Országházban szervezett diákparlament ülésekhez hasonlóan most Egerben is lehetőség van hasonló rendezvényt tartani az hazánk amerikai nagykövetségének hála. Ez a diplomáciai szituációs játék jó lehetőség a  fiataloknak, vezető döntéshozó szerepben jól fogják tudni alkalmazni az itt szerzett tapasztalatot – fogalmazott Minczér Gábor alpolgármester az egri Gárdonyi Géza Gimnázium Amerika nap rendezvényén csütörtökön.

Csákváriné Veréb Valéria a gimnázium angoltanára elmondta, hogy ez már a második alkalom, hogy Amerika napot tartanak a budapesti amerikai nagykövetség programfelhívásához csatlakozva. 

– A program elején a követség, a külügyminisztérium munkájáról beszélnek, a diákok kérdéseket tehetnek fel. A program neve: Házhoz megy a követség. Fontos eleme a kapcsolatépítés. A szituációs játékok ennek és más problémamegoldó képességek erősítésére alkalmasak. Nemzetközi járványhelyzetek és egészségügyi vészhelyzetek, illetve vadgazdálkodás és orvvadászat témájában szembesülnek szituációkkal,  problémákkal és keresik az életszerű megoldást, mindezt angol nyelven – ismertette. 

A diákok megkapják a szerepüket, azaz az álláspontot amit képviselnek, illetve a háttérinformációkat az adott elképzelt ország vagy szervezet helyzetéről és jellemzőiről.

– Mindez túlmutat az adott feladaton, tágabb értelemben bővíti a problémamegoldó és vitakészségeiket, az együttműködési képességüket és az ismereteiket is az adott témában valamint a diplomácia területén, álláspontok határozott képviseletét. Ez a korosztály még hajlamos arra, hogy feketén-fehéren lásson adott helyzeteket vagy konfliktusokat. Kiváló alkalom egy ilyen rendezvény ennek árnyalására is – húzta alá.

Marsi Bendegúz 10 A osztályos tanuló elmondta, hogy szerinte nagyon jó alkalom egy ilyen a nyelvhasználat fejlesztésére, hiszen egész nap angolul, angol nylvkörnyezetben kell kommunikálniuk és gondolkozniuk.

– Korábban egy másik iskolában egy Ökoparlament rendezvényen már részt vettem, az nagyon tetszett így ebben is részt veszek. A témák aktuálisak, az alaptörténet elolvasása is feladta a leckét, teljesen angolul kaptuk meg a kidolgozott fiktív, de valóságalapú szituációt. Remélem sikerül ma úgy megoldást találnunk a helyzetre, hogy a realitás talaján maradjunk – mondta.

Molnár Aliz a 9. kny osztály tanulója szintén kiemelte, hasznos, hogy egy adott szituációban rá vannak kényszerítve az aktív nyelvhasználatra.

– Ezek anyanyelven is nehéz témák, jó, hogy ilyen fiatalon betekintést kapunk és később ezt hasznosíthatjuk. Habár én teljesen más irányban képzelem el a jövőmet, úgy gondolom, hogy fontos ezekről a témákról tájékozódni a döntési folyamatok megismeréséhez is – emelte ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában