Megemlékezés

2023.06.04. 18:38

Azon a 103 évvel ezelőtti június 4-én úgy tűnt, bevégeztetett - Gyöngyösön is megemlékeztek + fotók

Gyöngyösön az országzászlónál emlékeztek meg a trianoni békeszerződésről, és ünnepelték meg a nemzeti összetartozás napját.

Sz. Sz. I.

Megemlékezés a gyöngyösi országzászlónál

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A XX. századi magyar történelem sorsdöntő eseményére, az I. világháborút lezáró, tragikus következményű trianoni békeszerződésre emlékeztek Gyöngyösön vasárnap a Hanisz téri országzászlónál. Tóth Vilmos, a Berze Nagy János Gimnázium nyugalmazott történelemtanára az ünnepi beszédét azzal kezdte, hogy 1920. június 4-én 16 óra 32 perckor úgy tűnt, bevégeztetett. 

– Egy évezredes történelmi múlttal rendelkező nemzet, amely oly sokat adott az emberiségnek, amely képes volt önfeláldozással a keresztény európai népek közösségét megvédeni, gyakorlatilag koporsóba tétetett. Azon a június 4-én 16 óra 32 perckor a Kárpát-medence minden magyar településén síró emberek indultak el a templomok felé, köztük ide, az e téren álló gyöngyösi templom felé is. Elindultak, hogy vigaszt nyerjenek a papjaiktól és a lelkészeiktől, hogy ez az istenadta nemzet, amely élt egy évezreden keresztül, valamilyen módon meneküljön meg. A szószékről igyekeztek lelket verni beléjük, hogy az igazságtalanság előbb-utóbb, ha nem is tudjuk, mikor, de igazsággal cserélődik fel. Mert az igazság nem emberi eredetű. A népünknek ilyen életet adott a történelem. De reménykedjünk, hogy majd a jövő, amely kifürkészhetetlen, mást hoz. Szeretnék mindenkinek a képzelt tarisznyájába beletenni egy gondolatot a haza bölcsének nevezett Deák Ferenctől: a hazámért hajlandó vagyok küzdeni, mert nekem ezt a becsületem és a kötelességem parancsolja. Vigyük magunkkal e gondolatot, és őrizzük meg magunkban – fogalmazott Tóth Vilmos.

A trianoni tragédia napja 2010 óta a nemzeti összetartozás napja. Ehhez kapcsolódott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Károly Róbert Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium tanulóinak ünnepi előadása S mint maga a lélek, oszthatatlan címmel. A műsor felkészítő pedagógusa Vaszily Krisztina volt. Ezt követően a gyöngyösi önkormányzat, a városi intézmények, az iskolák, a pártok és a civil szervezetek elhelyezték a megemlékezés koszorúit az országzászlónál. A koszorúzás után ünnepi szentmisével zárult a megemlékezés a téren álló Szent Bertalan templomban.


 


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában