Csillagászat

2023.06.01. 14:17

Csodálatos felvételt készített a Bükki Csillagda a Napról

Példátlan módon az előadást is félbeszakították a felvétel kedvéért.

HEOL

- A pünkösd előtti szombaton egész nap szép derült időnk volt, és a délután 14 órakor érkezők egy ritka alkalmat kaphattak el a naptávcsőbe tekintve, hiszen egy erős koronaanyag kidobódásnak lehettek a szemtanúi, amely alig egy órán át volt látható - tette közzé közösségi oldalán a Bükki Csillagda.

- Az ilyen események során a Nap anyaga, a hidrogén, a mágneses erők hatására több száz, akár ezer kilométeres másodpercenkénti sebességgel kilökődik a világűrbe - írják. - Ez az anyaghalmaz látható a különleges hidrogén alfa szűrős távcsövünkön keresztül, amivel ezt a képet is készítettük. A kép két különálló részből áll, egyik a Nap felszínére exponál, a másik a Napból kiáramló anyagfelhőre. A kettőt ötvözve lehet a valódi látványt szemléltetni.

- Bár a kupolás bemutató közben nem zavarjuk a programot fényképezéssel, ebben a különleges esetben kivételt tettünk, és pár gyors beállítás után el is készültek a nyers képek, majd feldolgozás után itt lehet látni őket egy monokróm és egy színezett felvételen - fogalmaztak.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában