Levegőt!

2023.06.02. 10:55

Egerben is tüntettek a státusztörvény ellen

A pedagógusok jogainak csorbítása ellen tiltakoztak, egy jobb oktatási rendszerért álltak ki a Dobó téren.

T. B.

A Dobó téren is tüntette a státusztörvény ellen

Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

Levegőt! - ezzel a jelszóval tartottak tüntetést csütörtökön Egerben, a Dobó téren a pedagógusok, diákok és szülők a tervezett státusztörvény ellen, amely szerintük csorbítaná az oktatásban résztvevők jogait és nem tenné jobbá a köznevelést. 

Soós Noémi pedagógus szerint komplex dolog megoldani a problémákat, először is az lenne a cél, hogy legyen kivel tárgyalni. Ő olyan országot szeretne, hogy ha valaki meg szeretné valósítani az álmát, arra legyen lehetősége, és azt segítsék elérni. Ez csak ott lehetséges szerinte, ahol a tudás értéknek és nem veszélynek számít. Besenyei Luca, a demonstráció egyik felszólalója azért nyilvánított véleményt, mert a törvény bevezetése hosszú évekre konzerválná a gondokat. Ő úgy érzi, a pedagógusokon keresztül a diákokra is hatással lesz az intézkedés. Szerinte a diákoknak azon kellene gondolkozniuk, melyik egyetemen tanuljanak tovább, nem pedig azon, hogy eljutnak-e az érettségiig, mert nincs megfelelő, képzett pedagógus az iskolában.

Pankotai Lili slammelt is a tüntetésen, emellett elmondta, a törvény nem csak a pedagógusoknak szól, hanem egy üzenet mindenkinek, aki ki mer állni magáért. Elmondta, testvérét nem érte Egerben retorzió őmiatta, kapott csúnya üzeneteket, de rengetegen üzentek általa elismerő szavakat.

Molnár Áron kifejtette, 16 városban volt egyidőben ellenállás a státusztörvény ellen. Úgy gondolja, az oktatás közös nemzeti ügy, előremutatóbb álláspont kell, mint amit a kormány képvisel. Romániában tíz napja százezer pedagógus tüntet, csatlakoztak hozzájuk mások is, és elérik céljukat. Összefogással tudnak elérni változást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában