Kirándulás

2023.06.06. 11:42

Jutalomkiránduláson jártak a gyerekek a Mátrai Erőműben

Jutalomkiránduláson vehetett részt 25 általános iskolás gyermek május 26-án a Mátrai Erőműben a Szénrégió Bizottság Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen működő titkársága jóvoltából. Az úton az áprilisi Zöld Hét kapcsán kiírt kreatív alkotói pályázaton első helyezést és különdíjat elért kisdiákok vehettek részt.

M. H.

A gyerekek megismerhették a Mátrai Erőmű működését

Forrás: Nagy Adrienn/Eszterházy Károly Katolikus Egyetem

A legszebb rajzok, plakátok és fotók készítőinek szemléletformáló kirándulását a LIFE integrált projekt keretében szervezték meg, a diákok megismerkedtek a hazánk villamosenergia-termelésében nagy szerepet játszó ipari létesítménnyel, melynek klímatudatos átalakítása több ezer munkavállalót, beszállító cégek százait érinti – írja az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem. A díjazott gyermekek a május 26-i, visontai erőmű-bejáráson avatott szakemberektől hallhatták, hogy honnan indul és hová visz a lignit útja, s hogy miként is lesz ennek következtében áram az otthoni konnektorban.

A Zöld hetet április 17-e és 21-e között rendezte meg az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem. Az intézmény – egyetlen magyar egyetemként – kulcspartnere annak a 9 éves futamidejű integrált projektnek, amelynek célja a Nemzeti Energia és Klímaterv megvalósításának támogatása. Az EKKE elkötelezett a fenntartható fejlődés iránt, s e szemlélet mentén valósítja meg oktatási, kutatási és harmadik missziós tevékenységét.

A Zöld hét ennek szellemében, több szervezet összefogásával valósult meg: kiállítások, kézműves foglalkozások és vetélkedők mellett környezetvédelemmel kapcsolatos kreatív alkotói pályázatot írt ki az egyetem. A kisdiákok rajzokkal, fotókkal és plakátokkal nevezhettek a versenyre, egyebek között levegő, klíma- és vízvédelem témakörökben. A hat kategóriában meghirdetett pályázatot az egyetemen működő Szénrégió Bizottság Titkársága gondozta. A pályaműveket négyfős zsűri bírálta el, a művészi értékelés mellett érvényesültek a városi önkormányzat és a diákönkormányzat delegáltjának szempontjai is.

A felhívásra 150 alkotás érkezett, hat kategóriában hirdettek győzteseket, akik az egyetem elegáns könyvtártermében megrendezett ünnepélyes eseményen, dr. Pajtókné dr. Tari Ilona rektortól és dr. Piskóti-Kovács Zsuzsa titkárságvezetőtől vehették át a jól megérdemelt díjakat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában