Podcast

2023.06.07. 19:55

Kollár Lajos szerint nincs rendben, hogy a hegymászókat az aktivitás miatt büntetik

Kollár Lajossal, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíció alapítójával a Mount Everesten elhunyt Suhajda Szilárd tragédiáját követő véleményáradatról, az expedíciós hegymászás veszélyeiről, de még a klímaváltozásról tartott rendhagyó földrajzóráiról is beszélgettünk legjújabb podcastunkban.

G. R.

Kollár Lajos mezőszemerei hegymászó

Forrás: Beküldött fotó

Csaknem napra pontosan 10 évvel ezelőtt 2013. május 21-én két barátját, Erőss Zsoltot és Kiss Pétert veszítette el a Kancsendzöngán a mezőszemerén élő expedíciós hegymászó, Kollár Lajos. Korábban többször nyilatkozott már portálunknak a legutóbbi 8000 méter feletti, magyar csúcsmászási kisérlet során bekövetkezett tragédiáról. Mostani beszélgetésünkben azoknak a fotelkommentelőknek is üzent, akik Suhajda Szilárd felelősségét firtatják, sőt továbbmenve azt is boncolgatta, a hatályos magyar törvények szerinte az aktivitást büntetik a passzivitással szemben. Utalt ezzel arra a jogszabályra, mely az extrém sport közben balesetet szenvedőket bünteti, hiszen esetükben a társadalombiztosítás csupán az életmentésre terjed ki.

Kollár Lajossal beszélgettünk arról, miért, hogyan jött létre 20 esztendővel ezelőtt a Magyarok a világ nyolcezresein expedíció, s lát-e reményt annak folytatására. Kitértünk arra is, hogy tovább folytatja rendhagyó földrajzóráit, amelyről korábbi cikkükben mi  is beszámoltunk.

Hallgassa meg teljes podcast-adásunkat:

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában