Elismerés

2023.06.02. 14:03

Misurák Tünde, az egri színház művésze lett az Év Színésze versenyünk győztese

Új kezdet - e jelmondattal, mesékkel és vidámsággal készül a nézőknek az egri Gárdonyi Géza Színház, habár nehéz helyzetben van a teátrum.

Szabadi Martina Laura

Misurák Tünde színművész és Kühne Gábor, a Heves Megyei Hírlap főszerkesztője

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Idestova ez a 3. évad, amikor fenntartónk nem képviselteti magát a záró- vagy nyitóeseményen – mondta Blaskó Balázs, az egri Gárdonyi Géza Színház pénteki évadzáróján. A társulati ülést visszatekintéssel kezdte, felidézte az elmúlt 4 színházi évadot.

– Az első problémás évadunk a 2019-2020 volt, melyet nem tudtunk befejezni, hiszen kihirdették a veszélyhelyzetet. A 2020-21-es évadot szinten nem fejezhettük be. A következő már kiegyensúlyozottabb volt, de az idei is csonka évad volt. Tavaly augusztusban ugyanis előzetes egyeztetés nélkül a fenntartó önkormányzat be akarta zárni a színházat, ez pedig rombolta a bérleteladásokat. A közönséggel kialakított kapcsolatban is sok kárt okozott. Az elmúlt 35 évben erre a színházra nem volt jellemző az alacsony számú bérleteladás és az alacsony előadásszám. Mindennek számos negatív következménye van, az egyik a bevétel alakulása – mondta Blaskó Balázs. Arról is beszámolt, hogy idén már az utolsó előadásokon megszólította a nézőket, s próbálta serkenteni a bérletvásárlási szándékot. 

– A fentiek csak egy részét képezik azoknak a problémáknak, melyek a színházat sújtják. Az infláció miatt az állami támogatás a bérekre, járulékokra elég csupán. A 761 millió forintos költségvetésünknek ez jelentős összege. Tavaly 22 millió forint volt a rezsi, idén már több mint 90 millió. Sajnos az önkormányzat a produkciókra szánt összeget vette el, átcsoportosítva a rezsiköltségre. Így kiürült a kassza. A polgármester nekem pedig azt mondja, hogy ha 761 millió forintból nem tudok színházat csinálni, akkor ne is csináljak – idézte fel Blaskó Balázs a polgármester, Mirkóczki Ádám portálunknak tett nyilatkozatát.

A direktor elmondta, ugyan a közgyűléstől arra kaptak ígéretet, hogy 50 millió forintot kap a tavalyi pénzmaradványból a színház májusban. Ez nem történt meg, tehát újra elkezdenek majd egyeztetni erről az önkormányzattal.

Blaskó Balázs, a Gárdonyi Géza Színház igazgatója
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Sajnos a pályázati források is sokkal szűkösebbek, senki nem tudja, hogy mikor lehet majd ezekből pénzhez jutni. Ez országos probléma. A Győri Balett nem tervez új előadást. A kaposvári színház költségvetéséből 100 millió forint hiányzik. Ha meg is kapjuk azt az 50 millió forintot, az is csak a szerény létezésre elég. Ebben a helyzetben hirdettük meg a 2023-24 és színházi évadot, melynek az Új kezdet mottót adtam. Reményekkel futunk neki a következő évadnak, a nézőknek vidámságot és feloldódást nyújtva – húzta alá a direktor, majd ismertette a várható előadásokat. Kiemelte, hogy a Petőfi 200 és a Madách 200 előadásuk iránt a színházak és a minisztérium is érdeklődött. Ezeket szeretnék iskolákban, művelődési házakban is bemutatni.

Topolánszky Tamás, a GG Tánc tagozatvezetője elmondta, mindig örök optimista volt, de a jelen helyzetben ő is kissé borúlátó, annak ellenére, hogy 50 előadást játszottak.

–  Az új kezdet a tánctagozat számára is megadatott, az együttes nagyjából fele megváltozik, többen távoznak ugyanis. Innen újra építkezni kell. A repertoár darabok is olyan technikai igénnyel működnek, hogy kezdőknek meg lehet próbálni, csak nem fog működni. A stúdiószínházi táncfesztiválunk meglesz, de nem tudjuk, milyen forrásból. A következő évadban azt tartjuk szem előtt mi is, hogy mesékre most minden korosztálynak szüksége lesz – mondta. Majd a színészház energetikai és gazdasági problémáira is kitért, s a társulat összefogását kérte.

Portálunk és a Heves Megyei Hírlap főszerkesztője, Kühne Gábor az eseményen ismertette az Év Színésze szavazás eredményét. A legtöbb voksot és így a díjat Misurák Tünde kapta. Blaskó Balázs a társulati szavazás eredményéről számolt be: az év műszaki dolgozója Újhelyi Réka lett, az évad művésze pedig a belső szavazáson Misurák Tünde.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában