Meteorológia

2023.06.02. 08:40

Mostantól sárga, narancs, vörös szín figyelmeztet a veszélyes időjárásra

Így értesülünk mostantól, ha közelít a kánikula. Fontos változásokat vezetnek be a veszélyjelző rendszerben.

B. K.

Az egyértelmű és egységes kommunikáció jegyében az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző rendszerében a figyelmeztető előrejelzéseket ezentúl a „hőség” helyett „magas középhőmérsékletre” adják majd ki – tették közzé a szolgálat honlapján

  • Magas hőmérsékletre vonatkozó elsőfokú (sárga) figyelmeztetést adnak ki, ha a napi középhőmérséklet legalább egy átlagos magyarországi megyének megfelelő területen 25 és 27 fok között várható.
  • A második szintű (narancs) figyelmeztetés akkor jelenik meg, ha a napi középhőmérséklet legalább egy átlagos magyarországi megyének megfelelő területen 27 és 29 fok között várható.
  • A figyelmeztetés legmagasabb szintje (vörös) akkor kerül sorra, amikor a napi középhőmérséklet legalább egy átlagos magyarországi megye területén 29 fok fölött várható.

Hozzátették, a változás annak érdekében történt, hogy egyértelműsítsék, hogy a hőségriasztást a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetője, az országos tisztifőorvos rendeli el, figyelembe véve az OMSZ előrejelzéseit, veszélyjelzéseit.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában