Képünkre formált bolygó

2023.06.08. 20:17

Nejlonba gabalyodott gólyákra hívják fel a figyelmet a Mályi Madármentők

Tisztába tette a Mályi Madármentő Állomás a természetes szelekció kérdését. Elmagyarázták miért dobják ki a gólyák a kisebb fiókákat, és hogy miért nem lehet ezt természetesnek nevezni manapság.

Sz. M. L.

– Akkor beszéljünk egy kicsit a gólyák által kidobott fiókákról. Ahogy a random, oldalra betévedő, nincs neve, nincs képe emberek szokták mondani „Ez a természetes szelekció” – így kezdődik a Mályi Madármentő Állomás legutóbbi posztja. Mint ismert a Mályi madármentők nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a gólyákat megóvják az áramütésektől, s a fészekből kidobott, még élő fiókák mentését sem utasítják vissza.

– A legtöbb esetben ezek a gólya fiókák egészségesek csak később keltek ki a tojásból időhátrányban vannak, semmi bajuk csak kisebbek és ebből adódóan gyöngébbek mint a tesók. Papa bejön a fészekbe, visszaöklendezi a táplálékot a nagyok azonnal felhabzsolják... a kicsi akkor emeli fel a fejét, hogy mi is történt. Ez megy pár napig, egyre jobban elmarad, sír, éhes, hangos, nem fekszik nyugodtan mint a többi ami evett. Ezt megunja a szülő és kidobja. Csak azért mert később kelt. Ha van megfelelő mennyiségű természetes táplálék akkor ilyen nincs, hisz ha a nagyok ettek, akkor is marad még a fészekben táplálék amit a kicsi meg tud enni – emelte ki a szervezet.

A posztjukat úgy folytatták, hogy természetes szelekcióról csak akkor lehet beszélni ha a fehér gólya természetesen tud vonulni.

– Nem lövik tömegével Libanonban, nem üti agyon az áram vonulás közben. Természetes szelekcióról akkor beszélhetünk ha a fehér gólya megérkezik a természetes közegben lévő természetes fészkébe, ami nem egy villanyoszlop tetején van egy vasdarabon, egy település közepén ahol elgázolják, áramütés éri. Nem hord be bálamadzagot, műanyag darabokat, köteleket sem a fészkébe. Akkor beszéljünk természetes szelekcióról, ha természetes helyen tud élelmet szerezni saját magának és a fiókáinak, nem egy szeméttelepen, húsüzemek lerakóiban keresgél. Eközben nem akad a fejére műanyag zsák, nem lép bele purhabba mint az igrici gólya, nem gumikat és szilikon darabokat hord be a fiókáinak és nem szűnnek meg azok a mezők ahol tavaly még élelmet talált, ma meg egy napelem park van a helyén – részletezték álláspontjukat.

Amíg tehát nincs természetes vonulás, élőhely, fészek, táplálkozóhely és táplálék, addig azt kérik, inkább ne emlegessék nekik a természetes szelekciót. Hiszen az ember által teljesen megváltoztatott életkörülmények már rég nem természetesek a vadon élő madarak és állatok számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában