Egyházi élet

2023.06.04. 14:57

Nyolc fiatal tett vallást a hitéről az egri református templomban + fotók

A konfirmáció során elhanzott, hogy a megmaradás záloga a bizalom Istenben.

Sz. Sz. I.

Konfirmáció az egri református templomban

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A vasárnap délelőtti konfirmáció során 8 fiatal tett személyes vallást a Szentháromság Istenbe vetett hitéről a gyülekezet előtt az egri református templomban. A konfirmáció szó jelentése megerősítés. A protestáns egyházak – köztük a református egyház – értelmezésében az úrvacsorát megelőző felkészítő tanítás ez 12-13 éves iskolásoknak, a célja pedig a hitbeli megerősítés. Bővebb értelemben az úgynevezett keresztségi szövetség fiatalkori megerősítése. 

Az ünnepi eseményen Tóth Imre, az egri református gyülekezet lelkipásztora arról beszélt, hogy különleges a nap, hiszen a konfirmáció időpontja egyben a Szentháromság vasárnapja, valamint a nemzeti összetartozás napja is. 

– A konfirmandus gyerekeknek, a felnőtteknek, a határokon kívül rekedt magyarjainknak is a megmaradás egyetlen útja az, ami meg van írva a Szentírásban: bizalom az Úristenben, az ő Fiában és a Szentlélekben, aki adta a maga áldásait. és megtartotta ezt a nemzetet több mint ezer éven át. Bizalom Istenben, meglátni, megtapasztalni az ő hatalmát, kegyelmét és szeretetét – ez volt a célom a konfirmációra felkészítő oktatás egy éve alatt, hogy a gyerekek megértsék és átvegyék ezt. Soha nem fogunk tudni mindent megismerni a Biblia szent titkaiból. Csak részt tudunk meríteni az egész ismeretből. Tavaly az egyik konfirmandus azt az igét kapta, amikor megáldottam: Tudd meg, az Úr az Isten a földön és a mennyben, és nincs más rajta kívül sem a földön, sem a mennyben. Ez az összefoglalója az egész tanulásunknak. Bízni Istenben gyermeki szívvel: ez a megmaradásunk záloga – fogalmazott Tóth Imre.

A konfirmáció során a fiatalok a bibliai tízparancsolat és a református egyház alapvető hittételeit tartalmazó heidelbergi káté egyes részleteinek idézésével adtak számot az elmúlt év során tanultakról. Ezután az Úr asztala előtt, térdre ereszkedve, a gyülekezettel együtt elmondták az apostoli hitvallást, bizonyságot téve ezzel a Szentháromság Istenbe vetett hitükről. Tóth Imre egy-egy személyre szabott bibliai ige kíséretében egyenként megáldotta az ifjakat. Ezt követően dr. Peterdi Béla, az egri református egyházközség gondnoka köszöntötte immár a gyülekezet felnőtt tagjai sorában a fiatalokat, majd egy-egy bibliakötetet és a konfirmációt tanúsító emléklapot nyújtott át nekik. A frissen konfirmált ifjak jogosulttá váltak az úrvacsora sákramentumával való élésre is, és valamennyien éltek is ezzel.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában