Élővilág

2023.06.04. 16:45

Olcsó és hatékony szúnyoggyérítési módszert ajánlanak a Bükki Nemzeti Park munkatársai

Amennyire idegesítők ezek az aprócska lények, annyira fontosak az ökoszisztémában.

HEOL

Szúnyogcsapat

Forrás: Bnpi.hu/Daróczi Csaba/Varázslatos Magyarország

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság felhívja a figyelmet, hogy a nagyobb vízterektől távolabb lévő településeken – Heves vármegye településeinek nagy része ilyen – van egy nagyon egyszerű és költségkímélő módja a szúnyogok okozta kellemetlenségek elkerülésének. Kevesen tudják, de a kertjeinkben, teraszainkon ránk támadó vérszívók legtöbbször nem a távol lévő tavakból, víztározókból vándorolnak több kilométert hozzánk, hanem a lakókörnyezetünkben fejlődnek ki. A szabad ég alatt tárolt olyan tárgyakban, lomokban, amelyekben a csapadékvíz összegyűlik (például vödrök, műanyag dobozok, ládák, gumiabroncsok és a többi), rengeteg szúnyog képes kifejlődni. Ugyanígy a fedetlen esővízgyűjtő hordókban és kerti medencékben is. Ha nem tárolunk ilyen tárgyakat szabad ég alatt (vagy pedig hetente kiöntjük az összegyűlt vizet belőlük), továbbá az esővízgyűjtő hordókat szúnyoghálóval lefedjük, valamint a medencénket sem hagyjuk fedetlenül, akkor töredékére tudjuk csökkenteni a kellemetlenkedő szúnyogok számát.

Mint írják, a Föld  az élőlények millióinak együttélése alapozza meg az energia- és anyagkörforgalmat. Ennek mi emberek is részesei vagyunk, ezért nem tudjuk függetleníteni magunkat az élővilágtól. Az emberiség hosszú távú jövője teljes mértékben a természeti környezet állapotától és annak anyagkörforgalmától függ. Ha olyan mértékben beavatkozunk ebbe a sok ezer év alatt kialakult és stabilizálódott rendszerbe, amely felborítja az „egyensúlyt”, akkor annak az emberiségre nézve beláthatatlan következményei lesznek. Legfőképp azért kell óvatosnak lennünk a Föld természeti környezetének pusztításával, mert senki nem tudja megjósolni, hogy mikor jön el az a pont, amikor hirtelen, visszafordíthatatlan és számunkra is végzetes változások indulnak el. Ezt azért nem tudja senki megjósolni, mert a földi ökoszisztéma olyannyira bonyolult, olyan sok elemének millió és millió kapcsolatából áll, hogy nem lehet előre jelezni a működésében bekövetkező változásokat, és azt, hogy azok milyen újabb és újabb változásokat indítanak el. Tehát amennyire csak lehet, meg kell őriznünk a természeti környezetünket, hogy az elkövetkező generációk is legalább olyan minőségű – és itt most nem az anyagi javakra kell gondolni – életet élhessenek bolygónkon, mint mi. Ezért van az, hogy a természet védelme valójában saját magunk védelmét jelenti, és az emberiség hosszú távú fennmaradásának záloga, írták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában