Ütközőpont

2023.06.07. 17:08

Szűrővizsgálatokkal várták a közönséget a poroszlói patikanapon + fotók

Több kísérőprogrammal is készültek a szervezők.

M. H.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara Országos Patika Napot tartott Poroszlón szerdán

Forrás: Szántó György/Heves Megyei Hírlap

A Magyar Gyógyszerészi Kamara Országos Patika Napot tartott Poroszlón szerdán. Ignácz Balázs, Heves Vármegyei főispán köszöntőjében elmondta, kedden a Semmelweis Egyetemen rendezték a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmai napját, s most a XVIII. Országos Patika Napot tartották Hevesben.
– Nagy megtiszteltetés, hogy Heves vármegyét választották. Főispánként nem csak a kormányzati döntések végrehajtásában kell szerepet játszanom, hanem mindezek mellett képviselem a kormány azon elhatározását, hogy a vidéket, a falvakat erősíteni kell. Mitől lesz élhető a falu, a vidék? Attól, ha vannak megfelelő ingatlanok, infrastruktúra, van óvoda, iskola, van orvosi rendelő, s hogy legyen egy megfelelő gyógyszertár – hangsúlyozta.

Ignácz Balázs, Heves Vármegyei főispán (jobbról a második) hangsúlyozta, egyebek között attól lesz élhető a falu, a vidék, ha van megfelelő gyógyszertár
Ignácz Balázs, Heves Vármegyei főispán (jobbról a második) hangsúlyozta, egyebek között attól lesz élhető a falu, a vidék, ha van megfelelő gyógyszertár
Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Hozzátette, ahhoz, hogy a helyben élő fiatalokat arra tudják ösztönözni, hogy a későbbiekben is vidéken képzeljék el az életüket, a felsorolt dolgokra szükség van.

Dr. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke is köszöntötte a megjelenteket.
– Immár tizennyolcadik alkalommal szerveztük meg ezt a napot. Két fő témánk van, az egyik, hogy néhány héttel ezelőtt az Országos Vérellátó Szolgálattal együttműködési megállapodást kötött a kamara, s innentől bármerre mennek véradást szervezni, a gyógyszertárak, gyógyszerészek igyekeznek segíteni. Sok embert bizonytalanít el az például, hogy különböző gyógyszereket szed, s így nem megy vért adni, ilyen esetekben tudunk szakmai segítséget nyújtani – hozott fel egy példát az együttműködésre.

A másik téma, hogy a gyógyszerész szakma különböző szabályok mentén működhet rendesen.
– A 2010-ben elkészült Semmelweis-terv markáns része volt az, hogy az azt megelőző években lényegében kereskedelemként pozicionált gyógyszerészetet visszahozzuk az egészségügybe, s ennek részben olyan jogszabályi korrekciós eredménye lett, amelyek ezt az egészségügyi pozicionálást segíti elő – húzta alá. Mint mondta, ahogy a Semmelweis-tervre is kevesen emlékeznek, úgy a gyógyszerészekkel szembeni szakmai elvárások is az egészségpolitikában háttérbe szorultak.
– Egy másik irányelvünk a gyógyszerészek, gyógyszertárak vakcinációban való részvétele. Évek óta függőben van a téma, a covid volt az, amely a politikai döntéshozóknak is felhívta a figyelmét arra, hogy itt olyan lehetőséget jelentenek a gyógyszertárak és a gyógyszerészek, melyet kár lenne nem kihasználni. A tegnapi szakmai napnak volt konklúziója, ez arról szólt, hogy a társszervezeteinkkel együtt döntés született arról, hogy nem elégszünk meg azzal, hogy ezeket alapelveket elkészítjük, hanem leporoljuk azokat az irányelveket is, amelyek a betegségspecifikus gyógyszerészi gondozáshoz kapcsolódóan készültek, s megpróbáljuk ezeket is visszaintegrálni az egészségügybe – közölte.

Gyerekeknek szóló prevenciós előadásokkal is készültek a szervezők
Gyerekeknek szóló prevenciós előadásokkal is készültek a szervezők
Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Hozzátette, a kereskedelmi szemlélet egyre dominánsabbá válik.
– Azt látjuk, hogy a gyógyszertár és a gyógyszerész egyszerre két értéklánc ütközőpontjában van. Van a gyógyszerellátási értéklánc, ugyanakkor ott van az egészségügyi rész. A kamara részéről az a fő célkitűzésünk, hogy ennek a két értékláncnak valamilyen szinten az egyensúlyát meg lehessen teremteni. Ez viszont nem megy másként, ha az egészségpolitika ezt a felismerést is magáévá teszi. A mai patika napnak az üzenete az egészségpolitika felé ez kell, hogy legyen – emelte ki.

A köszöntők után lakossági szűréseken lehetett részt venni, így teljes testanalízis, kardiológiai, tüdőgyógyászati, szemészeti, fogászati szűréseken. A  szervezők laborvizsgálatokkal, gyerekeknek szóló prevenciós előadásokkal, látványos anatómiai bemutatókkal, rendőrségi bemutatóval, életmód tanácsadással is készültek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában