Egri élet

2023.09.26. 06:55

Kielégítőek Eger szórakozási lehetőségei?

Eger szórakozási lehetőségeiről kérdeztünk meg helyi és egyetemista fiatalokat, illetve szórakozóhelyeket. A nehézségekről mindenki mást gondol, ám a megoldás mindenki szerint a város színvonalának emelésében rejlik. Ez jelentheti a szórakozóhelyekre való eljutás kialakítását, a hotelek színvonalának emelését vagy a rendezvények által okozott hangszennyezés tűrését.

Hornyák Réka

Sok esetben gondot okoz a hangerő, ha a belvárosban vannak a bulik

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Egerben minden héten több történelmi, művészeti, zenei, sport és éjszakai szórakozási programok közül lehet válogatni. Eger egyetemváros, minden szeptemberben több száz diák érkezik ide. Az elmúlt időszakban azonban több belvárosi szórakozóhely is bezárt, ezzel jelentősen csökkent a bulik és koncertek száma. Vajon elég szórakozóhely és választási lehetőség jut a fiataloknak? Miben látják a jobb közösségi életet a fiatalok, illetve a szórakozóhelyek tulajdonosai? 

Arra voltunk kíváncsiak elsősorban, hogy az itt élő fiatalság hogyan látja Eger szórakozási lehetőségeit. Mennyire vannak megelégedve a helyek számával, a város adta lehetőségekkel, illetve változtatnának-e a bármin. 

Válaszaikban a legtöbbször említett probléma az éjszakai klubok elhelyezkedése és megközelítése volt. Eger belvárosban megtalálható klubok szinte mind bezártak. Jelenleg két éjszakai táncos klub van, ahol bulik szoktak lenni. Az egyik ezek közül a város szélén helyezkedik el, a másik pedig a belvárosban. Az oda- és a hazajutást a fiataloknak - tömegközlekedés híján - mindig előre kell megszervezniük. 

– Véleményem szerint a városban elég szórakozási lehetőség van, a nyári szezonban tartott fesztiválokról nem is beszélve. A problémát inkább a zárt klubok elhelyezkedésében látom. Hiszen a belvárosból teljesen kikoptak az éjszakai szórakozási lehetőségek. A város szélén elhelyezkedő helyszínek megközelítése sokkal nehezebb – nyilatkozta portálunknak Várnai Jenő huszonéves egri lakos, aki szeret hétvégente kikapcsolódni a barátaival. 

Az egyetemisták is hasonlóan látják a helyzetet. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem legtöbb oktatási épülete a belvárosban található, ám pár épület és a kollégiumok kissé félreeső részen, szinte a város szélén helyezkednek el. 

– A nagy távolságok miatti közlekedési probléma kezelésére már indult kezdeményezés, azonban az ügy elakadt. Emiatt mindig előre kell gondolkodnunk, ha valahova szeretnénk menni. A buli kedvelők szórakozóhelyekre járnak inkább mint a Broadway Monkey vagy a Hippolit Club, ahol minden hétvégén vannak bulik, az egyetemistáknak pedig keddenként is. De azok is találnak helyet a kikapcsolódásra, akik a nyugisabb, beszélgetős, iszogatós estéket kedvelik. Mi is az utóbbi csapatba tartozunk a barátaimmal és általában a belvárosba vagy a Szépasszonyvölgybe szoktunk menni. Szerencsére az egyetem sok programot biztosít nekünk, így sosem maradunk választási lehetőség nélkül – nyilatkozta Bíró Evelin, aki Egerben él és az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem tanulója. 

Sokat járnak vissza Egerbe szórakozni, az itthoni barátaikhoz azok a fiatalok is, akik más városba mentek továbbtanulni. Az új környezetből adódóan más véleménnyel vannak Eger helyzetéről. 

– Eger csodaszép város imádtam itt felnőni, szórakozni és szeretek visszajárni is. A nyári szezon hatalmas turizmusa ellenére azonban nem olyan jó az esti élet. Kevés a szórakozóhely, legalábbis az éjszakai klubok. A beülős, iszogatós helyek nagyon jók, de lehetne belőlük többféle stílusú is. Jó lenne, ha több pub és kocsma lenne, ahol lehet biliárdozni vagy csocsózni, nem pedig csak ülni. Ezenfelül pedig éttermek is lehetnének nyitva tovább, mint este 8-10 óra, főleg a nyári szezonban – mondta Tuza Zétény, aki Egerben nőtt fel, de az egyetemet Miskolcon végzi. 

A témát a szórakozóhelyek tulajdonosai szinte teljesen máshogy látják. Tapasztalataik szerint Egernek nincs szüksége több klubra, mert nincs rá érdeklődés. A belvárosból kiköltözött éjszakai klub, új nevén Broadway Monkey tulaja, Ráki Csaba nem a szórakozóhelyekben látja Eger éjszakai életének vesztét.

– Magas a környékünkön lévő minőségi hotelek száma, míg Egerben ez a szám alacsony. Ezek növelése elengedhetetlen lenne az éjszakai élet beindításához. Egernek emelnie kellene a tétet a szórakozóhelyek, hotelek és belvárosi üzletek minőségében egyaránt. Eger egy ékszerdoboz, ezért úgy is kéne bánni vele. A Broadway Monkey hozza azt az elvárt érdeklődést, amire számítottunk, sőt még egy picit talán jobbat is. Széles korcsoportnak dolgozunk, a 16 évesektől kezdve kortalan a hely a koncertek tekintetében. Az egyetemista korosztályt leginkább a bulik vonzzák. A Liget, a belvárosi Broadway és a Hippolit is hozzánk tartozott és mi azt érzékeltük, hogy ennyi relatív nagy helyre itt nincsen szükség. A bulihelyeken kívül, a romkocsmák és a beülős helyek szerintünk kellő létszámban vannak jelen, nem kellene belőlük sokkal több – mondta el Ráki Csaba, aki Egerben több szórakozóhelynek az irányításával is foglalkozik.

Az egyik nagy probléma a bulikkal és koncertekkel a hangzavar. Egerben folyamatosan téma a hangszennyezés és több rendezvény is áldozatául esett már a panaszoknak. 

– Bulik miatti panaszokat mi is kaptunk, amíg a belvárosban volt a Broadway, de arra mindig figyeltünk, hogy a panaszosok valódi problémáit orvosoljuk. Folyamatosan ellenőriztük a helyzetet, ezért egy idő után ezek már nem jelentkeztek. A Monkeynál ilyennel nem kell foglalkoznunk, hiszen kint vagyunk a város szélén és az erdő felé szól a zene. A Bolyki pince helyzetében viszont Eger tűréshatárán vagyunk. Ez a város egy katlanban helyezkedik el, bármelyik széléről szól a zene, azt mindenki hallja. De Eger egy turistaváros és, ha egy város a turizmusra épít, nem pedig a szénbányászatra vagy autógyártásra, akkor ezeket a koncerteket, bulikat tűrni kell. Ahhoz, hogy éljen egy turisztikailag frekventált város, ahhoz rendezvényekre van szükség. Eger szempontjából ezeket a vonalakat kellene erősíteni – fogalmazott.

A Broadway Monkey-n kívül a már említett Hippolit Club éjszakai klub a belvárosban helyezkedik el. Elmondásuk szerint ők is azt tapasztalják, hogy nagy az igény a sokszínű, magas színvonalú programokra. 

– A tavalyi évben a Hippolit Club és Hippolit Terrace egyedüli szórakozóhelyként a városban, igyekezett kielégíteni a város és vonzáskörzetének igényeit, valamint megteremteni minden korosztály számára a szórakozási lehetőségek színes repertoárját. Idén már a Broadway Monkey-val együtt osztjuk meg ezen feladatokat. A szolgáltató szektorban és vendéglátásban fontos figyelemmel kísérni a városban megrendezésre kerülő eseményeket. A Hippolit és a Broadway közös tulajdonossal rendelkezik, így nem jelent problémát a rendezvények összehangolása. A város más programjaihoz pedig igyekszünk igazodni, hogy mindig valami újat tudjunk nyújtani a közönségünknek – nyilatkozta Orosz Noémi, a Hippolit Club üzletvezetője. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában