Konferencia

2023.10.04. 19:40

Harminckét éve szervezik meg Kömlőn a Kulturális Napokat

A roma felzárkózás volt a konferencia központi témája Kömlőn.

Molnár Helga

Durkó ALbert Zoltán, az Országos Cigány Misszió vezetője, Túró Tamás, Kömlő község polgármestere és dr. Pajtók Gábor, Eger és térsége országgyűlési képviselője

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Már harminckettedik alkalommal szervezték meg a Kömlői Kulturális Napokat. A programsorozat október 1-jén kezdődött és október 9-ig tart. Ennek része volt egy konferencia, melyet szerdán rendeztek meg a Neufeld József Közösségi Színtérben. Dr. Pajtók Gábor, országgyűlési képviselő köszöntötte elsőként a megjelenteket.

– Minden dicséret megilleti a kömlőieket, hiszen a harmincegy éve tartó hagyományt nem szakították meg, sőt még gazdagítják is – emelte ki. Hozzátette, az értékőrzésnek, a közösségépítésnek és a kultúrának ápolására nagy szükség van, s 32 év után ez egyre világosabban látszódik. Turó Tamás polgármester kiemelte, a kömlői közösség valóban a hagyományaiból él, s azokat élteti tovább, majd bemutatta a falut, s az utóbbi évek elért eredményeit.
– Olyan előadókat hívtunk meg erre a konferenciára, akik sokat tudnak segíteni a felzárkózó településeknek – tette hozzá.

Az első előadó Csernai Erika,  a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosi titkárság vezető helyettese volt, aki a pályázati lehetőségekről szólt. Kiemelte a Biztos Kezdet Gyerekházat és a Tanoda szolgáltatást.
– A Biztos Kezdet Gyerekház célja a szociokulturális hátrányokkal küzdő gyermekek egészséges fejlődésének biztosítását támogató, fejlődési lemaradását kompenzáló, a szülői kompetenciákat erősítő, a szülő és az óvodába még nem járó gyermek számára együttesen nyújtott társadalmi felzárkózást segítő prevenciós szolgáltatás biztosítása. A tanoda általános- vagy középiskolás, elsősorban rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő vagy hátrányos helyzetű gyermekek és fiatal felnőttek számára nyújtott segítséget. Önkéntesen vehető igénybe, társadalmi felzárkózást segítő, a személyiségfejlődés egészét szem előtt tartó, prevenciós szolgáltatás – részletezte. Sok más programról is ejtett szót, s felhívta az érintettek figyelmét, hogy figyeljék Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság honlapját.

Hegedűs Zoltán, a területfejlesztési minisztérium kiemelt ágazatstratégiai főosztály stratégiai és monitoring osztályának vezetője a területfejlesztés fontosságáról szólt a felzárkóztatás, munkahelyteremtés jegyében. Mint mondta, a területfejlesztés része a szolgáltatások minőségének fejlesztése. Céljuk, hogy a lakosok a terülti közigazgatási intézmények, a digitális innovációk bevezetésével minél több szolgáltatást elérjenek online.

Kiss Szabolcs, a kulturális és innovációs minisztérium kultúráért felelős államtitkárság közösségi művelődési főosztály vezetője a kormányzat által indított és támogatott kulturális programokról beszélt, melyek által egyre többekhez elér a kultúra, annak ágai. Így szóba került Csoóri Sándor, a Lázár Ervin Program, illetve a Déryné és a Szakköri Program is.
– A művészet a szociális helyzettől és területi elhelyezkedéstől függetlenül mindenki számára egyenlő feltételek mellett hozzáférhető legyen, ez a célkitűzésünk – zárta gondolatait. A résztvevők az előadások után megtekintették a Kulturális Napokra elkészült kiállítást, majd mások mellett bűnmegelőzésről és drogprevencióról is hallhattak előadást.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában