Máig nincs magyarázat

2024.06.14. 09:35

A 80 éve történt holokausztra emlékeznek vasárnap Gyöngyösön

A gyöngyösi gettó 1944. június 8-i kiürítésére emlékeznek. Az esemény tisztelet a holtaknak, figyelmeztetés az élőknek, és fogadalom a jövő felé, hogy többé soha ne történhessen ilyen borzalom

Szabó István

Korábbi holokauszt-megemlékezés a gyöngyösi zsidó temetőben

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Holokauszt-megemlékezést szervez július 16-án a gyöngyösi zsidó temetőben a Gyöngyösi Zsidó Hitközség Status Quo Ante Izraelita Anyahitközség és a Barankovics István Izraelita Műhely Egyesület, tájékoztatta portálunkat Weisz Péter, a zsidó hitközség és az egyesület elnöke. Közlése szerint a vasárnapi főhajtás a gyöngyösi gettó 1944. június 8-i kiürítésére emlékezik. A gyöngyösi zsidó temetőben immár hagyományos eseményen Weisz Péter már korábban úgy fogalmazott, hogy a holokauszt 6 millió zsidó áldozatot, a történelmi magyar területekről pedig 600 ezer zsidó vallású magyar áldozatot követelő esztelen gyilkosságaira nincs magyarázat. 

– Nem voltak perek, csak az esztelen gyilkolás. A gyöngyösi gettóból az a nap 1824 gyöngyösi személy mellett a járásból további 174 zsidó vallású magyar ember Auschwitzba hurcolását jelentette. A 20. század a genocídiumok, a ki- és betelepítések, az esztelen öldöklés korszaka volt. Az emberi élet rövid és esendő. Haragunkat győzze le a szeretet. önzésünket pedig a nagyvonalúság. Mert a gyűlölet nem küzdhető le a gyűlölettel. A gyűlölet egyetlen orvossága a szeretet. Legyen ez az emlékezés tisztelet a holtaknak, figyelmeztetés az élőknek, és egy fogadalom a jövő felé, hogy többé soha ne történhessen meg ilyen borzalom – fogalmazott korábban Weisz Péter.

Vasárnap a temetőben a megemlékező szertartást Petrovits Péter rabbi vezeti Rudas Dániel kántor közreműködésével. Emlékbeszédet mond dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) elnöke, Horváth László országgyűlési képviselő, Ignácz Balázs, Heves vármegye főispánja, Balog Gyula, Gyöngyös római katolikus plébánosa, dr. Assani Omar, a Gyöngyösi Bugát Pál Kórház mb. főigazgatója és Weisz Péter.

A megemlékezés 17 órakor a Gettó melódiák című zenés emlékesttel folytatódik a gyöngyösi Pátzay János Katolikus Zeneiskolában. Korszakos és főleg gettókban írt dalokat, verseket ad elő Klein Judit énekes, Nagy Péter klarinétos és Neumark Zoltán zongorista.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában