Bagoly és gólya fiókák

2024.06.27. 09:30

Az Egri madármentő állomás lakóit mutatta be a nemzeti park

Év elejétől mostanáig körülbelül 200 állat került a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának egri mentőállomására. Most megosztottak egy töredéket az Egri madármentő állomás életéből.

Hornyák Réka

A tavaszi-nyári időszakban rengeteg megkeresést kapunk sérültnek vélt, „árva” madarakról, fiókákról, emlős állatokról – tette közzé Facebook oldalán a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság. Mint írják, az Egri madármentő állomásnak nincs lehetősége minden bejelentéskor „házhoz menni”, hiszen az igazgatóság feladatai szerteágazóak. A madármentés csupán csak egy szegmense a természeti értékeket szolgáló munkájuknak.  

Idén már 200 madár került az Ergri Madármentő Állomásra
Idén már 200 madár került az Ergri Madármentő Állomásra
Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság/Facebook

Azonban a hozzájuk kerülő bajba jutott állatokat a legnagyobb szakértelemmel és a legkörültekintőbb módon látják el. A céljuk az, hogy a gondozott állatok szabadon és önálló életre készen távozzanak tőlük. Jelenleg is népes a náluk lévő társaság, azonban arra sajnos nincsen kapacitásuk, hogy folyamatosan információkat és képeket osszanak meg a gondozott állatokról. 

Pillanatnyilag is több madár van kezelés alatt az Egri madármentő állomáson

Baglyok, kuvikok, gyöngybaglyok, erdei fülesbaglyok, fehér gólya fiókák, fecskék, énekesmadarak, harkályok, nappali ragadozómadarak, mint az egerészölyv és a héja, de vannak náluk denevérek is. 

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 2020-ban kapta meg az engedélyt a védett állatok tartására szolgáló mentőközpont üzemeltetésére Egerben. Évente több száz lakossági megkeresést kapnak segítségre szoruló állatokról, javarészt madarakról, denevérekről, emlősökről. A Madarat találtam, mit tegyek? című oldalukon minden fontos tudnivalót és információt leírnak arról, hogy hogyan kell eljárni sérült állat találásakor. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában