Ötödik ciklus

2024.06.30. 15:25

Egyedüli indulóként is komoly programmal vágott neki a választásoknak Mezőtárkány polgármestere

Tóthné Szabó Anita 18 éve már, hogy Mezőtárkány polgármestere. A június 9-i önkormányzati választás – a Fidesz-KDNP színeiben – egy újabb ötéves ciklust hozott el számára. Kihívója a polgármesteri székért nem volt. Az újraválasztott faluvezetőt a múltról, a jelenről és a terveiről kérdeztük.

Sike Sándor

– A választópolgárok bizalmának talán egyik legpontosabb tükre, ha senki se gondolja úgy, hogy jelölteti magát polgármesternek, mert jobban csinálná. Mit jelent önnek ez a település, illetve az újbóli megválasztása?
– Polgármesterként közel két évtizede dolgozom szeretett szülőfalumért a Választópolgárok – így, nagybetűvel – bizalmából. A hivatásom a szenvedélyem, szülőfalum fejlődése pedig a szívügyem. Ugyanolyan örömmel és lendülettel teszem ma is a dolgom, mint 2006-ban az első megválasztásomkor. Lehetőséget kaptam arra, hogy jó közösséget építsek, emberekkel foglalkozhassak, együtt legyünk az örömeikben, segítsem az arra rászorulókat legjobb tudásom és a lehetőségek függvényében, szervezzem a közösségi életet, jó munkahelyi légkört alakíthassak ki, segítsem intézményeink működését, új intézményeket hozzunk létre. Ez egy nagy ajándék, s egyben kihívás is számomra.

Egyedüli indulóként is komoly programmal vágott neki a választásoknak Mezőtárkány polgármestere
Egyedüli indulóként is komoly programmal vágott neki a választásoknak Mezőtárkány polgármestere (Archív fotó)
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Felidézné olvasóink számára az ötszöri sikeres szereplésének körülményeit, háttterét?
– Tizennyolc éve, 2006-ban független jelöltként, majd 2010-től Fidesz-KDNP színekben indultam polgármesterjelöltként. A 2014-es és az idei helyhatósági választáson nem volt rajtam kívül másik polgármesterjelölt. Ez nagy öröm számomra, hiszen azt jelenti, hogy a Választók elégedettek a településvezetői munkámmal. Természetesen minden választás alkalmával – így az idei évben is – minden háztartásba eljuttattam a négyoldalas szórólapomat, megjelentettem a facebook oldalamon, hogy beszámoljak az elmúlt ciklusban elvégzett munkáról, összefoglaljam az elért eredményeket. Büszke vagyok arra, hogy a képviselő-testülettel közösen jelentős eredményeket értünk el, Mezőtárkány dinamikusan fejlődött.

– A mostani voksoláskor könnyű helyzetben volt, vélhetően azért, mert a megelőző öt évben meg kellett dolgozni érte. Miből állt és mitt hozott ez a munka?
– Az elmúlt ciklusban 57 sikeres pályázatot bonyolítottunk le, melyekre összesen 3,4 milliárd forint uniós és hazai forrást nyertünk el. A cikluskezdéstől, 2019. októberétől Mezőtárkány közösségének vagyona 1,7 milliárd forint értékkel gyarapodott.

– Említette a szórólapot. Kihívó nélkül mi célt szolgál egy ilyen kiadvány?
– Ez tulajdonképpen egy számadás a Választópolgárok felé, akik 2019-ben nagy többséggel bizalmat szavaztak számomra. Úgy érzem, hogy ezzel akkor is tartozom a község lakosságának, ha nincs másik induló jelölt. A szórólapom tartalmazott egy rövid bemutatkozást is, hiszen az elmúlt években sokan költöztek be a településünkre, és fontosnak éreztem, hogy ők is megismerjenek.

– Nyilván nem nagy merészség feltételezni, hogy nem csak számadással, de célok meghatározásával is készült a választásra...
– Jól gondolja. A szórólapom mellett készíttettem nagy méretű plakátokat is, melyeket a segítőimmel kihelyeztünk a település több pontján. A plakáton szereplő mottóm: "Folytassuk együtt egy még élhetőbb Mezőtárkányért!". Ez a gondolat nagyon fontos számomra, hiszen csak közös munkával, jó együttműködésben lehet jelentős fejlesztéseket, eredményeket elérni. Személyiségemből fakadóan és Mezőtárkány fejlesztése érdekében jó együttműködést szeretnék kialakítani az újonnan megválasztott települési képviselőkkel, akiknek ezúton is gratulálok! Eddig a 18 év alatt is mindig arra törekedtem, hogy szorgalmas munkával minden lehetséges pályázati forrást megszerezzünk, ami fejleszteni tudja a településünkön élők életminőségét. Tapasztalataimmal, kapcsolatrendszeremmel és szakmai tudásommal a jövőben is Mezőtárkány fejlesztéséért, egy biztonságos, még élhetőbb település megteremtéséért fogok dolgozni.

– Konkretizálná portálunk olvasói kedvéért az előttünk álló öt esztendő fő fejlesztési irányait?
– Polgármesteri programom fő fejlesztési irányai az új ciklusban: az önkormányzati intézmények jó színvonalú működtetése; gazdálkodásunk stabilitásának megőrzése; a csapadékvíz elvezető árokrendszer kiépítése, ami egy elnyert pályázat megvalósítása. De ide tartozik a nagyiskola, kisiskola, Gyerekház, vörös magtár épületeinek energetikai felújítása, tetőcseréje, szintén elnyert beruházások megvalósításaként. Tornaszobát is építünk, ami kormányzati beruházásként létesül. A kiviteli tervek elkészültek. Folyamatos tárgyalásokkal szeretném elérni, hogy a Heves Vármegyei Közútkezelő Igazgatóság Mezőtárkányt a 33-as úttal összekötő bekötő utat és a Füzesabony-Mezőtárkány külterületi utat felújítsa. S, ha már utak: folytatni fogjuk a belterületi utak és járdák, valamint a külterületi utak felújítását.

– Emlékeink szerint szórólapos programjában helyt kapott a bűnmegelőzés, valamint egészségügyi, egészségmegőrzési célkitűzések is. Mit takar mindez?
– Új térfigyelő kamerarendszer építenénk ki a közbiztonság javítása érdekében. Ennek megvalósítása érdekében benyújtott pályázatunk elbírálás alatt van. Hasonlóan elbírálásra vár a bűnmegelőzési program, drogprevenció érdekében beadott pályázatunk. Pályázatot nyújtottunk be konditerem létrehozására, várjuk az elbírálást, hasonlóan az ingyenes egészségügyi szűrések biztosítása érdekében született pályázatunkhoz.

– Az elmondottakon túl is van még jónéhány tervük.
– Sorolhatom a kisiskola épületének belső felújítását, piactér kialakítását, a közterületi játszótér felújítását. vagy éppen a változatos közösségi programok, programsorozatok szervezését minden korosztály részére. Nem feledkezünk meg a közmunkaprogram folytatásáról, de figyelmet szentelünk a falukép javítására, fásításra, parkosításra. Mindezek mellett megtartjuk a szociális támogatások rendszerét és támogatjuk a civil szervezeteket is.

– Ön mindig is hangsúlyozta a közös munkát...
– Igen, ezúttal is köszönetet szeretnék mondani a képviselő-testület tagjainak, az intézményvezetőknek, az intézményi dolgozóknak és a civil szervezeteknek, hogy az elmúlt évek elképzeléseit, fejlesztéseit közös munkával vittük sikerre. Nagy öröm és büszkeség számomra, hogy június 9-én immár az 5. ciklusra kaptam felhatalmazást Mezőtárkány Választópolgáraitól, hogy polgármesterként dolgozhassak. Hálás szívvel köszönöm a megtisztelő bizalmat! Úgy szeretném meghálálni ezt a bizalmat, hogy a jövőben is mindenkit meghallgatok, megpróbálok segíteni az arra rászorulóknak, településvezetőként lelkiismeretesen, elkötelezetten és szorgalmasan végzem a településünk fejlesztését célzó feladatokat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában