Parlagfű

2024.06.15. 07:30

Jöhet a bírság Gyöngyösön is

Az ingatlantulajdonsoknak gondoskodni kell területük parlagfű mentesítéséről. Ennek elmulasztása esetén a bírság mértéke 15 ezertől 5 millió forintig terjedhet, amely meg nem fizetés esetén a NAV által behajtható.

Szabó István

Június végéig az ingatlantulajdonosoknak gondoskodni kell a parlagfű kiirtásáról

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Az ingatlantulajdonsoknak gondoskodni területük parlagfűmentesítéséről, ezt követően a védekezést elmulasztó földhasználó bírságra is számíthat, tájékoztatott a gyöngyösi városháza. Közlésük szerint az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI törvény 17. § (4) bekezdése szerint „a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani”.

– E határidő után helyszíni szemlékre, ellenőrzésekre kerül sor a fertőzött területek kiszűrésének érdekében. A parlagfű elleni védekezés az ingatlan tulajdonosának, illetve használójának a feladata. A helyszíni ellenőrzést belterületen a jegyző, külterületen a kormányhivatal, mint ingatlanügyi hatóság végzi. A kötelezettség elmulasztása esetén elrendeli a közérdekű védekezést, a földhasználó előzetes értesítése, illetve fellebbezésére való tekintet nélkül. Ezt a határozatot a helyi önkormányzatok hirdetőtáblájukon, kifüggesztéssel teszik közzé, mely azonnal végrehajtható. Amennyiben a tulajdonos/földhasználó nem tesz eleget a fenti parlagfű elleni védekezési kötelezettségének, bírsággal sújtható. A bírság mértéke a jogszabályban meghatározott szempontok alapján 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. A közérdekű védekezés teljes költségét – amely tartalmazza a kényszerkaszálás díját–, az eljárás költségeit a földhasználó, földtulajdonos köteles megtéríteni. A költségek, meg nem fizetésük esetén, adók módjára a NAV által behajthatók. Kérjük a lakosság együttműködését, hogy a használaton kívüli ingatlanjaikat is ellenőrizzék és szükség esetén tegyenek eleget a jogszabályban foglalt kötelezettségüknek és akadályozzák meg a parlagfű virágbimbójának kialakulását. Ezáltal hozzájárulnak a parlagfű elleni védekezési feladatok eredményes elvégzéséhez – áll a gyöngyösi városháza közleményében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában